Oldalak
▼
2010. május 9., vasárnap
Epertorta egerekkel
Ma ünnepeltük három gyerekünk születésnapját. Ez a torta a legkisebbé, kedvencei az egerek. A kérés epertorta volt, 9 marcipán egérkével körben. Ezekből egyet készítettem én, a többit aztán a nővérével együtt az ünnepelt gyurmázta.
Hozzávalók: egy 26 cm átmérőjű tortaformához
lap:
2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 kávéskanál sütőpor
2 evőkanál olaj
2 evőkanál víz
krém:
50 dkg házi krémsajt / mascarpone
2 dl tejszín
35-40 dkg eper
porcukor ízlés szerint
fél citrom leve
25 g zselatin
20 dkg apróra vágott eper
díszítés: eper, marcipán, citromfűlevél
A sütőt bekapcsolom 180 fokra. A tortaforma aljába sütőpapírkorongot vágok.
A laphoz az egész tojásokat a cukorral nagyon habosra keverem a robotgéppel, ez legalább 10 perc. A lisztet összeszitálom a sütőporral és a kakaóporral. A tál szélén a tojáskrémbe csurgatom az olajat és a vizet, majd kézi habverővel óvatosan belekeverem a lisztet is. A tortaformába kenem egyenletesen és 10-12 perc alatt megsütöm.
A krémhez két nagy pohár ( egyenként 450 g-os) 20 %-os tejfölt kicsurgatok egy szűrőbe tett vékony vásznon keresztül. Ezt előző este is megtehetem, a visszamaradó sűrű házi krémsajt kb. 50 dkg lesz.
A zselatinra 5 evőkanál vizet öntök egy kislábosban és félreteszem.
Az epret összeturmixolom a citromlével és ízlés szerinti cukorral. A tejszínt habbá verem 3-4 evőkanál cukorral, hozzáadom a krémsajtot is, majd az eperpürét.
A zselatint kis lángon folyton keverve feloldom, de nem forralom! Hozzáadok a krémből 3 evőkanálnyit, alaposan elvegyítem és az egészhez öntöm. A habverővel jól átkeverem, felét a formában lévő piskótalapra öntöm, rászórom az aprított epret, majd a krém másik fele jön.
Hűtőbe teszem legalább 2 órára. Tálalás előtt kerülnek rá az eperszeletek, marcipán egerek és a gyertyák.
Tündéri aranyos torta, nekem is tetszik, pedig nem az egerek a kedvenceim... isten éltesse a gyerekeidet!:)
VálaszTörlésIsten éltesse az ünnepelteket! A torta gyönyörű! Az egerek nagyon aranyosak, a gyerkőceid a nyomdokaidba fognak lépni!
VálaszTörlésKata köszönöm, az igaziakat én sem kedvelem annyira..
VálaszTörlésMelinda köszönöm a nevükben is, tényleg ügyeskezű mind a három gyerek.
Sok Boldogságot :)
VálaszTörlésNagyon szépséges a torta és az egérkék is :)
Csodálatos és jópofa! Kérhetem én is szülinapomra? Persze, tőled!:)
VálaszTörlésIsten éltesse a nagy kilencévest!:)
Bianka köszönöm, a jókívánságot átadom!
VálaszTörlésEdit köszi, átadom! Mikor van a szülinapod? készítem:)
Boldogságost a legkisebbnek (is)! :)
VálaszTörlésNagyon aranyos torta lett, az egerek is zseniálisak rajta. :))
Moha, egy hónapja volt!:D:P
VálaszTörlésCsipet köszönöm a nevében is!
VálaszTörlésEdit a csudába,persze elfelejtettem.
Moha drága! Add át az gyermekeknek, hogy a jó Isten éltesse erőben, egészségben, békességben, boldogságban Őket!:)
VálaszTörlésSzepykém a lányok köszönik szépen, a fiú még nincs itthon!
VálaszTörlésA szép szőke kislányod a legkisebb akit GBT-re hoztál? Ilyen gyereket én is elfogadnék.:) Remélem én is,hogy a nyomodba lépnek!
VálaszTörlésRéka ő az, igen! Szerencsére mind a három gyerek ügyes a konyhában!
VálaszTörlésIsten éltesse őket soáig!:-))
VálaszTörlésGyönyörűséges mindkettő!:-))
Andi nagyon köszönöm, átadom nekik!
