Végigolvastam a neten található recepteket, mindegyikből csippentettem valamit, ami tetszett, így került bele kávé is, és kialakult a nekünk finom végeredmény.
Hozzávalók: 30 db-hoz
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- 5 dkg cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál tej
- 1 evőkanál rum / Amaretto likőr
- 1 kávéskanál nescafé
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 15 dkg liszt
- 1 púpozott evőkanál kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
hempergetéshez: porcukor
A vajat a csokoládéval gőz fölött összeolvasztom, félreteszem. A tojást a cukorral robotgéppel habosra keverem, mehet bele a vanília, a tej, a rum, a nescafé, a fahéj és a vajas csokoládé is.
A lisztet és a kakaóport összeszitálom, beleteszem a sütőport is, majd ezt is a többihez adom és jól összekeverem.
Egy nagyobb folpack darabra 4 cm átmérőjű hengert formálok a tésztából, beletekerem és egy éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap 1 cm vastag szeleteket vágok belőle, vizes kézzel gombóccá formázom és alaposan meghempergetem a porcukorban. Sütőpapíros tepsibe teszem egymástól ujjnyira és előmelegített sütőben 180 fokon 12 perc alatt megsütöm őket. A tepsin hagyom kihűlni, utána teszem tálra, vagy egy dobozba.
Több receptben van mogyoró vagy más olajos mag a liszt egy része helyett, így még nem próbáltam.
Többször láttam már ezeket a jópofa sütiket a TV-ben, Martha Stewart konyhájában legutóbb. Kicsit macerásnak tűnik, bár nagyon dicsérték a végeredményt.
VálaszTörlésMegér bajlódni vele? :)
(nagyon guszta ám! :)
Nagyon guszták! Régóta figyelgettem már ezt sütit, de ilyen formásakat még nem is láttam, és az íze biztos finom.
VálaszTörlésÚúúúú, de szuper! Egyet szívesen becsapnék most a számba :-)
VálaszTörlésistenien néz ki, igazi pöfetegek :))))
VálaszTörlésNem is olyan macera! És biztos nagyon finom, kipróbálásra való :-)
VálaszTörlésAmi igen, a kilencéves kislányom simán elkészítette, az én segédletemmel. (csokiolvasztás)
VálaszTörlésFinom lett, megéri elkészíteni. A tészta összeállítása nem több 15 percnél, a gép összekeveri:) Másnap csak gombócolni,sütni kell.
Melinda köszönöm, tényleg finom, mondjuk mi levettük a cukrot a tésztában,így egy kellemes keserűcsokis ízt kaptunk!
ChefViki postázom!
Bianka köszönöm,tényleg olyanok! Kicsilány nézett is,mikor mondtam mit sütünk: ez gomba lesz??
Notburga valóban nem!
Gyönyörű!!!
VálaszTörlésNekem nagyon ízlik ez a sütemény, de az enyémek nem voltak ilyen formásak.
Daisy köszi, az első adag nekünk sem lett ilyen szép,mert csak két órát volt hűtőben,állítólag a titok nyitja az egész éjszakás hűtés.
VálaszTörlésGyönyörüek, formásak, s olvasva a receptet, tuti finomak is. Jó lenne most csak egy falatnyi.
VálaszTörlésnagyon guszta. szuper! el is mentem. és különben is, a kenyér óta neked mindent elhiszek:)
VálaszTörlésMoha! Bocsi, de hamar elküldtem, amit írtam, s elnézést, hogy itt jegyzem megy. Hétvégén elkészítettem a tejszínes meggyfagyidat, az ostyarecepted szerint az ostyákat. Igaz, majdnem leégett minden újjam a tölcsér pödörgetése közben, de istenien sikerült. Az első adagból sajnos fotó nem készült, mire észbe kaptam, a lányok be is nyalakodták. De vár a többi rájuk és akkor lesen leszek, s fotózok. Köszönöm szépen a fagyi és az ostya receptet.
VálaszTörlésHát ez valami hihetetlenül viccesen néz ki, és biztosan finom is nagyon!!! Egyszerűen mosolyogni támad kedvem, ahogy ránézek :-)
VálaszTörlésViki ha leporolod belefér a diétába is:)
VálaszTörlésA tölcséreket én már úgy készítem,hogy egy pamutkesztyűvel fogom és formázom,mert különben azbesztkéz kellene hozzá.Örülök,hogy ízlett a fagyi is!
Doki aranyos vagy, ez tényleg finom! Még a család étcsokit nem kedvelő tagjainak is ízlett.
Bori köszönöm,valóban mókásak:)
Húúú... Nagyon szép lett! Nekem sem sikerült elsőre, de most már tudom, hogy hol rontottam el... (1 órát ült a hűtőben a tészta) :)
VálaszTörlésFelhőlány köszönöm, ennek valóban kell az egy éjszakás hibernálás.
VálaszTörlésJelentem, lassan ismét a régi vagyok, tehát van étvágyam, sőőőőt, kezdek éhesedni, így négy napi víz után! :))
VálaszTörlésJöhetek, vagy már ennek annyi?:)
Ez jó hír végre! Ennek már annyi, de süthetek:)
VálaszTörlésMicsoda jópofa!Szuper!:-))
VálaszTörlésAndi köszönöm!
