2010. március 30., kedd
Tejes kifli,avagy tatu
Ez az igazi jolly-joker péksütemény nálam. E.Margit oldalán készítette egy péktársunk,Cristina.
Az eredeti receptet többszöri sütés után átformáltam, tojás nélkül készítem, ebből lett a kalácstészta is vajjal, és lehet sós illetve édes változatban készíteni, végtelen variációban.
Ha akad öregtészta otthon, kerülhet bele nyugodtan 10-15 dkg, változatlanul hagyva a receptet. Finom könnyű, foszlós kiflik lesznek belőle. Amikor először készítettem ilyen formára, a fiam meglátta és azt mondta, olyanok, mint egy tatu. Azóta rajta ragadt ez a név.
Hozzávalók 16 db nagy, vagy 32 kicsi kiflihez:
50 dkg liszt ( ebből lehet 15 dkg rétes,vagy teljes kiőrlésű)
2 evőkanál burgonyapehely (elmaradhat)
1 teáskanál cukor
1 púpos teáskanál só
csipet aszkorbinsav
50 ml olaj
350 ml tej
2,5 dkg élesztő
(nálam most került bele 10 dkg öregtészta is)
A géppel lágy tésztát dagasztok a hozzávalókból és egy tálban hagyom duplájára kelni letakarva.
Lisztezett deszkán óriási körré nyújtom, 16 cikkre vágom, feltekerem és sütőpapíros tepsire teszem a kifliket. Letakarva duplájára kelesztem őket, ez nagyjából 1 óra.
A sütőt előmelegítem 200-210 fokra, a kifliket alaposan lespriccelem vízzel és 20-25 perc alatt megsütöm. Ez a sima, szendvicsnek való, sós verzió.
Lehet tölteni is, tepertőkrémmel, sonkakrémmel, sajtkrémmel, kolbásszal, virslivel, párolt gombával, káposztával, juhtúróval, snidlinges túróval,stb....
Édes változat: a tésztába 7 dkg cukor és csipet só kerül. Töltelék lehet sűrű lekvár, nutella, főzött mák/dió krém, édes túrókrém, aszalt gyümölcsök, stb.....
A töltelék a háromszög széles végére kerül és úgy tekerem fel. El is lehet felezni a tésztát, két körré nyújtani, így 32 apróbb kiflit kapok. Ha valaki szeretne fényes felületet,akkor kevés vízzel kevert tojássárgával kell lekenni sütés előtt a kifliket.
2010. március 26., péntek
Majonézes saláta formában dermesztve
A Kifőztük magazin első számába készült ez a saláta, ami a húsvéti asztalon is megállja a helyét, akár a sonka mellé is.
A magazin az oldalon regisztrálás után ingyenesen letölthető!
Hozzávalók:
20 dkg zöldborsó (fagyasztott)
20 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
35 dkg krumpli (tisztítva mérve)
10 dkg alma (hámozva mérve)
citromlé,só,bors
6 evőkanál majonéz
3 evőkanál tejföl
2,5 dl zöldségleves / húsleves / víz
20 gr zselatin ( nem tortazselé!)
5 tojás
díszítés: 1 piros kaliforniai paprika, 1 csokor petrezselyemzöld
1 őzgerinc forma
folpack
1. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Az apró kockákra vágott sárgarépát, krumplit és a zöldborsót külön-külön kevés sós vízben puhára főzzük. Rögtön leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk egy citrom levével.
A zöldségeket és az almát egy nagy tálba tesszük. A majonézt a tejföllel, sóval, borssal elkeverjük, bátran ízesítsünk, nehogy a végeredmény sótlan legyen!
A mártást összekeverjük a zöldségekkel.
2,5 dl zöldséglevesben elkeverjük a zselatint és folytonos keveréssel kis lángon feloldjuk benne. Félretesszük hűlni.
Az őzgerincformát kibéleljük folpackkal úgy, hogy túlnyúljon a formán minden irányban. A zselatinos levet hozzákeverjük a majonézes salátához.
2. A saláta felét elsimítjuk a forma alján és sorban beletesszük a kemény tojásokat.
3. Befedjük a saláta másik felével és ráhajtjuk a fólia széleket minden irányból. A formát az asztalhoz ütögetjük,hogy egyenletesen kitöltse a saláta. Hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakát tud dermedni.
