Oldalak
▼
2010. május 15., szombat
Citromkrémes tortácskák
Ezek a sütik még az ibolyanyílás idején készültek, gombhoz a kabát módjára. A kandírozott ibolya "alá" készítettem őket.
Hozzávalók: 30 X 39 cm-es tepsihez
tészta:
8 tojás
30 dkg cukor
30 dkg liszt
4 kávéskanál sütőpor
8 evőkanál olaj
8 evőkanál víz
krém:
4 tojás
2 tojássárga
20 dkg cukor
10 dkg vaj
200 ml citromlé (2-3 nagy citrom leve)
2 citrom reszelt héja
35 dkg kicsöpögtetett tejföl / natúr krémsajt
2 dl tejszín
1 zacskó Dr.Oetker Zselatin Fix
díszítés: citromfűlevél, citrom, eper, szeder,kandírozott ibolya
Egy magas tál fölé teszek egy műanyag szűrőt,amit kibélelek egy vékony vászonnal / gézlappal. Beleöntöm a két nagy doboz tejfölt és egy tányérral letakarva a konyhaasztalon hagyom kicsöpögni. Ez 2-3 óra alatt megtörténik.
( 2 nagy doboz 450 gr-os tejföl kicsurgatva kb. 50 dkg lesz, ebből 35 dkg-ra van szükség. A maradék kenyérre kenve elhasználható)
A sütőt bekapcsolom 180 fokra, a tepsibe sütőpapírt terítek.
A tészta hozzávalóit felezem és két lapot sütök belőle külön-külön. 4 tojást 15 dkg cukorral a robotgép habverőjével a legmagasabb fokozaton felverek ( legalább 10 perc), a tál szélén óvatosan belecsorgatom a vizet és az olajat, tovább verve még egy percig. A sütőporos lisztet 3 részletben beleszitálom és kézi habverővel óvatosan belekeverem. A tepsibe simítom és kb. 12-15 perc alatt megsütöm. Ezalatt kikeverem a második laphoz valókat és azt is megsütöm.
Ha kihűltek, egy 8 cm átmérőjű fánkszaggatóval köröket vágok ki belőlük,összesen 24 darabot.
A krémhez először elkészítem a lemon curd nevű angol citromkrémet: egy kis lábosban felolvasztom a vajat,lehúzom a tűzről. Kézi habverővel kikeverem a tojásokat a cukorral, citromlével és a reszelt citromhéjjal, a vajhoz adom és kis lángon folyamatos keveréssel besűrítem. Hideg vízbe állítom és időnként megkeverve kihűtöm.
A tejszínt habbá verem a Zselatin Fix hozzáadásával, belekeverem a 35 dkg kicsurgatott tejfölt,majd végül a citromkrémet is.
Habzsákba szedem és megtöltöm a piskótakorongokat hármasával a krémmel, a tetejére virág alakban nyomva. Hűtőbe teszem és tálalás előtt díszítem citromfűlevélkékkel, eperrel, szederrel, citromszelettel illetve kandírozott ibolyával.
Ez utóbbihoz a megmosott és leszárított ibolyavirágokat ecsettel megkenem egy kissé felvert tojásfehérjével, porcukorba hempergetem és meleg helyen hagyom száradni pár órát.
Nagyon szépek! :))
VálaszTörlésMintha arról beszéltünk volna, hogy megyek még hozzátok, nem????:)))))
VálaszTörlésMoha! Gyönyörűek!!!
VálaszTörlésCsipet köszönöm!
VálaszTörlésÉva gyere, de akkor újragyártás kell!
Gasztroboszi köszönöm!
Hű, imádom a citromkrémeket!
VálaszTörlésJucy akkor ez neked való,persze ugyanolyan finom lesz, ha megsütöd a piskótát és közékened a krémet.Nem kell vele annyit szórakozni:)
VálaszTörlésGyönyörűek! :) Az ibolya is! :)
VálaszTörlésLimara köszönöm! Azért nem sűrűn fogok ibolyát kandírozni:)
VálaszTörlésGyönyörűek a tortácskák!
VálaszTörlésÉn a múltkor beletettem őket pohárba, de legközelebb így fogom készíteni.
Nagyon szépek! Gyönyörű a dekorálás is!
VálaszTörlésThrini köszönöm! Megállnak ezek pohár nélkül is a lábukon:)
VálaszTörlésMary köszönöm!
Pont tegnap voltam az Alexandrában a Dob utcánál és a kávézójában ettem valami hasonlót, hű nagyon jó volt, és ez tortácska forma meg nagyon guszta:))
VálaszTörlésKrisztina köszi, igen, jó néha valami mást készíteni,ezek pont egyadagosak, egy finom ebéd végére.
VálaszTörlésMint egy műalkotás,gyönyörűek!
VálaszTörlésBrigi köszönöm,aranyos vagy!
VálaszTörlésGyönyörűek és azt hiszem mennyeiek lehetnek
VálaszTörlésJujjj de szepek!!!:)Es az ibolyak is nagyon csodasak!Gratulalok!Imadom en is a citromkremet!Legalabb egyet kerhetek? :)))mar varom is a postast:):):)A minap keszitettem holabdat az is hasonlo "macereas" suti de az eredmeny mindent feledtet:)Nem szabad nekem az oldaladat nezegetni,mindig csorog a nyalam ,es a latvanytol is felszedek par kilot:):):)a parom szokta is kerdezni ..-miert maszatos a kepernyo mindig?..:)-a csudaba mar megint osszekente a szomszed gyerek:))))hihihi
VálaszTörlésTenyleg mini tortak!De klassz:)
Udv:Kata:)
Bianka köszönöm,tényleg finom volt!
VálaszTörlésKata:))) köszönöm a dícséretet! Küldöm fénypost!
Ezek a "kicsik", nagyon szépségesek!:-)) Ezt a krémet tuti kipróbálom, nagyon finom lehet!:-))
VálaszTörlésAndi köszönöm! Citromrajongók szeretni fogják a krémet:)
VálaszTörlésSzia! Olyan régóta járok ide, hogy szeretnék Rólad többet megtudni, hogy ki az aki ilyen csodálatos süteményeket készít:) Nekem fura, hogy nincs Rólad kép és semmi konkrétum, ami által jobban meg lehetne ismerni... Iwiwen fent vagy? Ott megtudnálak nézni? Bocsi, de ilyen kíváncsi természet vagyok, hogy ki az aki ennyire hibátlan gyönyörűségeket készít:) Vagy esetleg van valahol egy beszélgetős blogod ahol jobban meg lehet ismerni? Gratulálok a remekműveidhez és Csak így tovább!
VálaszTörlésÜdv: Csilla
Kedves Csilla! Írj nekem emilt a mohakonyha@gmail.com címre,így talán egy kicsit személyesebb lesz a dolog, szívesen válaszolok,ha van kérdésed!
VálaszTörlésDe szépek! Nekem is van cukrozott ibolyám, de közen nem ilyen szép...
VálaszTörlésJah, és miért írjak neked e-mailt?:))) A kedves Csillát, magamra vettem...:))))
Szepy köszönöm! Nehogy írj, a postaládám így is tele veled:))
VálaszTörlésNagyon szeretjük a citromos sütiket, és ez gyönyörű! Mindig lenyűgözöl az ételek külsejével is!
VálaszTörlésNapmátka aranyos vagy, köszönöm!
VálaszTörlés