Ez a fiam hagyományos születésnapi tortája 5. éve. Néha próbáltam eltéríteni mindenféle ötletekkel, de ő kitartóan ezt kéri minden évben. Idén kakaós piskótalap lett az alja, de eredetileg sima sárga lappal készül. Az apró, ropogós, mogyorókrémmel töltött golyócskák feldobják az ízét.
Hozzávalók: egy 26 cm átmérőjű tortaformához
lap:
2 tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt (vagy 6 dkg liszt + 2 dkg kakaópor)
1 kávéskanál sütőpor
2 evőkanál olaj
2 evőkanál víz
barackos krém:
1 nagy doboz őszibarack konzerv / 50 dkg friss barack
5 dl baracklé (minél nagyobb gyümölcstartalmú)
40 g étkezési keményítő ( 4 púpos evőkanálnyi)
cukor ízlés szerint
fehér krém:
25 dkg natúr házi krémsajt / mascarpone
4 dl tejszín
porcukor ízlés szerint
1 rúd Giotto golyó (9 db)
tetejére:
1 rúd Giotto golyó
4-5 evőkanál szeletelt mandula
A házi krémsajthoz egy nagy doboz ( 450 g) 20 % -os tejfölt egy szűrőbe tett vékony vásznon keresztül kicsurgatok. Ez 2-3 óra a konyhaasztalon, de lehet előző nap is elkészíteni.
A sütőt bekapcsolom 180 fokra. A tortaforma aljába sütőpapírkorongot vágok.
A laphoz az egész tojásokat a cukorral nagyon habosra keverem a robotgéppel, ez legalább 10 perc. A lisztet összeszitálom a sütőporral és a kakaóporral. A tál szélén a tojáskrémbe csurgatom az olajat és a vizet, majd kézi habverővel óvatosan belekeverem a lisztet is. A tortaformába kenem egyenletesen és 10-12 perc alatt megsütöm.
A barackokat leszűröm és kockára vágom. Az étkezési keményítőt és kevés cukrot kézi habverővel elkeverem a baracklében, majd kis lángon besűrítem. Leveszem a tűzről és hozzáadom a barackokat is. Hideg vízben néha átkeverve langyosra hűtöm és a tortalapra öntöm. Hűtőbe teszem legalább fél órára.
A fehér krémhez a tejszínt habbá verem 3-4 evőkanál porcukorral, hozzáadom a krémsajtot is, tovább verve még egy kicsit. Ezt a krémet halmozom a barackos réteg tetejére és a 9 db Giotto golyót félbevágva belenyomkodom. Mehet a hűtőbe egész éjszakára.
Tálalás előtt a szeletelt mandulát száraz serpenyőben picit megpirítom és egy tányérra kiöntve kihűtöm. Beszórom vele a tortát. A Giotto golyókból néhányat félbevágva, a többit egészben teszem a tortára. A díszítést valóban csak az utolsó pillanatban teszem rá, így marad ropogós!
Ha valaki szállítani szeretné, akkor azt a tortaformában tegye, mert itt a barackos krém és a fehér is kissé puha, kenődős marad!
Nagyon csúcs szuper, guszta és szép
VálaszTörlésEz is nagyon-nagyon szép lett!
VálaszTörlésSok-sok boldogságot az ünnepelteknek:)))
Csodás ez a torta is!
VálaszTörlésÉljenek soká a Mohagyerekek!
Bianka köszönöm!
VálaszTörlésDebiGabi köszönöm, a jókívánságot átadom!
Csipet köszi! Mohagyerekek teljesen odavannak,hogy ilyen sok kedves jókívánságot kaptak!
Isten éltesse a gyerekeket!! Csak azt nem értem, hogy lehetett nélkülem ezt a sok tortát megenni:)
VálaszTörlésKata köszönöm! Legközelebb szólunk:)
VálaszTörlésNagyon szép és biztos finom is, hmm....
VálaszTörlésNotburga köszönöm, tényleg finom, nem túl édes,nagyon barackos, és ezek a kis golyóbisok is passzolnak hozzá.
VálaszTörlésNagyon szép mint mindig!
VálaszTörlésMary köszönöm!
VálaszTörlésÁmulattal tátom szám az összes tortád előtt! Gratulálok az ünnepelteknek és a torták készítőjének is!
VálaszTörlésHat megerkezett a harmadik unnepelt is:)Boldog Mindenjot Kivanok Neki is!:)Neked pedig gratulacio ezert a szepsegert!:)
VálaszTörlésUdv:Kata :)
Kata köszönöm! A jókívánságot továbbítom.
VálaszTörléshűűű, de jól néz ki. barackból olyan finom sütiket lehet készíteni, isteni barackdzsemből még finomabbat :) hogy főznöm kéne barackdzsemet :) fogytán, és most itt a szezon. ezért kell most sokat elraktározni :) Nekem ez a recept tetszik http://glurl.co/barackos , küldöm Nektek is, hajrá, szorgoskodjunk
VálaszTörlés