2010. június 2., szerda

Epres tejberizskoszorú


Maradt a szombaton szedett eperből egy tálcányi még, a lányok pedig reklamáltak, hogy legyen valami süti belőle. Olyat készítettem, amiben az eper  nyersen maradhatott.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű formához:

1 l tej

20 dkg kerekszemű rizs

12 dkg cukor

1/2 rúd vanília

1 citrom reszelt héja

4 dl tejszín

4 evőkanál porcukor

25 g zselatin

kb. 1 kg eper


A tejet a cukorral, vaníliával és a citromhéjjal egy nagyobb lábosban odateszem melegedni.

Felteszek egy lábosban 2 liter vizet egy csipet sóval, amikor forr, beleszórom a rizst és 3 percig kevergetve főzöm. Leszűröm és a tejhez adom. Takarék lángon, időnként megkeverve puhára főzöm. Hagyom kihűlni.

A zselatinra fél dl vizet öntök és félreteszem.  A tejszínt habbá verem a cukorral és óvatosan a kihűlt rizshez keverem.

A zselatint kis lángon keverve feloldom ( nem forralom!), majd hozzáadok néhány kanál tejberizst, elvegyítem vele és a többi rizshez keverem.

A vízzel kiöblített formába kanalazom és egész epreket nyomkodok bele körben. Lefedve hűtőbe teszem egy éjszakára. Másnap eltávolítom a karimát és egy tálra fordítom a rizskoszorút. Eperrel és citromfűlevelekkel díszítem.



28 megjegyzés:

Dia írta...

Nagyon jól mutat!

Eisenstock Ildikó írta...

Álomszép ez a rizskoszorú. Persze csak akkor lehet ilyen klassz, ha az eper friss, sőt frissen szedett. Ezt mi, városi puhányok nem mindig tudjuk produkálni.

Moha írta...

Dia köszönöm!

Ildikó köszönöm! Mi is fővárosi puhányok vagyunk, de az eperért elmentünk Budakalászra a "szedd magad" eperföldre:)) Azt hiszem most hétvégén is megyünk...

lúdanyó írta...

De gyönyörű lett! :)

Ami írta...

Csodásan néz ki!
Azt hiszem, képes lennék az egészet befalni :DDD

Bianka írta...

Ez gyönyörű és nagyon ötletes

sedith írta...

Moha, ez csodás! Olyan tökéletesen néz ki!:) Csak nyelek itt nagyokat!:P_)

Névtelen írta...

Ez egyszerűen gyönyörű! Micsoda tálalása a gyerekkori kedvencemnek! És a többi dolog is mesésen szép! Egyszerűen gyönyörű! Nem vagy cukrász véletlenül?

Névtelen írta...

Szia! Bocsi, de szeretném megkérdezni, hogy pontosan milyen fajta fényképezőgéped van?:) Nagyon gyönyörűek a képek, gratula

Bodzás Vendégház írta...

Tejberizs á'la Hungary!!! Gyönyörű!

Moha írta...

Lúdanyó köszönöm!

Ami köszi, nálunk is csak egy szempillantásig tartott.

Bianka köszönöm!

Edit köszi, küldök egy kicsit:)

Panna köszönöm, nem vagyok cukrász:)

Kedves Névtelen köszönöm! A nagylányom gépével készülnek a képek, ez egy Canon PowerShot A530 gép.

Bodzazsuzsa köszönöm, erre már én is csak akkor gondoltam,amikor kész lett a díszítés:)

Felhőlány írta...

Meseszép lett! Ha át tudnék nyúlni a monitoron... :))

egycsipet írta...

Csodaszép lett, Moha! :)

Gabojsza írta...

Gyönyörűséges!:-)

Chef Viki írta...

Huh...

:-)

Süti Bazár írta...

Elképesztően gyönyörű lett!! Pedig milyen egyszerű és mégis csodás :))

Névtelen írta...

Huuu de tuti!!!:)Nagyon szep es biztos finom is!Volt!:)Raadasul egyszeruen el lehet kesziteni ,es ami meg a mai vilagban nagyon fontos(sajnos), hogy a kisebb penzugyi kerettel elok is meg tudjak engedni maguknak!Jajj de jo !Koszi!Nagyon jo otleteid vannak,ugyes vagy!
Udv:Kata:)

Moha írta...

Felhőlány köszönöm, akkor a kezed már csak az üres tálat találná:))
Csipet köszi:)
Gabojsza köszönöm!
ChefViki köszi:)
Yasmine köszi,néha az egyszerű dolgok sikerülnek a legjobban!
Kata köszi, és ez tényleg nem egy bonyolult és drága desszert,a tejberizs ünnepi köntöse:)

Viki írta...

Jaj de csodálatos. Ilyenkor úgy sajnálom magam, hogy nélkülöznöm kell az epret. Azért lehet, hogy veszek egy nagy levegőt és a családomat "sem" fogom kimélni, legföljebb amíg eszik, addig én elbújok :))
Off: Moha! elkészítettem a "mindennapi kenyered"- igaz zsenlét csináltam a tésztából. Fantasztikus lett. Köszönöm a receptet.

Moha írta...

Viki ne ragaszkodj az eperhez, készítsd el mással, bármilyen gyümölcs jó hozzá, amit te is ehetsz!
A receptet szívesen, eredeti Limarától, csak közben Mohásítottam:)

Andi/cuki írta...

Jajaj, lemaradtam, nincs belőle, az biztos:-( Csodaszép!:-))

Moha írta...

Andi köszi, erről bizony le, nagyon gyorsan eltüntették a gyerekek.

Angéla írta...

Én is megcsináltam ezt a finom és guszta desszertet, csak kicsit kevesebb zselatint tettem bele, mert nem volt több itthon. Sajnos nem sikerült, nem állt ilyen szépen egybe. Ettől függetlenül az íze nagyon finom lett, hamar el is fogyott.

Moha írta...

Angéla örülök, hogy ízlett! Ebbe valóban kell ennyi zselatin, még így is szinte krémes marad, de azért egyben mozgatható.

Unknown írta...

Nagyon gusztusos...---

Moha írta...

Rozi köszönöm!

Yoru Hikari írta...

Nagyon jól néz ki, szívesen megkóstolnám! :)

Moha írta...

Lara köszi, készítsd el, hamar megvan, és más gyümölcs is jó hozzá!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...