4. Másnap a tálalótálra borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát és tetszés szerint díszítjük piros paprikából kivágott virágszirmokkal, petrezselyem levelekkel.
2010. március 24., szerda
Sonkás tészta sütőben sütve
Notburga adott egy jó ötletet az ebédhez, nagyon finom lett! Nálunk persze 5 személyre készült.
Hozzávalók:
500 gr tészta (nálam fusilli)
1 nagy csokor újhagyma
30 dkg főtt füstölt sonka
2 evőkanál olaj
3 tojás
8 dkg vaj
1 nagy doboz tejföl (450 g)
1 csokor petrezselyemzöld aprítva
só, bors, szerecsendió
10 dkg reszelt sajt
5 dkg olvasztott vaj a tetejére
A tésztát kifőzöm, leszűröm és egy nagy tálba teszem.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Az olajon megfuttatom a zöldjével együtt apróra vágott hagymát és a csíkokra vágott sonkát, sózom,borsozom. A puha vajhoz keverem a tojások sárgáját, a tejfölt és a petrezselyemzöldet, pici sót, reszelt szerecsendiót teszek még hozzá, összevegyítem a sonkás keverékkel és a kifőtt tésztával.
A tojások fehérjét kemény habbá verem és óvatosan a tésztához forgatom. Kikent, morzsázott tűzálló tálba simítom, tetejére szórom a reszelt sajtot, kevés morzsát, meglocsolom az olvasztott vajjal és kb. 20-25 percig sütöm. Figyelni kell, nehogy kiszáradjon!
2010. március 23., kedd
Túrótorta a keretes tepsiben
Vali megsütötte a kedvenc túrótortánkat a kapcsos tepsiben, ezen fellelkesültem. Nálam is elkészült, gyors egymásutánban kétszer is. Kicsit változtattam a recepten az első adag tanulságai után. Vékonyabb tésztát szerettem volna, és kevesebb tejjel készült másodjára,hogy ne süljön sötétre az alja a hosszú sütési idő miatt.
Hozzávalók: 38 X 25 cm-es tepsihez
tészta:
30 dkg liszt
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 sütőpor
1 tojás
1 dl tejföl
krém:
2 vödör krémes túró ( Lidl-ből) össz.: 1 kg
30 dkg porcukor
2 teáskanál vaníliakivonat
2 citrom reszelt héja
100 gr étkezési keményítő
1 dl olaj
2 egész tojás
3 tojás sárgája
2 dl tej
tetejére:
3 tojás fehérje
+ 4 fehérje a fagyasztóból
8 evőkanál cukor
A sütőport, porcukrot elkeverem a lisztben és a felkockázott hideg vajjal a késes robotgépben összemorzsásítom. A tejfölben elhabart tojással tésztává gyúrom, kinyújtom és a tepsibe teszem.
Körben legyen pereme kb. 3 cm magasan, ezt a forma falához nyomkodom.
A krém hozzávalóit habverővel kikeverem és a tésztára öntöm. 175 fokra előmelegített sütőben sütöm addig, míg a közepe sem lötyög már. Ez kb. 1 óra.
A fehérjéket kemény habbá verem, apránként hozzáadva a cukrot is, tovább verem.
A sütőből kivett sütemény tetejére halmozom, kissé kócosra igazítom és tovább sütöm még 15 percig.
A tepsiben hagyom kihűlni, hűtőbe teszem pár órára,majd vízbe mártott késsel vágom kockákra.
2010. március 22., hétfő
Kérdezz-felelek
Latsiától érkezett hozzám a labda, válaszolok is rá:
1. Mi lenne,ha nyernék a lottón?
Megépítenénk álmaink családi házát, és azt hiszem a család egyetlen tagjának sem lenne anyagi gondja.
Támogatnám Dr.Csókay András munkáját, és segítenék gyerekeket gyógyító intézményeket.
2. Rossz szokásom?
Türelmetlenség.
3. Koffein?
Nescafé,keserűn és sok hideg tejjel, vagy jegeskávé.
4. Színeim?
Kék, zöld, lila, piros,sárga.
