Oldalak
▼
2010. március 13., szombat
Almás fahéjas kalács
Igazán sajnálom, hogy illatokat nem tudok közvetíteni a recept mellé. A sülés közben keveredő alma és fahéj illata mennyei.
Az eredetije E.Margitkánál található, kicsit változtattam itt-ott.
Hozzávalók:
70 dkg finomliszt
1 teáskanál fahéj
15 dkg porcukor
csipet só
2 tojás
3 dkg friss élesztő
1 teáskanál vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
80 ml joghurt
30 dkg reszelt alma, citromlével meglocsolva
kenni kb. 5-8 dkg olvasztott vaj
tetejére: 1 tojássárgája
A hozzávalókból géppel tésztát dagasztok, ha nagyon ragacsos lenne, teszek még lisztet hozzá.
Letakarva hagyom duplára kelni. 2 felé veszem, egyenként kinyújtom, megkenem olvasztott vajjal vékonyan és feltekerem. A két részt összefonom és a sütőpapírral bélelt nagy kihúzós dobozformába teszem.
Hagyom duplára kelni, megkenem a tojássárgájával és előmelegített sütőben 180 fokon 45 perc alatt megsütöm. Ha a teteje nagyon barnulna, letakarom egy darab alufóliával.
Ha valakinek csak kisebb dobozformája van, akkor ez az adag tészta két formában fér el. Ebben az esetben 4 felé osztom a tésztát és két kalács lesz belőle. A sütési idő rövidül, elég 30-35 perc. Készülhet muffinformában is, akkor 24 kis golyót formázok a tésztából.
Nagyon finom szaftos, illatos kalács lesz belőle, kerülhet bele aszalt áfonya illetve mazsola is, ha valaki szereti. Ezeket a vajas kenés után szórom a tésztára, így tekerem fel.
Csodás...ennék belőle....jó pár szeletet!
VálaszTörlésAndi köszönöm! Hát nem lehet abbahagyni egy szeletnél az biztos!
VálaszTörlésEzt miert nem tetted fel 2 oraval hamarabb??? Itt aszalodott mar nehany alma a hutoben, muszaj volt felhasznalnom. Olyan receptkeresesben voltam, hogy csak na!!! Most sul egy almas- fahejas kavesuti, kivancsi vagyok milyen lesz.
VálaszTörlésDe ez csudajol nez ki!!!
Judith majd a következő almákból próbáld ki, nagyon finom!
VálaszTörlésSzinte érzem az illatát!:))
VálaszTörlésUgye Brigi a régi szép idők kalácsa!
VálaszTörlésAzta, de szép lett! Szívesen reggeliztem volna ma ilyet! :))
VálaszTörlésCsipet köszönöm! Legközelebb gyere:)
VálaszTörlésEz igen ez kalács a javából :)
VálaszTörlésBianka köszi!
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésNézz be hozzám, van valami neked!
Demyke megyek!
VálaszTörlésGyönyörű kalács! Most lehet, buta a kérdés, de mi lenne, ha tökkel (főző) helyettesíteném az almát (ez van itthon ipari mennyiségben)? És ha nincs formám a sütéshez, nagyon szétterül a tepsiben?
VálaszTörlésElőre is köszönöm a segítséget? Üdv: Veni
Veni köszönöm! Az almát nem helyettesíteném tökkel, mert itt szerepet kap az alma savanykás íze is, míg a tök semleges ízű.
VálaszTörlésHa nincs dobozformád, akkor valami hosszúkás/ovális jénaiban süsd meg, mert elég lágy a tészta, formátlan lesz a kalács.
Na akkor mi meg is sütöttük a gyerekekkel! Tényleg csodás lett, nem csak a végeredmény, hanem már a sütés közben terjengő illatok is mennyeiek! Vajas-mézesen ették uzsonnára :)
VálaszTörlésOrsi örülök, hogy nálatok is tetszést aratott! Nem szépségdíjas kalács, viszont az íze és az illata mindent visz:)
VálaszTörlés