Az eredeti ötletet Lajos Marinál láttam, de tésztában maradtam a szalagos fánk receptjénél.
Nem bonyolult az elkészítése, de csak nagyon sűrű lekvárral érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
70 dkg finomliszt
5 púpos ek.porcukor
1 tk.vaníliakivonat
1 narancs reszelt héja
1 egész tojás
3 tojássárga
7 dkg olvasztott vaj
1/2 dl rum
3 dl tej (esetleg még 1-2 evőkanálnyi, ha kell)
3,5 dkg friss élesztő
tölteléknek sűrű szatmári szilvalekvár
összeragasztáshoz 1 tojásfehérje
A hozzávalókból lágy tésztát dagasztok és duplára kelesztem, ez kb. 40-50 perc.
Lisztezett deszkán fél cm vékonyra nyújtom, jó nagy téglalapot kapok. A felezővonalnál benyomom egy fakanálnyéllel és az egyik felét 20 négyzetre osztom. Az osztásokat is a fakanál nyelével nyomom le. (ezt megtettem a másik fél tésztánál is, de nem kell, elég akkor, ha ráhajtom a lekváros felére)
A kis négyzetekre 1-1 teáskanál szilvalekvárt teszek. A négyzetek széleit lekenem egy kis ecsettel a tojásfehérjével. Ügyesen ráhajtom a másik tésztafelet és lenyomkodom a tenyerem élével a párnák körvonalát.
Éles késsel / derelyevágóval felvágom a fánkokat a benyomott keretek mentén. Letakarva hagyom kelni még fél órát.
Közepesen meleg olajban sütöm, először a felső oldalával teszem az olajba, fedő alatt sül kb.2 percig, fordítás után fedő nélkül is ennyi ideig.
Papírtörlőre szedem, frissen tálalom. Ha valaki szereti, lehet fahéjas porcukorral megszórni.
O, de gyonyoruek! Es milyen finom lehet!
VálaszTörlésHa ugyanezt kifőzöd forró vízben és morzsát szórsz rá, megkapod a világ legfinomabb szilvásgombócát,:))
VálaszTörléshttp://izrobbanas.freeblog.hu
Lehet, hogy meg is csinálom a hétvégén.
Judith köszönöm!
VálaszTörlésDorothy kipróbálom,köszi az ötletet!
Tudod, én szájat tátatni járok Hozzád!És nagyon díjazom a precizitásodat!!
VálaszTörlésErika aranyos vagy, köszönöm! És a tátott szájba küldök egy fánkot sok szeretettel!
VálaszTörlésJaj. És megint jaj! Ez az a szilvalekvár? Az a híres, nevezetes???
VálaszTörlésIgen, és mivel nem túl édes,ezzel mennyei lesz!
VálaszTörlésazt szeretném kérdezni hogy sűrű pudinggal is meg lehetne próbálni?esetleg még mivel lehetne megtölteni?köszönöm előre is
VálaszTörlésKriszti akkor egy főzős pudingot csak 3-3,5 dl tejjel készíts el,így elég sűrű lesz. Várd meg amíg kihűl teljesen,akkor jobban tudod adagolni a tészta közepére. Esetleg sütésálló lekvár, túrótöltelék(tojással összefogva), főzött dió / mák töltelék,amilyennnel a beiglit is töltjük,fél barack (konzervből,az elég kemény),ezek jutottak hirtelen eszembe.
VálaszTörlés