A Kifőztük magazin első számába készült ez a saláta, ami a húsvéti asztalon is megállja a helyét, akár a sonka mellé is.
A magazin az oldalon regisztrálás után ingyenesen letölthető!
Hozzávalók:
20 dkg zöldborsó (fagyasztott)
20 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
35 dkg krumpli (tisztítva mérve)
10 dkg alma (hámozva mérve)
citromlé,só,bors
6 evőkanál majonéz
3 evőkanál tejföl
2,5 dl zöldségleves / húsleves / víz
20 gr zselatin ( nem tortazselé!)
5 tojás
díszítés: 1 piros kaliforniai paprika, 1 csokor petrezselyemzöld
1 őzgerinc forma
folpack
1. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Az apró kockákra vágott sárgarépát, krumplit és a zöldborsót külön-külön kevés sós vízben puhára főzzük. Rögtön leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk egy citrom levével.
A zöldségeket és az almát egy nagy tálba tesszük. A majonézt a tejföllel, sóval, borssal elkeverjük, bátran ízesítsünk, nehogy a végeredmény sótlan legyen!
A mártást összekeverjük a zöldségekkel.
2,5 dl zöldséglevesben elkeverjük a zselatint és folytonos keveréssel kis lángon feloldjuk benne. Félretesszük hűlni.
Az őzgerincformát kibéleljük folpackkal úgy, hogy túlnyúljon a formán minden irányban. A zselatinos levet hozzákeverjük a majonézes salátához.
2. A saláta felét elsimítjuk a forma alján és sorban beletesszük a kemény tojásokat.
3. Befedjük a saláta másik felével és ráhajtjuk a fólia széleket minden irányból. A formát az asztalhoz ütögetjük,hogy egyenletesen kitöltse a saláta. Hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakát tud dermedni.
4. Másnap a tálalótálra borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát és tetszés szerint díszítjük piros paprikából kivágott virágszirmokkal, petrezselyem levelekkel.
Ez nálam biztos terítékre kerül majd!
VálaszTörlésTe jó ég de gyönyörüüü! Valamikor biztosan megcsinálom;)
VálaszTörlésJé, én ezt már láttam valahol!
VálaszTörlésHmmm, de hol?
Segíts kérlek!:))))
Nagyon tetszik!
VálaszTörlésÁgi jó étvágyat hozzá!
VálaszTörlésAlchri köszönöm!
Szepy:))
Ottis köszönöm!
Moha, nagyon szép lett! Olyan igazi tavaszi finomság :)
VálaszTörlésMicsoda gyönyörű színek,csupa tavasz!
VálaszTörlésNagyon szép és a színei :)
VálaszTörlésLúdanyó köszönöm!
VálaszTörlésBrigi köszönöm,nekem is azért tetszik,úgy látszik a szemünk is ki van éhezve már:)
Bianka köszönöm!
Megtaláltalak, biztosan maradok! :o)
VálaszTörlésZazálea örülök neked!
VálaszTörlésAnnyira vidám, annyira színes!
VálaszTörlésAnazar igen, ez valódi tavaszi színkavalkád és mellesleg nagyon finom is!
VálaszTörlésMeg tudnád nekem írni az őzgerinc forma méreteit a fent leírt mennyiségekre? Félő hogy az enyémbe nem fér bele! (sürgős!)
VálaszTörlésKöszi!
Éva igen, 31 cm hosszú és 12 cm széles a formám. Kb. 5 cm mély.
VálaszTörlésKedves Moha! Most találtam ezt a receptet, ami szerintem tőled származik. http://www.hotdog.hu/ez_meg_az_magazin/egyeb-receptek/majonezes-salata-vagdalt Üdv. Judit
VálaszTörlésJudit köszönöm, hogy szóltál, igen, tőlem vitték el megint mindenféle forrásmegjelölés nélkül.
VálaszTörlésElkészítettem, istenifinom lett! Köszi a recit! Orsi
VálaszTörlésOrsi nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett!
VálaszTörlésszia.megcsinaltam a salatat a leirtak szerint.de nagyon ereztem rajta a husleveskocka izet.massal nem lehetne potolni?es a zselatinom se lett a legjobb.milyet ajánlasz hozzá?lapzselatinbol csinaltam.koszonom a vàlaszod.
VálaszTörlésKedves Virág, ha a recept szerint készítetted, akkor csodálkozom, mert én SEHOL nem írtam "húsleveskockát" miután semmihez soha nem használok sem kockát, sem vegetát, sem bármilyen hasonló műízű cuccot.
VálaszTörlésA receptben az szerepelt, hogy zöldségleves / húsleves / víz. Ha van maradék levesem, azt én gyakran lefagyasztom, és használom ilyenekhez. Ha nincs, akkor marad a víz, az nem viszi el az étel ízét.
Ha mindenképpen valamiféle levesport használnál, akkor javaslom a DM sajátmárkás Alnatura bio levesporát, ez nem tartalmaz semmiféle ízfokozót és egyéb vackot.
Lapzselatint nem használok, arra nézve nem tudok tanácsot adni, porzselatinból a Horváth Rozi márkájút használom, az tökéletes.