Ez a péksüti megint az egészségesebb fajtából való, de a sok öregtészta és a benne levő olaj mégis könnyebbé, lazább szerkezetűvé teszi. Ha valaki nem lenmagkedvelő ennyire, akkor tehet bele kevesebbet, vagy akár más magokat (napraforgó, szezám, tök,stb..) Természetesen tönköly helyett sima búzából is elkészíthető.
Hozzávalók:
- 30 dkg öregtészta
- 2 dl víz
- csipet barnacukor
- 15 g friss élesztő
- 20 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 80 liszt)
- 20 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt (vagy tk. búzaliszt)
- 10 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 80 liszt)
- 10 dkg lenmag
- 1 púpos teáskanál só
- 1 csipet aszkorbin
- 1 dl víz (ebből vissza lehet tartani kb. 2 evőkanálnyit az elején)
- 1/2 dl olaj
A megkel tésztát 12 részre osztom, hosszúkás zsemléket formázok belőle és sütőpapíros tepsin hagyom kelni letakarva kb.50-60 percet. Ezután bekapcsolom a sütőt 210 fokra és a zsemléket hosszában bevágom. Várok még 10 percet, majd alaposan megspriccelem őket és mehetnek sülni 25-30 percre.
A sütés vége előtt 10 perccel is kihúzom a tepsit és gyorsan lespriccelem még egyszer a zsemléket.
Aki kedveli, emelheti még 10 dkg-val a teljeskiőrlésű liszt arányát benne, de a dagasztásnál akkor kellhet még víz hozzá.