Oldalak

2010. március 26., péntek

Majonézes saláta formában dermesztve



A Kifőztük magazin első számába készült ez a saláta, ami a húsvéti asztalon is megállja a helyét, akár a sonka mellé is.
A magazin az oldalon regisztrálás után ingyenesen letölthető!
Hozzávalók:

20 dkg zöldborsó (fagyasztott)
20 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
35 dkg krumpli (tisztítva mérve)
10 dkg alma (hámozva mérve)
citromlé,só,bors
6 evőkanál majonéz
3 evőkanál tejföl
2,5 dl zöldségleves / húsleves / víz
20 gr zselatin ( nem tortazselé!)
5 tojás
díszítés: 1 piros kaliforniai paprika, 1 csokor petrezselyemzöld

1 őzgerinc forma
folpack

1.  A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Az apró kockákra vágott sárgarépát, krumplit és a zöldborsót külön-külön kevés sós vízben puhára főzzük. Rögtön leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk egy citrom levével.

A zöldségeket és az almát egy nagy tálba tesszük. A majonézt a tejföllel, sóval, borssal elkeverjük, bátran ízesítsünk, nehogy a végeredmény sótlan legyen!
A mártást összekeverjük a zöldségekkel.
2,5 dl zöldséglevesben elkeverjük a zselatint és folytonos keveréssel kis lángon feloldjuk benne. Félretesszük hűlni.
Az őzgerincformát kibéleljük folpackkal úgy, hogy túlnyúljon a formán minden irányban. A zselatinos levet hozzákeverjük a majonézes salátához.
2.  A saláta felét elsimítjuk a forma alján és sorban beletesszük a kemény tojásokat.
3.  Befedjük a saláta másik felével és ráhajtjuk a fólia széleket minden irányból. A formát az asztalhoz ütögetjük,hogy egyenletesen kitöltse a saláta. Hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakát tud dermedni.
4.  Másnap a tálalótálra borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát és tetszés szerint díszítjük piros paprikából kivágott virágszirmokkal, petrezselyem levelekkel.

21 megjegyzés:

  1. Ez nálam biztos terítékre kerül majd!

    VálaszTörlés
  2. Te jó ég de gyönyörüüü! Valamikor biztosan megcsinálom;)

    VálaszTörlés
  3. Jé, én ezt már láttam valahol!
    Hmmm, de hol?
    Segíts kérlek!:))))

    VálaszTörlés
  4. Ági jó étvágyat hozzá!

    Alchri köszönöm!

    Szepy:))

    Ottis köszönöm!

    VálaszTörlés
  5. Moha, nagyon szép lett! Olyan igazi tavaszi finomság :)

    VálaszTörlés
  6. Micsoda gyönyörű színek,csupa tavasz!

    VálaszTörlés
  7. Lúdanyó köszönöm!

    Brigi köszönöm,nekem is azért tetszik,úgy látszik a szemünk is ki van éhezve már:)

    Bianka köszönöm!

    VálaszTörlés
  8. Megtaláltalak, biztosan maradok! :o)

    VálaszTörlés
  9. Annyira vidám, annyira színes!

    VálaszTörlés
  10. Anazar igen, ez valódi tavaszi színkavalkád és mellesleg nagyon finom is!

    VálaszTörlés
  11. Meg tudnád nekem írni az őzgerinc forma méreteit a fent leírt mennyiségekre? Félő hogy az enyémbe nem fér bele! (sürgős!)
    Köszi!

    VálaszTörlés
  12. Éva igen, 31 cm hosszú és 12 cm széles a formám. Kb. 5 cm mély.

    VálaszTörlés
  13. Kedves Moha! Most találtam ezt a receptet, ami szerintem tőled származik. http://www.hotdog.hu/ez_meg_az_magazin/egyeb-receptek/majonezes-salata-vagdalt Üdv. Judit

    VálaszTörlés
  14. Judit köszönöm, hogy szóltál, igen, tőlem vitték el megint mindenféle forrásmegjelölés nélkül.

    VálaszTörlés
  15. Elkészítettem, istenifinom lett! Köszi a recit! Orsi

    VálaszTörlés
  16. Orsi nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett!

    VálaszTörlés
  17. szia.megcsinaltam a salatat a leirtak szerint.de nagyon ereztem rajta a husleveskocka izet.massal nem lehetne potolni?es a zselatinom se lett a legjobb.milyet ajánlasz hozzá?lapzselatinbol csinaltam.koszonom a vàlaszod.

    VálaszTörlés
  18. Kedves Virág, ha a recept szerint készítetted, akkor csodálkozom, mert én SEHOL nem írtam "húsleveskockát" miután semmihez soha nem használok sem kockát, sem vegetát, sem bármilyen hasonló műízű cuccot.
    A receptben az szerepelt, hogy zöldségleves / húsleves / víz. Ha van maradék levesem, azt én gyakran lefagyasztom, és használom ilyenekhez. Ha nincs, akkor marad a víz, az nem viszi el az étel ízét.
    Ha mindenképpen valamiféle levesport használnál, akkor javaslom a DM sajátmárkás Alnatura bio levesporát, ez nem tartalmaz semmiféle ízfokozót és egyéb vackot.
    Lapzselatint nem használok, arra nézve nem tudok tanácsot adni, porzselatinból a Horváth Rozi márkájút használom, az tökéletes.

    VálaszTörlés