Oldalak

2010. június 12., szombat

Epres semifreddo


A múltkori nagybevásárlást a két nagy gyerekem végezte el és megleptek egy igazi, fém gombócoló fagyiskanállal.
Régi vágyam volt már, nagy örömet szereztek vele, főleg azzal, hogy ilyen figyelmesek.
Rögtön céloztak is rá, hogy ugye fel akarom avatni?
Két napja megint voltunk epret szedni, tehát adott volt a gyümölcs hozzá. A semifreddot pedig rég ki akartam próbálni. Sok receptet olvastam össze, aztán kikevertem belőle a nekem tetszőt.

Nagy előny, hogy nem kell hozzá a fagylaltgép, kevergetés nélkül is tökéletes, levegős, könnyű fagylalt lesz belőle.

Hozzávalók:  2 liter / 1080 g fagylalthoz

  • 4 tojás (szalmonella ellen kezelt)
  • 15 dkg cukor
  • 2 dl tejszín
  • 60 dkg eper  
Egy lábosban kevés vizet teszek fel forrni, keresek egy ráillő fémedényt. Ebbe kerülnek a tojássárgák és 10 dkg cukor. Kézi habverővel keverve a vízfürdő felett besűrítem. A habos tojáskrémet félreteszem hűlni.
A fehérjéket kemény habbá verem, beleszórom az 5 dkg cukrot is. A botmixerrel pürésített epret óvatosan a habhoz keverem.
Kemény habot verek a tejszínből is.
Összeforgatom kézi habverővel a tojássárgás és fehérjés-epres habot, majd óvatosan a tejszínhabot is hozzákeverem. Két kiürült ovális fagyis műanyag dobozban beteszem a fagyasztóba egy éjszakára.
Nagyjából 4 óra múlva már gombócolható állagúra fagy. Ha tovább van bent, akkor keményebb lesz, de tálalás előtt szobahőmérsékleten hagyom 15-30 percet felengedni, így tökéletesen adagolható.

Ha valaki szeretné a fehérjét is hőkezelni, akkor a cukrot az egész tojásokkal habosítsa a gőz felett, majd levéve keverje a robotgép habverőjével amíg kihűl. Ebbe kerüljön a gyümölcspüré és a tejszínhab.

12 megjegyzés:

  1. ezt megint kipróbálom, akad eper a kertben bőven, úgyis ilyesmit akartam keresni...

    VálaszTörlés
  2. Móni köszi, tényleg nagyon finom lett! A család egyértelműen azt mondta,ez az eddigi legjobb állagú, ízű gyümölcsfagyim. Azért nem leszek hűtlen a fagyigéphez sem, de ezzel a módszerrel jókora adag lesz kevés munkával.

    VálaszTörlés
  3. Kinga egyszerre írtunk:) Érdemes, pláne frissen szedett eperrel!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta holnap lehet, hogy kipróbálom!

    VálaszTörlés
  5. Mary köszi, remélem nektek is tetszeni fog!

    VálaszTörlés
  6. Már csak jövő héten készülhet este vacsora után megettük az összes epret! :)

    VálaszTörlés
  7. Mary kipróbálhatod más gyümivel is:)

    VálaszTörlés
  8. Bianka köszi, isteni finom is volt!

    VálaszTörlés
  9. Mary hajrá!!! Aztán jöhet a beszámoló és a kép is:)

    VálaszTörlés