5. Mi van most rajtam?
Fekete nadrág, színes csíkos póló.
6. Háziállat?
Jelenleg egy yorki kutyus, de volt már hörcsög, aranyhal, macska.
7. Tíz év múlva hol látom magam?
A családi házunkban, a férjemmel, gyerekeimmel és feltehetőleg néhány unokával.
8. A legutóbbi nagyon jó élményem?
Az Anyukám épségben hazajött a több, mint 3 hónapos utazásáról és végre megölelhettem.
2010. március 21., vasárnap
Női szeszély
Ahogyan a Nagyikám készítette. Csökkenti a fagyasztóból a fehérjéket és gyorsan elkészül. Pont a délutáni kávéhoz való könnyű kis finomság. Ez is a keretes tepsiben készült.
Hozzávalók: 38 X 25 cm-es tepsihez.
tészta:
4 tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt
2 evőkanál olaj
tetejére:
baracklekvár
7 tojásfehérje
8 evőkanál cukor
10-15 dkg durvára vágott dió
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
Az egész tojásokat a cukorral habosra keverem, ez a robotgéppel legalább 7-8 perc. A tál oldalán belecsurgatom az olajat, majd kézi habverővel több részletben, óvatosan hozzákeverem a lisztet. A tepsibe öntöm és elkenem egyenletesen. 15 perc alatt megsütöm.
Közben a 7 fehérjét habbá verem fokozatosan adagolva hozzá a cukrot is.
A tésztát kiveszem és megkenem a baracklekvárral, ráhalmozom a habot is, megszórom a dióval és kb.10-15 percre visszateszem még a sütőbe.
A formában hagyom langyosra hűlni, körben egy lapáttal elválasztom, leveszem a keretet. Vízbe mártogatott késsel vágom kockákra.
2010. március 18., csütörtök
Szilvalekváros mini hajtoványok
A tészta a szokásos, csak édesre hangolva, mert a lekvárban nincs cukor. Jó kis gyors süti, ha a gyerekek valami uzsonnabővítésre vágynak.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
csipet só
10 dkg cukor
1 dl olaj
300-350 ml tej
2,5 dkg élesztő
csipet aszkorbin
töltelék: sűrű szatmári szilvalekvár
tetejére kenni: 1 tojássárga
A hozzávalókból lágy tésztát dagasztok, fél dl tejet visszatartok és csak akkor adom hozzá, ha keménynek látom a tésztát. Duplára kelesztem, 4 részre vágom.
Egyenként vékony téglalapra nyújtom és megkenem vékonyan a kevés vízzel kenhetővé kevert szilvalekvárral. Feltekerem és egy éles késsel cikk-cakk formában feldarabolom. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom a kis trapézokat.
Hagyom kelni még 30 percet, majd lekenem a pici tejjel elkevert tojássárgával és előmelegített sütőben 190 fokon 20-25 perc alatt megsütöm.
2010. március 16., kedd
Zabpelyhes meggyes sütemény
Csupa egészséges hozzávaló és a végeredmény egy nagyon finom süti kávé mellé, vagy reggelire müzli helyett.
Hozzávalók: 30 cm átmérőjű formához
25 dkg zabpehely (aprószemű)
5 dkg zabkorpa (ha nincs, mehet helyette zabpehely)
15 dkg teljesőrlésű búzaliszt
15 dkg lágy sötétbarna nádcukor
25 dkg puha vaj
1 kávéskanál sütőpor
1 teáskanál vaníliakivonat
1 üveg meggybefőtt (vagy kb.60-70 dkg friss gyümölcs)
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál fahéj
2 evőkanál étkezési keményítő
ízlés szerint cukor
Kivajazom a kerámiaformát és a sütőt bekapcsolom 180 fokra.
A meggyet leszűröm és félreteszem, a levét elkeverem a citromhéjjal, fahéjjal, pici cukorral és az étkezési keményítővel. Kis lángon folyton keverve besűrítem, belekeverem a meggyet és félreteszem hűlni.
A száraz hozzávalókat elvegyítem, a vajat a barna cukorral és a vaníliával habosra keverem, hozzáadom a szárazakat is. Morzsás állagú lesz, nagyjából összeáll. A felét belenyomkodom a formába, elterítem rajta a meggyet, majd a maradék tésztát rámorzsolom a tetejére.
