Oldalak

2010. május 9., vasárnap

Epertorta egerekkel


Ma ünnepeltük három gyerekünk születésnapját. Ez a torta a legkisebbé, kedvencei az egerek. A kérés epertorta volt, 9  marcipán egérkével körben. Ezekből egyet készítettem én, a többit aztán a nővérével együtt az ünnepelt gyurmázta.
Hozzávalók:  egy 26 cm átmérőjű tortaformához
lap:
2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 kávéskanál sütőpor
2 evőkanál olaj
2 evőkanál víz
krém:
50 dkg házi krémsajt / mascarpone

2 dl tejszín
35-40 dkg eper
porcukor ízlés szerint
fél citrom leve
25 g zselatin
20 dkg apróra vágott eper
díszítés: eper, marcipán, citromfűlevél
A sütőt bekapcsolom 180 fokra. A tortaforma aljába sütőpapírkorongot vágok.
 A laphoz az egész tojásokat a cukorral nagyon habosra keverem a robotgéppel, ez legalább 10 perc. A lisztet összeszitálom a sütőporral és a kakaóporral. A tál szélén a tojáskrémbe csurgatom az olajat és a vizet, majd kézi habverővel óvatosan belekeverem a lisztet is. A tortaformába kenem egyenletesen és 10-12 perc alatt megsütöm.
A krémhez két nagy pohár ( egyenként 450 g-os) 20 %-os tejfölt kicsurgatok egy szűrőbe tett vékony vásznon keresztül. Ezt előző este is megtehetem, a visszamaradó sűrű házi krémsajt kb. 50 dkg lesz.
A zselatinra 5 evőkanál vizet öntök egy kislábosban és félreteszem.
Az epret összeturmixolom a citromlével és ízlés szerinti cukorral. A tejszínt habbá verem 3-4 evőkanál cukorral, hozzáadom a krémsajtot is, majd az eperpürét.
A zselatint kis lángon folyton keverve feloldom, de nem forralom! Hozzáadok a krémből 3 evőkanálnyit, alaposan elvegyítem és az egészhez öntöm. A habverővel jól átkeverem, felét a formában lévő piskótalapra öntöm, rászórom az aprított epret, majd a krém másik fele jön.
Hűtőbe teszem legalább 2 órára. Tálalás előtt kerülnek rá az eperszeletek, marcipán egerek és a gyertyák.

35 megjegyzés:

  1. Tündéri aranyos torta, nekem is tetszik, pedig nem az egerek a kedvenceim... isten éltesse a gyerekeidet!:)

    VálaszTörlés
  2. Isten éltesse az ünnepelteket! A torta gyönyörű! Az egerek nagyon aranyosak, a gyerkőceid a nyomdokaidba fognak lépni!

    VálaszTörlés
  3. Kata köszönöm, az igaziakat én sem kedvelem annyira..

    Melinda köszönöm a nevükben is, tényleg ügyeskezű mind a három gyerek.

    VálaszTörlés
  4. Sok Boldogságot :)

    Nagyon szépséges a torta és az egérkék is :)

    VálaszTörlés
  5. Csodálatos és jópofa! Kérhetem én is szülinapomra? Persze, tőled!:)
    Isten éltesse a nagy kilencévest!:)

    VálaszTörlés
  6. Bianka köszönöm, a jókívánságot átadom!

    Edit köszi, átadom! Mikor van a szülinapod? készítem:)

    VálaszTörlés
  7. Boldogságost a legkisebbnek (is)! :)

    Nagyon aranyos torta lett, az egerek is zseniálisak rajta. :))

    VálaszTörlés
  8. Csipet köszönöm a nevében is!

    Edit a csudába,persze elfelejtettem.

    VálaszTörlés
  9. Moha drága! Add át az gyermekeknek, hogy a jó Isten éltesse erőben, egészségben, békességben, boldogságban Őket!:)

    VálaszTörlés
  10. Szepykém a lányok köszönik szépen, a fiú még nincs itthon!

    VálaszTörlés
  11. A szép szőke kislányod a legkisebb akit GBT-re hoztál? Ilyen gyereket én is elfogadnék.:) Remélem én is,hogy a nyomodba lépnek!

    VálaszTörlés
  12. Réka ő az, igen! Szerencsére mind a három gyerek ügyes a konyhában!

    VálaszTörlés
  13. Isten éltesse őket soáig!:-))
    Gyönyörűséges mindkettő!:-))

    VálaszTörlés
  14. Andi nagyon köszönöm, átadom nekik!