VálaszTörlésGyonyoru mint mindig, mind a ket torta!Nagyon szep,sima es izleses,a cukraszok buszkesege lennel!Latszik hogy szeretettel es turelemmel keszited oket!Boldog Mindenjot Szeretteidnek!:)Es azok az egerkek ..:)nagyon edesek!Az utokor is tartogat meg meglepeteseket szamunkra!!!:)))
VálaszTörlésJajj ez lemaradt...:)
VálaszTörlésUdv:Kata:)
Kata nagyon köszönöm, hát mindig beleteszem a szívemet is nekik.. A jókívánságot átadom!
VálaszTörlésSzia! ezt a tortát megcsináltam nemrég (egerek nélkül csupaszon), hihetetlenül finom volt! köszi a receptet! Petra
VálaszTörlésPetra örülök, hogy ízlett, nagyon szívesen!
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésSzeretném megkérdezni, hogy az epret lehet-e helyettesíteni málnával?! Mivel már nincs finom eper:( Köszi Zita
Zita nyugodtan, de a málnapürét szerintem nyomd át egy szűrőn, hogy a magoktól megszabadulj.
VálaszTörlésKöszönöm, h ilyen gyorsan válaszoltál! És nem mellékesen szupi az oldal:)
VálaszTörlésNagyon szívesen és köszönöm!
VálaszTörlésMa elkészítettem a tortát ajándékba. Annyit változtattam rajta, hogy gluténmentes lisztkeveréket használtam a tésztához, ill. a cukrot nyírfacukorral helyettesítettem. Isteni lett, hatalmas sikert aratott! Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésEdit, nagyon szívesen, a nyírfacukrot én is sok esetben használom a sima cukor helyett, tökéletesen jó. A torta sikerének meg örülök nagyon :)
VálaszTörlésSzia. Több alkalommal megsütöttem már ezt a tortát, a család kedvence. Fenséges. Köszönöm szépen a receptet. Rendszeres olvasója vagyok a blogodnak és csak gratulálni tudok. Igazi profi vagy :-) .További sok sikert kívánok az alkotásaidhoz !üdv Zsuzsi Tatabányáról
VálaszTörlésSzia. Több alkalommal megsütöttem már ezt a tortát, a család kedvence. Fenséges. Köszönöm szépen a receptet. Rendszeres olvasója vagyok a blogodnak és csak gratulálni tudok. Igazi profi vagy :-) .További sok sikert kívánok az alkotásaidhoz !üdv Zsuzsi Tatabányáról
VálaszTörlésKedves Zsuzsi! Nagyon köszönöm a visszajelzést, mindig öröm, ha ízlik a blogról elkészített étel / sütemény! Köszönöm a jókívánságot is!
VálaszTörlésÉvek óta imádjuk ezt az epres tortát. Most a sárgabarack szezon kezdetén egy csupa barackos tortát szerettem volna, amiben a barack friss íze főzés/sütés nélkül megmarad így sárgabarackkal csináltam, isteni lett. Köszönöm!
VálaszTörlésKöszönöm a visszajelzést, és igazad van, érdemes kipróbálni barackkal is, ha jó érett, édes, akkor nagyon finom lesz a torta.
VálaszTörlésNagyon jól néz ki a torta. Nem is hallottam olyat, hogy tejfölből lehet krémsajtot készíteni. Ez olyan lesz mint a mascarpone?
VálaszTörlésKedves Névtelen, köszönöm, igen, a tejföl kicsurgatásával készíthető, itt a receptje:
VálaszTörléshttp://www.mohakonyha.hu/2010/05/natur-hazi-kremsajt.html
Csak állagában lesz olyan, mint a mascarpone, sűrű, és krémes, de a kissé savanykás íz megmarad. Tehát csak olyan receptben helyettesíthető vele a mascarpone, amiben ez nem zavaró. Gyümölcsös tortáknál tökéletes.
Tiramisunál viszont nem jó.
Köszönöm a gyors választ, igen sejtettem, hogy egy picit más, ismerek egy olyan sütés nélküli gyümölcsös babapiskótás receptet amibe tejföl kell és nagyon finom krémes, könnyű lesz a süti, ez is olyan lehet csak valamivel sűrűbb és gondolom így jobb lesz a krém
VálaszTörlésIgen, pontosan, a sűrűsége miatt alkalmas tortakrémnek is, de sós felhasználása is lehet, ízesítve sóval, fűszerekkel kiválóan helyettesíti a bolti vajkrémet, illetve finom sajtkrém is készíthető belőle némi fokhagymával, zöldfűszerrel, reszelt sajttal.
VálaszTörlés