VálaszTörlésElkészítettem, és finom. De reggel mikor neki akartam kezdeni az előző nap elkészített tésztának, akkor kőkemény volt, így egy jó időt állni kellett hagyni, hogy formázható legyen. Sütés közben meg ahogy melegedett és lágyult, magába szívta a porcukrot jobban mondva a porcukor szívta magába a zsiradékot, és nem lett ennyire szép fehér, mint a tied.
VálaszTörlésZsozsó
Zsozsó ez igaz,valóban kőkemény,de pont ez a lényeg!
VálaszTörlésAhogy a levágott szeleteket elkezded a kezeddel gombóccá formálni,a kézmelegtől alakítható éppen annyira,amennyire kell. A porcukornak pedig jó vastagon kell rajta lenni,akkor lesz ilyen. Ha hagyod a tésztát megpuhulni formázás előtt,akkor sütés közben terül és több zsiradékot enged ki.Próbáld ki még egyszer!
Köszönöm a tippeket! Biztos fogom még készíteni, mert akik nem látták a te képedet, azoknak ez nem volt probléma, hogy nem elég fehér, gyorsan befalták a kétszeres adagot:)
VálaszTörlésZsozsó
Zsozsó sok sikert hozzá, örülök,hogy ízlett!
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésMindent úgy csináltam, ahogy leírtad. Igaz, nem egy éjszakát állt a hűtőben, hanem reggel 9-től este 9-ig. De ez nyilván ugyanaz, mintha estétől reggelig lett volna a hűtőben. Nem hagytam állni a tésztát, ahogy kivettem, rögtön formáztam. Addig nyilván szobahőmérsékleten volt, amíg egy tepsire valót kigombócoztam és beporcukroztam. Az első tepsinél - merthogy dupla adagot készítettem - még volt pár darab, aminek repedezett lett a felülete, de korántsem olyan szép, mint a tiéd. A második tepsiről inkább ne is beszéljünk...teljesen ráolvadt a cukor. Az íze? Nálunk biztos nem fog gyorsan fogyni, mert nagyon száraz, morzsálódik. Bár lehet hogy túlsütöttem, de mikor korábban néztem meg, akkor nyomásra még puha volt, ezért hagytam még a sütőben.
Szóval én vagyok a kivétel, akinek nem sikerült a süti, sem küllemre, sem ízre. :((
Ili
Kedves Ili nagyon sajnálom, hogy nem sikerült! A szépség egy dolog, de ha száraz lett, akkor biztosan túlsült. Van néhány sütemény, aminél a sütési idő nagyon sokat számít. Ez is ilyen.
VálaszTörlésAzért érdemes egy próbát tenni vele, csak nagyon figyeld az órát, amikor kiveszed és még puhának érzed, az nem baj, a saját melegétől még tovább keményedik egy picit.
Köszönöm, egyszer majd ráveszem magam és újra megpróbálom!
VálaszTörlésIli
Ili szívesen, és sok sikert hozzá!
VálaszTörlésEz lesz Melindabarátnőm karácsonyi ajándéka egy jópofa dobozban. Köszi
VálaszTörlésIldikó nagyon szívesen, remélem ízleni fog neki!
VálaszTörlésLanyok fontos kerdes: meddig all el ez a pofeteg es mibe tegyem?
VálaszTörlésSzerintem ez a süti biztosan eláll 1-1,5 hétig. Teljes kihűlés után zárható dobozba teszem, és ha egymásra kell pakolni, akkor közéjük zsírpapírt tennék.
VálaszTörlésLegelső ránézésre azt hittem, muffinok, de mikor jobban megnéztem, akkor láttam, hogy kis gombócok. Nagyon guszta, talán ha kicsit gyakorlottabb leszek, megpróbálom megcsinálni!
VálaszTörlésTitanilla ez nem olyan nehéz, ha betartod a leírásban lévő kis trükköket, akkor biztosan sikerül!
VálaszTörlésKedves Moha! Régóta nézegettem a különféle pöffeteg-recepteket, most karácsonyra pedig el is készítettem, méghozzá a biztonság kedvéért a Te recepted alapján. Nem csalódtam még ezen az oldalon, most sem :) Nagyon-nagyon finom és szép lett. Annyit változtattam csupán, hogy kávé helyett egy narancs héját reszeltem bele a dupla adagba. Több, kis adaggal dolgoztam a gombóckészítésnél, a többit a hűtőbe tettem addig, így nem olvadt meg. Ez a fahéjas-narancsos-rumos-csokis összeállítás nagy siker lett! Ajánlom mindenkinek!!! És köszönöm! Betti
VálaszTörlésKedves Betti nagyon köszönöm a visszajelzést! Örülök, hogy neked is jól sikerültek a pöffetegek, és a narancsos ízesítés biztosan nagyon jó lett. Ki fogom próbálni én is így!
VálaszTörlésMegsütöttem, nagyon finom lett!
VálaszTörlésKedves Névtelen, köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ízlett!
VálaszTörlés