Ez a péksüti megint az egészségesebb fajtából való, de a sok öregtészta és a benne levő olaj mégis könnyebbé, lazább szerkezetűvé teszi. Ha valaki nem lenmagkedvelő ennyire, akkor tehet bele kevesebbet, vagy akár más magokat (napraforgó, szezám, tök,stb..) Természetesen tönköly helyett sima búzából is elkészíthető.
Hozzávalók:
- 30 dkg öregtészta
- 2 dl víz
- csipet barnacukor
- 15 g friss élesztő
- 20 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 80 liszt)
- 20 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt (vagy tk. búzaliszt)
- 10 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 80 liszt)
- 10 dkg lenmag
- 1 púpos teáskanál só
- 1 csipet aszkorbin
- 1 dl víz (ebből vissza lehet tartani kb. 2 evőkanálnyit az elején)
- 1/2 dl olaj
A megkel tésztát 12 részre osztom, hosszúkás zsemléket formázok belőle és sütőpapíros tepsin hagyom kelni letakarva kb.50-60 percet. Ezután bekapcsolom a sütőt 210 fokra és a zsemléket hosszában bevágom. Várok még 10 percet, majd alaposan megspriccelem őket és mehetnek sülni 25-30 percre.
A sütés vége előtt 10 perccel is kihúzom a tepsit és gyorsan lespriccelem még egyszer a zsemléket.
Aki kedveli, emelheti még 10 dkg-val a teljeskiőrlésű liszt arányát benne, de a dagasztásnál akkor kellhet még víz hozzá.
nagyon szépek, igazi mestermunka
VálaszTörlésLenmagrajongók vagyunk:) Csodaszép zsemlék, ki kell próbálnom ezt az egészséges változatot feltétlenül.
VálaszTörlésA málnás tejberizstortád pedig maga a mennyország!!
Bianka köszönöm!
VálaszTörlésTrinity érdemes, ezt még a fehérkenyér elkötelezett hívei is szeretik!
Tejberizstorta meg fagyi helyett is jó,ebben a melegben:)
Húúúúúúú ez éppen nekem való. Tegnap kaptam egy jó nagy adag búzát, holnap örlök és sütök :)) ÓRIÁSI !!
VálaszTörlésÉppen készültem is Hozzád, hogy elujságoljam, hogy a tejberizses tortád gondolatával ma tejberizst ebédeltünk (őszibarackosat) Köszönöm az ötletet, és bocsi a kicsi off miatt.
Viki az jó, a frissen őröltből biztos még finomabb lesz! Láttam a tejberizst:)
VálaszTörlésNagyon szép lett!
VálaszTörlésAzt olvastam, hogy a szervezetünk az egész szemű lenmagot nem tudja hasznosítani, ezért én már jó ideje őrölt magot használok ill. pontosabban lenmagpelyhet, ami durvábbra van őrölve.
A kenyerek vagy zsömlék tetejére azért egész magokat teszek.
Daisy köszi! Én meg nemrég azt hallottam, hogy az egész lenmaggal tudjuk "kiseperni" a bélfalon lerakódó és oda nem kellő dolgokat, illetve a hiányzó rostot tudjuk bevinni a szervezetbe.
VálaszTörlésEgyben is és kettévágva is nagggyon kívánatos:) elmentem magamnak!
VálaszTörlésKata köszi, reméljük jut neked is, ha megsütöd:)
VálaszTörlésMoha, ezek gyönyörűek lettek! Én szeretem a tk. lisztes péksütiket, és a lenmagot /meg az összes többi magot :)) / is, úgyhogy ez lesz a legközelebbi péksütink!
VálaszTörlésEgyébként nemrégiben azt olvastam, hogy a lenmagot , ha egészben fogyasztjuk, a szervezetünk nem tudja feldolgozni, ezért inkább lenmagpelyhet használtam a kenyerekbe, és az egész lenmagot csak díszítésre. Nem tudom, ez igaz-e?
Szemirámisz köszönöm! Remélem ízleni fog nektek! Az egész lenmag a bélfalakon lerakódott dolgok kitakarítására jó, ha egyéb áldásait is szeretnénk élvezni,akkor őrölve is tegyük müzlibe, péksütibe, kenyérbe. Illetve használjunk hidegen sajtolt lenmagolajat a salátánkra.
VálaszTörlésGyönyörűek Moha ! Hazajön Tibi a táborból biztos kipróbálom.
VálaszTörlésMary köszi! Remélem elnyeri Tibi tetszését is:)
VálaszTörlésTibi minden teljes kiőrlésű dolgot szeret. Meg müzlit is. Sok gyümölcsöt eszik.
VálaszTörlésAkkor ez ízleni fog neki, tegnap még tettem a lenmag mellé szezámot és napraforgót is, nagyon jó lett.
VálaszTörlésBiztos nagyon finom nekem most szezám mag van még itthon. Zabpelyhet meg mindig van itthon teszek a kenyérbe és a kalácsba is! Nagyon jó könnyű tőle.
VálaszTörlésMary az tényleg jó, én nagyon szeretem a zabpehely ízét.
VálaszTörlésMoha, tegnapelőtt megsütöttem a bucikat, jól sikerültek. Pár apró dolgot változtattam csak rajta, csak 5 dkg lenmagot raktam bele és még egy kevés szezámmagot, és nekem az öregtésztám is tk. tönkölylisztből volt.
VálaszTörlésViszont lenne egy kérdésem.Amikor az öregtésztát összekevertem a 20 dkg fehér tönkölyliszttel, nekem nagyon folyós maradt a tészta, hígabb volt,mint a nokedlitészta. Ezért raktam még bele 10 dkg lisztet, így kaptam egy lágy kenyértésztát, majd a pihentetés után ment bele a többi dolog.
Nem tudom,hogy jól csináltam-e, kellett hozzá az a liszt, vagy olyan folyósnak kellett volna maradnia? Talán akkor még puhább, könnyebb lett volna a végeredmény?
Kíváncsi vagyok a véleményedre, van még öregtészta a hűtőben, a következö adagot csináljam ilyen lágyra?
Maryenne, a zabpehely jó ötlet, én is szoktam rakni a kenyerekbe, péksütikbe, nagyon finom!
Szemirámisz annak olyan folyósnak kell lennie, pont, mint a nokedli! Ezzel élesztem fel az öregtésztát, ennek ilyennek kell lennie. Amikor feljön, akkor is egy habos-buborékos lágy kovász lesz. Ha még plusz 10 dkg lisztet tettél bele, akkor pont a könnyűségét vetted el.
VálaszTörlésSajnos amikor csináltam, nem tudtalak megkérdezni, és azt hittem,hogy valamit nem jól jegyzeteltem ki magamnak. De semmi gond, elfogytak így is, ma pedig megsütöm akkor az eredeti hozzávalók szerint.
VálaszTörlésKöszi a segítséget! :))
Elkészítettem az eredeti leírás szerint is, tényleg sokkal finomabb, könnyebb lett a tésztája.
VálaszTörlésKöszi! :))
Szemirámisz szívesen!
VálaszTörlés