180 fokon kb. 20 percig sütöm, aztán a formában hagyom kihűlni.
Ha van friss gyümölcs, akkor csak elég rászórni jó sűrűn a tésztára. Készülhet szederrel, málnával, bármilyen savanykás gyümölcs finom hozzá.
2010. március 13., szombat
Napfény díj
Mszabutól kaptam ezt a díjat, köszönöm neki! Küldött mellé egy zsák meleget is nekem, jó lenne ha tényleg jönne már a tavasz!
Én most egyetlen embernek küldeném tovább, akinek sikerült napfényessé varázsolnia az elmúlt napokat számomra: Szepynek!
Almás fahéjas kalács
Igazán sajnálom, hogy illatokat nem tudok közvetíteni a recept mellé. A sülés közben keveredő alma és fahéj illata mennyei.
Az eredetije E.Margitkánál található, kicsit változtattam itt-ott.
Hozzávalók:
70 dkg finomliszt
1 teáskanál fahéj
15 dkg porcukor
csipet só
2 tojás
3 dkg friss élesztő
1 teáskanál vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
80 ml joghurt
30 dkg reszelt alma, citromlével meglocsolva
kenni kb. 5-8 dkg olvasztott vaj
tetejére: 1 tojássárgája
A hozzávalókból géppel tésztát dagasztok, ha nagyon ragacsos lenne, teszek még lisztet hozzá.
Letakarva hagyom duplára kelni. 2 felé veszem, egyenként kinyújtom, megkenem olvasztott vajjal vékonyan és feltekerem. A két részt összefonom és a sütőpapírral bélelt nagy kihúzós dobozformába teszem.
Hagyom duplára kelni, megkenem a tojássárgájával és előmelegített sütőben 180 fokon 45 perc alatt megsütöm. Ha a teteje nagyon barnulna, letakarom egy darab alufóliával.
Ha valakinek csak kisebb dobozformája van, akkor ez az adag tészta két formában fér el. Ebben az esetben 4 felé osztom a tésztát és két kalács lesz belőle. A sütési idő rövidül, elég 30-35 perc. Készülhet muffinformában is, akkor 24 kis golyót formázok a tésztából.
Nagyon finom szaftos, illatos kalács lesz belőle, kerülhet bele aszalt áfonya illetve mazsola is, ha valaki szereti. Ezeket a vajas kenés után szórom a tésztára, így tekerem fel.
2010. március 12., péntek
Idaho potato cake
Ez kérem a nagylány házi feladata. Angol szakkörön kapták, hogy keressenek igazi angol / amerikai sütireceptet és készítsék is el. Aztán a szakkörösök és tanárnőjük elfogyasztják a végeredményt.
Nagylány kereste a receptet és megsütötte, lassan kiszorulok a konyhából...
Finom, kicsit tömör, szaftos édesség lett, benne itt-ott ropogó diódarabokkal.
Hozzávalók: 20 X 32 cm-es tepsihez
a bögre 2,5 dl-es
1 bögre lágy vaj (ez kb. 24 dkg lett volna, 20-at tettünk, elég volt)
2 bögre cukor
2 tojás
1 bögre kihűtött, főtt, áttört krumpli
1 teáskanál vaníliakivonat
2 bögre liszt
1/4 bögre kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 bögre tej
1 bögre aprított dió
2 nagyobb hámozott, kockára vágott krumplit felteszek főni, ha puha leszűröm, áttöröm és hagyom kihűlni.
A vajat a cukorral habosra keverem a robotgéppel, egyenként hozzáadom a tojásokat, mindegyiket alaposan elkeverve benne, beleteszem a krumplit és a vaníliakivonatot is.
A lisztet, kakaóport, sütőport összevegyítem és a tejjel felváltva adom a vajas masszához folytonos keverés közben. A diót a végén teszem bele.
Kikent, kilisztezett tepsibe simítom a tésztát és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40-45 percig sütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, csak utána vágom kockákra.
2010. március 11., csütörtök
Kifőztük!
Eljött végre ez a nap is, amikor az elmúlt hetek munkája testet öltött. Néhány gasztroblogger úgy gondolta, szívesen dolgozik együtt azért, hogy letehessük az asztalra ezt a lapot.
