2010. május 11., kedd

Baracktorta Giotto golyókkal


Ez a fiam hagyományos születésnapi tortája 5. éve. Néha próbáltam eltéríteni mindenféle ötletekkel, de ő kitartóan ezt kéri minden évben. Idén kakaós piskótalap lett az alja, de eredetileg sima sárga lappal készül. Az apró, ropogós, mogyorókrémmel töltött golyócskák feldobják az ízét.

Hozzávalók:  egy 26 cm átmérőjű tortaformához

lap:

2 tojás

8 dkg cukor

8 dkg liszt (vagy 6 dkg liszt + 2 dkg kakaópor)

1 kávéskanál sütőpor

2 evőkanál olaj

2 evőkanál víz

barackos krém:

1 nagy doboz őszibarack konzerv / 50 dkg friss barack

5 dl baracklé  (minél nagyobb gyümölcstartalmú)

40 g étkezési keményítő ( 4 púpos evőkanálnyi)

cukor ízlés szerint

fehér krém:

25 dkg natúr házi krémsajt / mascarpone

4 dl tejszín

porcukor ízlés szerint

1 rúd Giotto golyó (9 db)

tetejére:

1 rúd Giotto golyó

4-5 evőkanál szeletelt mandula

A házi krémsajthoz egy nagy doboz ( 450 g) 20 % -os tejfölt egy szűrőbe tett vékony vásznon keresztül kicsurgatok. Ez 2-3 óra a konyhaasztalon, de lehet előző nap is elkészíteni.

A sütőt bekapcsolom 180 fokra. A tortaforma aljába sütőpapírkorongot vágok.

 A laphoz az egész tojásokat a cukorral nagyon habosra keverem a robotgéppel, ez legalább 10 perc. A lisztet összeszitálom a sütőporral és a kakaóporral. A tál szélén a tojáskrémbe csurgatom az olajat és a vizet, majd kézi habverővel óvatosan belekeverem a lisztet is. A tortaformába kenem egyenletesen és 10-12 perc alatt megsütöm.

A barackokat leszűröm és kockára vágom. Az étkezési keményítőt és kevés cukrot kézi habverővel elkeverem a baracklében, majd kis lángon besűrítem. Leveszem a tűzről és hozzáadom a barackokat is. Hideg vízben néha átkeverve langyosra hűtöm és a tortalapra öntöm. Hűtőbe teszem legalább fél órára.

A fehér krémhez a tejszínt habbá verem 3-4 evőkanál porcukorral, hozzáadom a krémsajtot is, tovább verve még egy kicsit. Ezt a krémet halmozom a barackos réteg tetejére és a 9 db Giotto golyót félbevágva belenyomkodom. Mehet a hűtőbe egész éjszakára.

Tálalás előtt a szeletelt mandulát száraz serpenyőben picit megpirítom és egy tányérra kiöntve kihűtöm. Beszórom vele a tortát.  A Giotto golyókból néhányat félbevágva, a többit egészben teszem a tortára.  A díszítést valóban csak az utolsó pillanatban teszem rá, így marad ropogós!

Ha valaki szállítani szeretné, akkor azt a tortaformában tegye, mert itt a barackos krém és a fehér is kissé puha, kenődős marad! 

14 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon csúcs szuper, guszta és szép

DebiGabi írta...

Ez is nagyon-nagyon szép lett!
Sok-sok boldogságot az ünnepelteknek:)))

egycsipet írta...

Csodás ez a torta is!
Éljenek soká a Mohagyerekek!

Moha írta...

Bianka köszönöm!

DebiGabi köszönöm, a jókívánságot átadom!

Csipet köszi! Mohagyerekek teljesen odavannak,hogy ilyen sok kedves jókívánságot kaptak!

Kata írta...

Isten éltesse a gyerekeket!! Csak azt nem értem, hogy lehetett nélkülem ezt a sok tortát megenni:)

Moha írta...

Kata köszönöm! Legközelebb szólunk:)

Notburga írta...

Nagyon szép és biztos finom is, hmm....

Moha írta...

Notburga köszönöm, tényleg finom, nem túl édes,nagyon barackos, és ezek a kis golyóbisok is passzolnak hozzá.

Mary írta...

Nagyon szép mint mindig!

Moha írta...

Mary köszönöm!

erika írta...

Ámulattal tátom szám az összes tortád előtt! Gratulálok az ünnepelteknek és a torták készítőjének is!

Névtelen írta...

Hat megerkezett a harmadik unnepelt is:)Boldog Mindenjot Kivanok Neki is!:)Neked pedig gratulacio ezert a szepsegert!:)

Udv:Kata :)

Moha írta...

Kata köszönöm! A jókívánságot továbbítom.

orsi írta...

hűűű, de jól néz ki. barackból olyan finom sütiket lehet készíteni, isteni barackdzsemből még finomabbat :) hogy főznöm kéne barackdzsemet :) fogytán, és most itt a szezon. ezért kell most sokat elraktározni :) Nekem ez a recept tetszik http://glurl.co/barackos , küldöm Nektek is, hajrá, szorgoskodjunk

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...