Ez a torta is születésnapra készült, Keresztanyám párjának, gyerekeim tiszteletbeli nagypapájának.
Amilyen gyors és egyszerű elkészíteni, olyan finom.
A formázás ötlete Stahl Judit Gyors édességek című könyvéből származik, de a piskóta a nálam jól bevált, a krém pedig egy könnyebb változat.
Hozzávalók: egy 30 X 40 cm-es tepsihez
tészta:
4 tojás
15 dkg cukor
15 dkg liszt
2 kávéskanál sütőpor
3 evőkanál olaj
3 evőkanál víz
töltelék: 1 kis üveg eperlekvár
krém bevonáshoz:
25 dkg natúr krémsajt (nálam házi)
2-3 evőkanál porcukor
2 dl tejszín
(ha szeretnénk, hogy a krémnek jobb tartása legyen,akkor 1 zacskó Zselatin Fix is kell még)
tetejére: eper, citromfű
A sütőt bekapcsolom 180 fokra. A tepsibe sütőpapírt teszek. Az egész tojásokat a cukorral habosra verem a robotgéppel (legalább 10 perc), belecsurgatom az olajat és a vizet is. Kézi habverővel óvatosan keverem hozzá a sütőporos lisztet. Belesimítom a tepsibe és kb. 10-12 perc alatt megsütöm. Hagyom egy pár percet hűlni, majd bekenem az eperlekvárral.
Ha teljesen kihűlt, hosszában 5 egyforma csíkra vágom. Az első csíkot feltekerem csigába és a tortatál közepére teszem. A többi csíkot mindig köré tekerem csigavonalban haladva.
A natúr krémsajt házi változatához egy tál fölé tett műanyag szűrőbe teszek egy vékony vászon anyagot/ gézt, ebbe öntöm bele a 450 gr-os 20%-os tejfölt. 2-3 óra alatt kicsurog a savó belőle, és marad kb.25 dkg natúr krémsajtom.(Ezt előző este is meg lehet tenni,reggelre tökéletes lesz.)
A krémhez habbá verem a tejszínt ( ha Dr.Oetker Zselatin fixet használok,akkor ehhez adom hozzá). Ezután adom hozzá a krémsajtot és ízlés szerint 2-3 evőkanál porcukrot.
A torta tetejét és oldalát is bekenem a krémmel és hűtőbe teszem. Tálalás előtt díszítem a felaprított eperrel és citromfűvel.
Gyönyörű lett Moha :)))
VálaszTörlésMegvan nekem is ez a könyve, sokszor szemeztem is a sütivel, de még nem készítettem el soha :)
Nagyon szép lett :)
VálaszTörlésGyönyörű, hirtelen nem találok szavakat ;)
VálaszTörlésMesésen gyönyörű:-DDDD
VálaszTörlésMoha, drága, ez kész merénylet! Pedig milyen boldog voltam eddig, hogy isteni tejszínhabos kávét szívogatok!:D
VálaszTörlésGyönyörű! És hogy finom, azt nem is kétlem!:)
Milyen precíz munka!Isteni lehet!
VálaszTörlésIstenien néz ki!!
VálaszTörlésGratuálok a Kifőztük 2.-höz. Ismét ügyesek voltatok!! :)
Lekvároskukta köszönöm! Készítsd el,érdemes, én csak azért könnyítettem a bevonó krémen,mert nálunk senki nem szereti a tömény édes és nagyon zsíros krémeket.
VálaszTörlésMandy, Bianka, Niki köszönöm szépen!
Edit a kávé mellé pont jó lenne:)
Mszabu köszi, tényleg finom!
Thrini köszönöm a csapat nevében is!
Hű de gyönyörű!
VálaszTörlésWise Lady köszönöm! Néha én is meglepődöm,hogy az egyszerű sütik/torták is milyen szépek tudnak lenni:)
VálaszTörlésHmmm.... de guszta! Egyik nagy kedvencem... :) 2,5 kg eperrel indultam neki a hétvégének, hátha lesz belőle valami süti is... - nem lett... :)
VálaszTörlésFelhőlány legközelebb dugj el egy keveset belőle,hátha sikerül a süti is:)
VálaszTörlésÉs én ezt még nem is láttam... Moha, behalok, annyira széééép!
VálaszTörlésKata köszönöm, pedig ez még a mutáns import eper,ha lesz már igazi hazai,azzal érdemes kipróbálni!
VálaszTörlésMoha, az jutott eszembe, hogy van nekem egy hasonló formázású kávétortám, azt is anyu szülinapjára készítettem 3-4 éve, megpróbálom előásni valahonnan, mert az is fincsi volt.
VálaszTörlésKata ez nagyon jó formázási mód, ha elég tartása van a kávékrémnek,akkor simán lehet így feltekergetni.
VálaszTörlésEz istenien néz ki!
VálaszTörlésSzemi köszi!
VálaszTörlés