    VálaszTörlés
  15. Gyonyoru mint mindig, mind a ket torta!Nagyon szep,sima es izleses,a cukraszok buszkesege lennel!Latszik hogy szeretettel es turelemmel keszited oket!Boldog Mindenjot Szeretteidnek!:)Es azok az egerkek ..:)nagyon edesek!Az utokor is tartogat meg meglepeteseket szamunkra!!!:)))

    VálaszTörlés
  16. Jajj ez lemaradt...:)

    Udv:Kata:)

    VálaszTörlés
  17. Kata nagyon köszönöm, hát mindig beleteszem a szívemet is nekik.. A jókívánságot átadom!

    VálaszTörlés
  18. Szia! ezt a tortát megcsináltam nemrég (egerek nélkül csupaszon), hihetetlenül finom volt! köszi a receptet! Petra

    VálaszTörlés
  19. Petra örülök, hogy ízlett, nagyon szívesen!

    VálaszTörlés
  20. Szia!

    Szeretném megkérdezni, hogy az epret lehet-e helyettesíteni málnával?! Mivel már nincs finom eper:( Köszi Zita

    VálaszTörlés
  21. Zita nyugodtan, de a málnapürét szerintem nyomd át egy szűrőn, hogy a magoktól megszabadulj.

    VálaszTörlés
  22. Köszönöm, h ilyen gyorsan válaszoltál! És nem mellékesen szupi az oldal:)

    VálaszTörlés
  23. Nagyon szívesen és köszönöm!

    VálaszTörlés
  24. Ma elkészítettem a tortát ajándékba. Annyit változtattam rajta, hogy gluténmentes lisztkeveréket használtam a tésztához, ill. a cukrot nyírfacukorral helyettesítettem. Isteni lett, hatalmas sikert aratott! Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  25. Edit, nagyon szívesen, a nyírfacukrot én is sok esetben használom a sima cukor helyett, tökéletesen jó. A torta sikerének meg örülök nagyon :)

    VálaszTörlés
  26. Szia. Több alkalommal megsütöttem már ezt a tortát, a család kedvence. Fenséges. Köszönöm szépen a receptet. Rendszeres olvasója vagyok a blogodnak és csak gratulálni tudok. Igazi profi vagy :-) .További sok sikert kívánok az alkotásaidhoz !üdv Zsuzsi Tatabányáról

    VálaszTörlés
  27. Szia. Több alkalommal megsütöttem már ezt a tortát, a család kedvence. Fenséges. Köszönöm szépen a receptet. Rendszeres olvasója vagyok a blogodnak és csak gratulálni tudok. Igazi profi vagy :-) .További sok sikert kívánok az alkotásaidhoz !üdv Zsuzsi Tatabányáról

    VálaszTörlés
  28. Kedves Zsuzsi! Nagyon köszönöm a visszajelzést, mindig öröm, ha ízlik a blogról elkészített étel / sütemény! Köszönöm a jókívánságot is!

    VálaszTörlés
  29. Évek óta imádjuk ezt az epres tortát. Most a sárgabarack szezon kezdetén egy csupa barackos tortát szerettem volna, amiben a barack friss íze főzés/sütés nélkül megmarad így sárgabarackkal csináltam, isteni lett. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  30. Köszönöm a visszajelzést, és igazad van, érdemes kipróbálni barackkal is, ha jó érett, édes, akkor nagyon finom lesz a torta.

    VálaszTörlés
  31. Nagyon jól néz ki a torta. Nem is hallottam olyat, hogy tejfölből lehet krémsajtot készíteni. Ez olyan lesz mint a mascarpone?

    VálaszTörlés
  32. Kedves Névtelen, köszönöm, igen, a tejföl kicsurgatásával készíthető, itt a receptje:
    http://www.mohakonyha.hu/2010/05/natur-hazi-kremsajt.html

    Csak állagában lesz olyan, mint a mascarpone, sűrű, és krémes, de a kissé savanykás íz megmarad. Tehát csak olyan receptben helyettesíthető vele a mascarpone, amiben ez nem zavaró. Gyümölcsös tortáknál tökéletes.
    Tiramisunál viszont nem jó.

    VálaszTörlés
  33. Köszönöm a gyors választ, igen sejtettem, hogy egy picit más, ismerek egy olyan sütés nélküli gyümölcsös babapiskótás receptet amibe tejföl kell és nagyon finom krémes, könnyű lesz a süti, ez is olyan lehet csak valamivel sűrűbb és gondolom így jobb lesz a krém

    VálaszTörlés
  34. Igen, pontosan, a sűrűsége miatt alkalmas tortakrémnek is, de sós felhasználása is lehet, ízesítve sóval, fűszerekkel kiválóan helyettesíti a bolti vajkrémet, illetve finom sajtkrém is készíthető belőle némi fokhagymával, zöldfűszerrel, reszelt sajttal.

    VálaszTörlés