Oldalak
▼
2010. május 2., vasárnap
Mozart torta
A hétvége megint születésnapok jegyében telt. Ezt a tortát az unokaöcsém és az Anyukája kedvéért készítettem.
Az alapötlet Maxtól származik, én csak továbbgondoltam a receptet. Tészta a megszokott piskótám lett, és belecsempésztem nugátréteg helyett egy adag nutellát. Nagyon tömör gyönyör lett, egy vékony szelet elég belőle.
Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához
piskótához:
4 tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt
3 dkg kakaópor
2 kávéskanál sütőpor
3 evőkanál olaj
3 evőkanál víz
krémhez:
6 tojás
25 dkg cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
3 evőkanál liszt
3 dl tej
20 dkg vaj
1,5 flakon zöld színű mandulaaroma
marcipán massza kb. 25-30 dkg
1 üveg nutella
díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé
Bekapcsolom a sütőt 180 fokra és a tortaformába két sütőpapírkorongot vágok.
A tészta hozzávalóit felezve 2 lapot sütök. 6 dkg lisztet elkeverek 1,5 dkg kakaóporral és 1 kávéskanál sütőporral. 2 egész tojást 6 dkg cukorral habosra keverek a robotgéppel, legalább 10 percig. A tál oldalán belecsurgatom a 1,5-1,5 evőkanál vizet és olajat, lekapcsolom a gépet, innentől óvatosan kézi habverővel keverem el a kakaós lisztet a tojáskrémben. A formába tett sütőpapírra simítom és 10-12 perc alatt megsütöm.
Ezalatt elkészítem a második lap tésztáját, ha van még egy formám, akkor abba teszem. Ha nincs, akkor a kész piskótalapot a karimát levéve a sütőpapírral kicsúsztatom az asztalra. Elmosogatom a formát és a második adag tésztát beletéve megsütöm.
A krémhez az egész tojásokat elkeverem a cukorral, vaníliakivonattal, liszttel, mandulaaromával, felöntöm a tejjel és kis lángon állandó keveréssel besűrítem. Hagyom kihűlni.
A puha vajat habosra keverem 2 evőkanál porcukorral és beledolgozom a főzött krémet. 16 teáskanálnyit félreteszek egy habzsákban belőle.
A marcipánt porcukron fél centi vékonyra nyújtom és a tortaforma alja mentén kivágom a kört belőle. A nutellát üvegestül, egy kis lábosban, meleg vízben folyósra melegítem.
Az egyik piskótalapot megkenem vékonyan a zöld krémmel, utána ráborítom a marcipánlapot, picit lenyomkodom. Megkenem a folyós nutellával és beteszem a mélyhűtőbe 20 percre. Ezalatt a nutella megkeményedik annyira, hogy rá tudom kenni a következő zöld krémréteget, erre kerül a másik piskótalap. A maradék krémmel kívülről is bekenem a tortát, a habzsákból 16 krémrózsát nyomok rá körben.
Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztom, egy pici lyukú zacskóból díszeket rajzolok egy darab sütőpapírra és beteszem a mélyhűtőbe szilárdulni. A maradék csokoládéval becsíkozom a torta tetejét, a díszeket a krémrózsákba nyomom.
Fenomenálisan szép!:-)) És ez nem túlzás!!!
VálaszTörlésAzta! Jól átdolgoztad!!! Gratulálok, szép lett!!
VálaszTörlésAndi köszönöm!
VálaszTörlésMax köszönöm, csak kissé továbbgondoltam!
Nagyon szép lett!
VálaszTörlésA csokidíszt kipróbálom, nagyon tetszenek!
Gyönyör,az már biztos!!:))
VálaszTörlésMesteri, gyönyörű
VálaszTörlésEz igen!!! szép munka! gratulálok!
VálaszTörlésCsodaszép! És milyen finom lehet! Melyik mandulaaromát használod?
VálaszTörlésThrini köszönöm, jó rajzolgatást a csokival!
VálaszTörlésBrigi hát ez az lett, de egy évben egyszer lehet:)
Bianka köszönöm!
Erika nagyon köszönöm!
Melinda köszönöm, finom lett tényleg. Ez most a Szilas műanyag flakonos zöld aromája volt. Ha nem kell,hogy színe is legyen,akkor az Oetker színtelen kis fiolását szoktam.
Megszólal. Engem legalábbis megszólított. Valami olyasmit mondott, hogy "egyél meg"... :D
VálaszTörlésCsipet már morzsa sincs belőle, de lesz ismétlés:)
VálaszTörlésEbből délután lesz még?
VálaszTörlésAzt lehet, hogy Te macaront próbálsz, én meg ilyet?:)))
Nagyon gratulálok, fantasztikusat alkottál! :) Nagyon szép! Marcipán és nutella, ez az én tortám lesz....:))
VálaszTörlésSzepykém ebből már nincs,csak a barackosból.
VálaszTörlésFelhőlány köszönöm! Ez a páros valóban nagyon finom együtt.
Kedves Moha!
VálaszTörlésTöbb esetben látom, hogy nem a megsült tésztát vizszintesen elfelezed, hanem külön sütöd a lapokat.
Mi a jelentősége, nem mindegy?