Aki szeretné megkapni, látogasson el a Kifőztük oldalára és a regisztráció után küldjük!
Fogadja mindenki olyan szeretettel, amilyennel mi készítettük!
Update: a rengeteg kérést nem győzte teljesíteni a csapat, így az újság az oldalról regisztráció után letölthető!
2010. március 10., szerda
Mandulás puszedli
Nagylányom egyre gyakrabban vállalkozik önálló konyhai produkciókra a szokásos segítéseken kívül. Szemrevételezte a szakácskönyveimet, majd életkorának és alaptermészetének megfelelően a "Gyorsan, valami finomat!" című Stahl könyvet vette le.
A végeredmény, leszámítva a két órányi mandulatörést, valóban gyors és finom lett. Kicsilány, aki nagy kekszimádó, megszavazott neki egy aranyérmet a sütiért.
Hozzávalók:
15 dkg + 15 szem mandula
2 tojásfehérje
1 csapott evőkanál liszt
15 dkg cukor
1 citrom
1/2 teáskanál mandulaaroma
A mandulát az egyszerűség kedvéért a vékony barna héjával együtt finomra darálom. Hozzáadom a lisztet, cukrot és belereszelem a citrom héját.
A tojásfehérjéket habbá verem és beleteszem a mandulaaromát is. Fakanállal hozzákeverem a cukros-lisztes mandulát is.
A sütőt bekapcsolom 175 fokra.
Sütőpapíros tepsire egymástól kb. 1 cm-re egy vízbe mártott evőkanállal kis halmokat adagolok.
Mindegyik tetejére egy egész szem mandulát teszek, majd 17-20 perc alatt megsütöm.
Kihűlés után szedem le a sütőpapírról őket.
2010. március 8., hétfő
Pillecukor avagy marshmallow
150 g cukor
50 ml víz
1 evőkanál méz
8 g zselatin + 3 evőkanál víz
csipet só
aroma / ételfesték
hempergetni:
1 evőkanál étkezési keményítő + 1 evőkanál porcukor
a rózsaszínhez: 30 dkg fagyasztott málna
Egy kb. 16 x 16 cm-es műanyag doboz aljába folpackot teszek, vékonyan megolajozom.
A robotgép habverőtáljába teszem a zselatint és ráöntöm a 3 evőkanál vizet, elkeverem egy villával. A zöldhöz teszek bele pár csepp ételfestéket és 1/2 kávéskanál mandula aromát.
Kis lábosba teszem a mézet, a vizet, a csipet sót és a cukrot, felforralom és takarék lángon hagyom forrni még 3 percig, közben kevergetem.
A forró szirupot vékony sugárban elkezdem önteni a zselatinra, közben a mixer a legalacsonyabb fokozaton megy. Amikor az összes szirup benne van, még keverem tovább 4-5 percig , aztán a maximumra teszem a habverőt és így habosítom még 4-5 percig.
A térfogata megnő, kivilágosodik és nyúlóssá válik.
A rózsaszínhez a málnát egy evőkanál vízzel felteszem főni, párat kavarok rajta, majd szűrőn áttöröm. A sűrű málnaléből használok 50 ml-t a sziruphoz és ebből teszek 3 evőkanálnyit a zselatinra is. Tökéletes málnaíz és babarózsaszín pillecukor a végeredmény, mindenféle műanyag nélkül. Ki fogom próbálni szederlével is, illetve 10 ml-t citromlére cserélek a sziruphoz.
2010. március 6., szombat
Meglepetés
Ezt a díjat kaptam Gyöngyitől, Loritól, Anditól, Lekvároskuktától, Latsiától és Edótól.
Nagyon köszönöm nekik,hogy az életük része vagyok, olvasnak, és sok kedves hozzászólást kapok tőlük. Amikor elkezdtem a blogírást nem gondoltam,hogy ilyen sok ember lesz kíváncsi rá, és sok embernek szerzek örömet és sikerélményt a receptekkel.
Küldöm ezt a díjat minden blognak,akiknél rendszeres olvasó vagyok, sok szeretettel!
Brigitta is meglepett vele, köszönöm neki is!