2010. május 3., hétfő
Barackos túrós krémsajtos torta
Ez a torta a férjem egyik születésnapi tortája volt, mivel a népes vendégseregre tekintettel kettőt kért. Sütés nélkül készül. A krémje a megszokott, ami az itthon lévő hozzávalók tükrében néha módosul. Lehet benne több egyik-másik alapanyag, csak az összmennyiség legyen ugyanannyi.
Hozzávalók: egy 26 cm-es tortaformához
alap:
1 csomag Győri Édes Zabfalatok ( vagy 20 dkg omlós keksz)
10 dkg vaj
krém:
25 dkg túró
25 dkg natúr krémsajt vagy mascarpone
45 dkg 20%-os tejföl
2 dl tejszín
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat
porcukor ízlés szerint
25 g zselatin
barackkrémhez és díszítéshez:
2 nagy doboz őszibarack konzerv
10 gr zselatin
citromlé, porcukor
1 dl tejszín
citromfűlevelek
A natúr krémsajthoz egy doboz 450 g-os 20%-os tejfölt kicsurgatok szűrőbe tett vékony vászon anyagon keresztül.
A tortaforma aljába sütőpapírkorongot vágok. A vajat megolvasztom, a kekszet apróra töröm és összedolgozom őket, belenyomkodom a formába, mehet a hűtőbe.
A barackokból kiválasztom a legszebbeket és 5 fél barackot vékony szeletekre vágok, félreteszem.
A többiből kevés befőttlével, citromlével és cukorral pürét turmixolok, 5 dl-re lesz szükségem. Egy kis lábosban 4 evőkanál pürében elvegyítem a 10 g zselatint, kis lángon keverve felolvasztom és ezután hozzákeverem a többit is.
A krémhez a 25 g zselatint elkeverem fél dl vízben és állni hagyom. A tejszínt habbá verem, hozzáadom a krémsajtot, túrót, tejfölt, reszelt citromhéjat, vaníliát és ízlés szerint édesítem. A zselatint kis lángon kevergetve felolvasztom, elvegyítem 3 evőkanálnyi krémmel, majd az egészhez öntöm, és a robotgéppel alaposan összekeverem.
A kekszes alapra öntöm a túrós krém felét, 5 percre beteszem a mélyhűtőbe, hogy megkössön. Ráöntöm a barackpürét, ismét hűtés, ha megszilárdult, akkor jöhet rá a maradék túrós krém. Legalább egy órára beteszem a sima hűtőbe. Ezután eltávolítom a tortakarimát, kirakom a vékonyra szeletelt barackkal, díszítem a habbá vert tejszínnel és citromfű levelekkel. A sütőpapír alá nyúlva egy lapáttal, átcsúsztatom a tálalótálra.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
21 megjegyzés:
Egyszerűen csodaszép! :)))
De szép és mennyire finom lehet
Csipet köszönöm!
Bianka köszi, finom lett, ez egy könnyű és egyáltalán nem édes torta, a férjem ezeket szereti.
Gyönyörű! Megértem a férjed, a legjobbak ezek a könnyű, túrós, tejszínes gyümölcsös torták. Tejföllel még nem próbáltam, de úgy látom, itt az idő.
Nagyon gusztusos és mutatós, Moha! :-)
Nagyon szép lett! Annyira guszta ez a szín/íz kombináció! Jó ízlése van a férjednek (is)!
Májusban nagy névnap-szülinap torlódások lesznek felénk, egyik alkalomra biztosan el fogom készíteni! :))
Melinda köszönöm! A férjemet a csokis dolgokkal ki lehet kergetni a világból,neki a torta csak gyümölcsös lehet.
Mariam köszönöm!
Felhőlány köszönöm, sajnos ez konzerv barack,az igazi frissből sokkal intenzívebb ízű lenne. Azért a gyümölcskedvelőknek ízleni fog!
Gyönyörű lett a torta, épp egy ilyen könnyű gyümölcsöset szeretnék ma kipróbálni. Amit nem értek: kell bele a 25 dkg túró, a 25 dkg krémsajt és a 45 dkg tejföl, vagy a 45 dkg-os tejföl a natúr krémsajthoz kell csak?
Zita köszönöm! Kell bele a tejföl is,egy nagy doboz, és ha magad készíted a krémsajtot,akkor ahhoz is kell egy nagy doboz (45 dkg-os),ebből pont 25 dkg sűrű krémsajt lesz kicsurgatva.
Gyonyoruek ezek a tortak! Boldog szulinapot a ferjednek!
Judith köszönöm a nevében is!
Gyönyörűséget készítettél!
A színek annyira csodásak!!!!
Thrini köszönöm, egy tavaszi szülinapra ez dukál:)
Imádom az ilyen tortákat! Istenien néz ki! :)
(Most vettem észre, hogy én be sem jelöltem rendszeres olvasóként a blogot, pedig már tök régóta olvasom. Most bepótóltam! :) )
Ildinyó köszönöm, és örülök,hogy olvasóm vagy!
Köszönöm a receptet! Megcsináltam! Holnap nálunk is születés nap lesz..
Kedves Névtelen nagyon szívesen és boldog születésnapot az ünnepeltnek!
de csodálatos !és megint a szokásos sütés nélküli,keksz alapú torta.sok tortát próbáltam már ki így.köszönöm a remek ötletet! Petra
Petra köszönöm, örülök,hogy tetszik! Azért lehet egy vékony piskótát is sütni alapnak,ha valaki nem kedveli a kekszest.
Csodásak lettek!
Wise Lady köszönöm szépen!
Megjegyzés küldése