Maradt a szombaton szedett eperből egy tálcányi még, a lányok pedig reklamáltak, hogy legyen valami süti belőle. Olyat készítettem, amiben az eper nyersen maradhatott.
Hozzávalók 26 cm átmérőjű formához:
1 l tej
20 dkg kerekszemű rizs
12 dkg cukor
1/2 rúd vanília
1 citrom reszelt héja
4 dl tejszín
4 evőkanál porcukor
25 g zselatin
kb. 1 kg eper
A tejet a cukorral, vaníliával és a citromhéjjal egy nagyobb lábosban odateszem melegedni.
Felteszek egy lábosban 2 liter vizet egy csipet sóval, amikor forr, beleszórom a rizst és 3 percig kevergetve főzöm. Leszűröm és a tejhez adom. Takarék lángon, időnként megkeverve puhára főzöm. Hagyom kihűlni.
A zselatinra fél dl vizet öntök és félreteszem. A tejszínt habbá verem a cukorral és óvatosan a kihűlt rizshez keverem.
A zselatint kis lángon keverve feloldom ( nem forralom!), majd hozzáadok néhány kanál tejberizst, elvegyítem vele és a többi rizshez keverem.
A vízzel kiöblített formába kanalazom és egész epreket nyomkodok bele körben. Lefedve hűtőbe teszem egy éjszakára. Másnap eltávolítom a karimát és egy tálra fordítom a rizskoszorút. Eperrel és citromfűlevelekkel díszítem.
Nagyon jól mutat!
VálaszTörlésÁlomszép ez a rizskoszorú. Persze csak akkor lehet ilyen klassz, ha az eper friss, sőt frissen szedett. Ezt mi, városi puhányok nem mindig tudjuk produkálni.
VálaszTörlésDia köszönöm!
VálaszTörlésIldikó köszönöm! Mi is fővárosi puhányok vagyunk, de az eperért elmentünk Budakalászra a "szedd magad" eperföldre:)) Azt hiszem most hétvégén is megyünk...
De gyönyörű lett! :)
VálaszTörlésCsodásan néz ki!
VálaszTörlésAzt hiszem, képes lennék az egészet befalni :DDD
Ez gyönyörű és nagyon ötletes
VálaszTörlésMoha, ez csodás! Olyan tökéletesen néz ki!:) Csak nyelek itt nagyokat!:P_)
VálaszTörlésEz egyszerűen gyönyörű! Micsoda tálalása a gyerekkori kedvencemnek! És a többi dolog is mesésen szép! Egyszerűen gyönyörű! Nem vagy cukrász véletlenül?
VálaszTörlésSzia! Bocsi, de szeretném megkérdezni, hogy pontosan milyen fajta fényképezőgéped van?:) Nagyon gyönyörűek a képek, gratula
VálaszTörlésTejberizs á'la Hungary!!! Gyönyörű!
VálaszTörlésLúdanyó köszönöm!
VálaszTörlésAmi köszi, nálunk is csak egy szempillantásig tartott.
Bianka köszönöm!
Edit köszi, küldök egy kicsit:)
Panna köszönöm, nem vagyok cukrász:)
Kedves Névtelen köszönöm! A nagylányom gépével készülnek a képek, ez egy Canon PowerShot A530 gép.
Bodzazsuzsa köszönöm, erre már én is csak akkor gondoltam,amikor kész lett a díszítés:)
Meseszép lett! Ha át tudnék nyúlni a monitoron... :))
VálaszTörlésCsodaszép lett, Moha! :)
VálaszTörlésGyönyörűséges!:-)
VálaszTörlésHuh...
VálaszTörlés:-)
Elképesztően gyönyörű lett!! Pedig milyen egyszerű és mégis csodás :))
VálaszTörlésHuuu de tuti!!!:)Nagyon szep es biztos finom is!Volt!:)Raadasul egyszeruen el lehet kesziteni ,es ami meg a mai vilagban nagyon fontos(sajnos), hogy a kisebb penzugyi kerettel elok is meg tudjak engedni maguknak!Jajj de jo !Koszi!Nagyon jo otleteid vannak,ugyes vagy!
VálaszTörlésUdv:Kata:)
Felhőlány köszönöm, akkor a kezed már csak az üres tálat találná:))
VálaszTörlésCsipet köszi:)
Gabojsza köszönöm!
ChefViki köszi:)
Yasmine köszi,néha az egyszerű dolgok sikerülnek a legjobban!
Kata köszi, és ez tényleg nem egy bonyolult és drága desszert,a tejberizs ünnepi köntöse:)
Jaj de csodálatos. Ilyenkor úgy sajnálom magam, hogy nélkülöznöm kell az epret. Azért lehet, hogy veszek egy nagy levegőt és a családomat "sem" fogom kimélni, legföljebb amíg eszik, addig én elbújok :))
VálaszTörlésOff: Moha! elkészítettem a "mindennapi kenyered"- igaz zsenlét csináltam a tésztából. Fantasztikus lett. Köszönöm a receptet.
Viki ne ragaszkodj az eperhez, készítsd el mással, bármilyen gyümölcs jó hozzá, amit te is ehetsz!
VálaszTörlésA receptet szívesen, eredeti Limarától, csak közben Mohásítottam:)
Jajaj, lemaradtam, nincs belőle, az biztos:-( Csodaszép!:-))
VálaszTörlésAndi köszi, erről bizony le, nagyon gyorsan eltüntették a gyerekek.
VálaszTörlésÉn is megcsináltam ezt a finom és guszta desszertet, csak kicsit kevesebb zselatint tettem bele, mert nem volt több itthon. Sajnos nem sikerült, nem állt ilyen szépen egybe. Ettől függetlenül az íze nagyon finom lett, hamar el is fogyott.
VálaszTörlésAngéla örülök, hogy ízlett! Ebbe valóban kell ennyi zselatin, még így is szinte krémes marad, de azért egyben mozgatható.
VálaszTörlésNagyon gusztusos...---
VálaszTörlésRozi köszönöm!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, szívesen megkóstolnám! :)
VálaszTörlésLara köszi, készítsd el, hamar megvan, és más gyümölcs is jó hozzá!
VálaszTörlés