Kedves Névtelen! Túl nagy jelentősége nincs, csak béna vagyok és nem sikerül szép egyforma vastag lapra szétvágni az egyben sütött piskótát, ezért inkább külön sütöm a lapokat. Így biztosan szép egyformák lesznek. Azért szoktam egyben is sütni,megpróbálhatod úgy is nyugodtan, csak a sütési idő több lesz,erre figyelj.
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésKöszönöm, holnap készítem ezt a Mozart tortát a pénteki "lánybulira". Mondanom sem kell, hogy kritikus közönség, ki kell tennem magamért.
Ennek megefeleően hetek óta tanulmányozom a különböző tortákat és ezt találtam a legmegfelelőbbnek. Remélem sikerül!
Még egyszer köszönöm
Éva
Éva sok sikert hozzá, remélem ízleni fog a lányoknak! Ha ráérsz írd meg kérlek,hogy sikerült!
VálaszTörlésÉdesanyám kedvence, meg fogom majd csinálni a születésnapjára! Itt minden gyönyörű! El vagyok ájulva! Írhatnék mindegyikhez egy hozzászólást, de lassan elájulok (és megéhezek!) :-)
VálaszTörlésPanna aranyos vagy,köszönöm! Nézd meg majd az új Mozart változatot is, a májusi utolsó bejegyzésben, az jobb lett!
VálaszTörlésÉn is elkészítettem ezt a tortát, mondjuk egyszerű kakaós piskótával, de nem is ez a gond, hanem, hogy másnap mikor szeleteltem a marcipán kifolyt belőle, normális ez?
VálaszTörlésKedves Névtelen!
VálaszTörlésEz nem normális, de sajnos előfordulhat a bolti marcipán esetében. Én jó ideje itthon készítem a marcipánt, nem olyan nagy munka, viszont cserébe a minőség megfelelő, nem folyik el másnapra.
Ha túl magas a marcipán cukortartalma, akkor az feloldódik a krém nedvességtartalmától.
Köszönöm a válaszodat! És ha megkérhetnélek leírnád az otthon készített marcipán receptjét?
VálaszTörlésKöszönöm előre is.
Móni
Kedves Móni írj nekem egy emilt a mohakonyha@gmail.com címre, akkor írom a marcipánt neked!
VálaszTörlésIsteni ez a torta, most csinalom harmadjara. Ilyen lett elsore: http://afromagyar.wordpress.com/2014/04/01/mozart-torta/, ilyen masodjara: http://afromagyar.wordpress.com/2014/06/15/vanilla-es-chocolate-cupcakes/, es hasonlo lesz harmadjara is. Nagyon koszonom a receptet!!!
VálaszTörlésÖrülök, hogy ilyen sikere van nálatok! Nagyon szép lett mindegyik:)
VálaszTörlésSzia Moha! Vegre van alkalom es megint suthetek. Teljesen be vagyok zsongva ;)
VálaszTörlésEgy kerdes: rizstejjel kell fozzek kicsi fiam tejerzekenysege miatt. Szerinted abbol is ugyanannyit kell hasznalnom majd?
Koszonom
Schitzjuc igen, a növényi tejekből mindig az eredetinek megfelelő mennyiséget kell használni.
VálaszTörlésFigyelj arra, hogy a vajat is cseréld le tejmentes margarinra, illetve a nutellát is nézd át, annak nem tudom az összetevőit pontosan, nehogy abban is legyen valami gondot okozó!
Remélem ízleni fog a kislegénynek!
Koszi nagyon! Hala az Egnek turot joghurtot sovany tejes dolgokat ehet. Igy egy kis tejpor a nutellaban nem problema :) vajat persze cserelem!! Koszi
VálaszTörlésMajd beszamolok... :)
Az jó, akkor kíváncsian várom, hogy ízlett neki:)
VálaszTörlésEgy szelet maradt! :-)
TörlésIgaz, zsurtorta meret keszult, mert nem voltunk tul sokan. Nekem is izlett, es mindenkinek, aki amugy nem marcipan-rajongo! Tenyleg nagyon finom! Engedelyt kaptam: suthetek maskor is.
Nagyon erdekes volt h nekem a krem keszitese nagyon emejito volt. Megtelt az orrom az illatokkal. Ezert is felve kostoltam. A kremem egy hangyanyit higabb lett a szuksegesnel, igy kordaban kellett tartanom a talalasig... :))
A marcipanom /Szamos/ nekem is kis levet eresztett. De az olvasottak alapjan erre fel voltam keszulve.
Egyszer valamikor biztosan elkeszul még. De november vegen uj kihivast keresek. Valamilyen csokitorta lesz az aldozat.
Mezescsoki, narancsos csoki, sacher kilőve... :))
Koszonom meg egyszer!!:)
Örülök, hogy ízlett a torta!
VálaszTörlésCsokisban érdemes ezt is kipróbálni:
http://www.mohakonyha.hu/2013/05/csokoladetorta-rumos-meggyel.html
Eddig ez a torta lett a legfinomabb amit valaha is csinaltam!!! Nagyon koszonom a receptet!!!
VálaszTörlésKedves Szilvia, nagyon örülök, hogy ízlett és köszönöm a visszajelzést!
VálaszTörlés