Nagyon finom és ha valakinek van ideje többet készíteni, akkor a kész gombócokat lefagyaszthatja. Időszűkében előkapható második fogás egy leves után, csak a sodót kell elkészíteni hozzá.
Hozzávalók : 10 darab nagy gombóchoz
50 dkg liszt
3 evőkanál porcukor
5 dkg vaj (vagy 50 ml olaj)
1 teáskanál vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
1 tojás
250 ml tej
3 dkg élesztő
töltelék: sűrű szatmári szilvalekvár
vaníliasodóhoz:
4 tojás sárgája
1 ek.étkezési keményítő
10 dkg cukor
4 dl tej
2 dl tejszín
1 rúd vanília
tetejére: cukros darált mák
A tésztához valókat a gép megdagasztja, ha kell, mehet még bele 2-3 evőkanál tej, ne legyen kemény a tészta. Hagyom duplájára kelni.
Ezalatt elkészítem a sodót: a tojássárgákat a cukorral, keményítővel, vaníliarúd belsejével kikeverem, beleöntöm a tejet, tejszínt és kézi habverővel keverve kis lángon besűrítem.
Ha gyorsan akarom kihűteni, akkor az állványos robotgép táljába öntöm és a habverőt kettes fokozatra kapcsolva hagyom, hogy keverje.
A megkelt tésztából lisztezett deszkán kb. 8 cm átmérőjű hengert formálok és 10 szeletre vágom.
Minden kört kissé ellapítok a kezemmel, közepébe egy jó púpos evőkanál szilvalekvárt teszek és gombóccá formázom. Az összecsippentett felével lefelé tálcára teszem őket.
Innen több lehetőség van, ha van párolóbetétes lábasom, akkor az alsóba vizet forralok, a betétet vékonyan megolajozom és erre mennek a gombócok, (szintén körbeolajozva) tetejére pedig a fedő.
Ha nincs ilyen, akkor egy nagy lábosba vizet öntök a feléig, a tetejére ráfeszítek egy vászon darabot és jó erősen lekötöm körben egy spárgával. Erre fognak kerülni a beolajozott gombócok, a tetejére pedig egy másik ugyanakkora lábos fedőként. Lehet használni a fedeles bambusz gőzölőt is erre a célra.
Egy adag gombóc 15-20 percig gőzölődjön, ezalatt tilos a fedőt emelgetni! Utána leveszem a fedőt, egy lapáttal tálra emelem a gombócokat és olvasztott vajjal megkenem.
Tálaláskor vaníliasodó és cukros darált mák jár hozzá.
Mekkora ötlet, istenien néz ki!!!
VálaszTörlésGyönyörűséges!:-))
VálaszTörlésMutatós, mint minden nálad! Majd egyszer kipróbálom én is.
VálaszTörlésImádom, de még nem készítettem. Nagyon-nagyon guszta
VálaszTörléshát ez nagggyon tetszik!!!imádom, ha lesz mivel dagasztani kipróbálom!
VálaszTörlésAndi és Andi cuki köszönöm!
VálaszTörlésKiskukta ez biztos ízleni fog a családnak!
Bianka próbáld meg, nem nehéz!
Ízlésszindróma érdemes!
Már régóta tervben van nálunk is a gőzgombóc. Vettem is hozzá egy jó nagy kínai gőzölőt, de valahogy nem akaródzik neki állni.Talán majd most, a te hatásodra.
VálaszTörlésCzkriszta próbáld ki! Nem tudom mekkora a gőzölőd, nekem a kb.30 cm átmérőjű lábosomon 4 db fért egyszerre a vászonra,3 cm-re tettem őket egymástól,így is összenőttek.
VálaszTörlésMost ettük meg a gőzgombócokat, nagyon finom volt!Köszi a receptet!
VálaszTörlésCzkriszta szívesen, nagyon örülök,hogy ízlett,akkor megérte a munka vele!
VálaszTörlésNah, kellett nekem a calici... pedig ehettem volna ilyet is.. mindig rosszul választok!:))))
VálaszTörlésHát igen,erősen gondoltam rád,mert ez nagyon finom lett, sok mákkal,ahogy szereted!
VálaszTörlésNagymamám mindig dióval csinálta meg töltötte dióval es vanillia pudingot csinalt hozza es meg szórta dióval isteni volt
VálaszTörlésSzilvia úgy is finom lehetett, az biztos!
VálaszTörlés