2010. június 28., hétfő

Málnás tejberizstorta




Ezt a tortát az olvasók szavazták be a Kifőztük 4. számába.  Málna helyett akár szederrel, meggyel is elkészíthető.
Hozzávalók:  26 cm átmérőjű tortaformához
piskóta:
  •  2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • fél teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál víz 
tejberizs: 
  • 8 dl tej 
  • 20 dkg rizs
  • 12 dkg cukor
  • fél vaníliarúd
  • 1 citrom reszelt héja
  •  4 dl tejszín
  • 4 evőkanál porcukor
  • 20 g zselatin
tetejére:   friss / fagyasztott málna 30-40 dkg

A tejberizst készítjük először, ennek hűlnie kell. Egy lábosban melegíteni kezdjük a tejet a cukorral, a felhasított vaníliarúddal és a reszelt citromhéjjal.
Felteszünk 2 liter vizet forrni egy csipet sóval. Ha felforrt, beleszórjuk a rizst és időnként kevergetve 3 percig főzzük, majd leszűrjük. A tejhez adjuk és kis lángon, gyakran megkeverve puhára főzzük. Ha kell, egy pici tejet még lehet hozzáönteni. Hideg vízbe állítva kihűtjük, eltávolítjuk belőle a vaníliarudat.
Amíg hűl, megsütjük a piskótát. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, a tortaformába sütőpapírkorongot vágunk. Az egész tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverjük, legalább 10 percig. A tál oldalán belecsurgatjuk az olajat és a vizet is. Kézi habverővel óvatosan belekeverjük a sütőporral átszitált lisztet és a formába öntjük. 180 fokon 10-12 percig sütjük, a formában hagyjuk kihűlni.
A zselatinra 5 evőkanál vizet öntünk, hagyjuk kicsit állni. A tejszínt habbá verjük a porcukorral és óvatosan hozzákeverjük a tejberizst. A zselatint kis lángon keverve feloldjuk, belevegyítünk 3 evőkanállal a rizses krémből, majd az egészhez öntjük és gyorsan elkeverjük benne. A piskótára simítjuk és hűtőbe tesszük legalább 2 órára. Tálalás előtt egy késsel körben meglazítjuk a karimát és levesszük, a tálalótálra csúsztatjuk a tortát. Tetejét kirakjuk a málnaszemekkel.

42 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez már kínzás...tejberizs és málna: a két kedvencem! :-) Itt a diéta közepén! Nagyon szép!

Unknown írta...

Szia! Hol szerzed be az aszalt paradicsomot?

egycsipet írta...

Annyira guszta! Jöhet, köszi! :))

Unknown írta...

Jaj, bocsánat! A málnatorta természetesen gyönyörű és imádnivaló!

Moha írta...

Bianka köszönöm!

Panna bocsánat:)

Emília, anyukám szokta aszalni, ha az elfogy,akkor a Kaiser / Spar üzletek valamelyikében kapható kis üveges, olajban eltettet veszem.

Moha írta...

Csipet köszi, megy:)

Mónika írta...

Hát most be tudnék kapni egy nagyobbacska szeletet!:))

Andi/cuki írta...

Na, ha ezt meglátja az uram!:-))Csodaszép':-))
S a tejberízs a(z egyik) kedvence.

Andi/cuki írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Kata írta...

Annyira szééép! meg tudom, hogy finom is, de azok a "buta" gyerekeim mindig leszavazzák, hogy ők nem szeretik, én meg imádom!

Lizann írta...

Ez gyönyörű!

Moha írta...

Móni én is:) csak el kéne készíteni valakinek...

Andi akkor mutasd meg neki, ez nagyon jól tud esni a melegben.

Kata elkészíted magadnak, aztán csapkodsz a kezükre, mikor jönnek kóstolni:)

Lizann köszönöm!

Viki írta...

Moha ! a mai napom tiszta veszteség a szabadidőmet tekintvén :))))) Kutatgatok könnyü falatok után, s erre itt ez a tejberizses csoda, s máris megvan az ötlet a mai ebédre, (kicsit másképp), de ettől függetlenül a férjem máris kézcsókját küldi Neked az ötletért :)))

Csibe írta...

Meseszép!...és milyen finom lehet!

Moha írta...

Viki néha én is így vagyok:) Lacinak üdvözletem és minden jót a névnapjára!

Csibe köszi, nagyon finom volt!

Garffyka írta...

Nagyon szép, igazán csábító!

Moha írta...

Garffyka köszönöm!

GasztroRéka írta...

Olyan jó,hogy írtad ezt! Egy éve szeretnék Maxi King tortát készíteni,találtam egy német receptet amihez több hozzávaló nehezen beszerezhető stb. ...és ez a "krém" pont illene bele! Jó tőled tanulni! Kár,hogy te nem tanítasz főzős suliba...:(

Moha írta...

Réka köszönöm, aranyos vagy! Mindjárt írok egy emilt neked.

Névtelen írta...

előmelegített a sütő?

Moha írta...

Kedves Névtelen! Ott van a szövegben, hogy a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra és ezután kezdjük készíteni a piskótát, ami kb. 15 perc, tehát ezalatt bemelegszik a sütő.

Névtelen írta...

Szia! Tegnap elkészítettem ezt a csodát és sikerült vele levennem a párom egész családját a lábáról. Egyszerűen tökéletes ez a torta. Köszönjük a receptet! :)
Szilvi

Moha írta...

Szilvi nagyon szívesen, örülök, hogy ilyen sikered volt vele!

Névtelen írta...

Ez Stahl Judit-tól van ugye?

Moha írta...

Kedves Névtelen! Ez nem Stahltól van, hanem tőlem.
Amire te gondolsz, az a Gyors édességek című könyvből a málnatorta rizses túrókrémmel.
Én a saját piskótareceptemet sütöm, a torta többi része pedig tejberizs, kevés tejszínnel lazítva és zselatinnal megkötve. Tetejére most épp málna került, de más gyümölcs is szokott, amit szeretünk.
Stahl tortája zacskós gyors rizssel(!),túróval, sajtkrémmel készül, nem sok köze van a tejberizshez és az én tortámhoz sem.

Moha írta...

Bocsánat,természetesen rizzsel, csak melléütöttem.

Névtelen írta...

köszönöm a válaszod:
névtelen

Moha írta...

Nagyon szívesen, máskor is, kedves Anonymus!

Névtelen írta...

Szia! A torta nagyon jól néz ki, és lehet, hogy hülye kérdés, de mikor a tejet felteszed a felhasított vaníliarúddal a tűzre, azt később ki kell venni ugye? ::D Elég kezdő vagyok.

Moha írta...

Kedves Névtelen, igen, a vaníliarudat eltávolítom belőle, amikor kész a rizs. Beleírom a receptbe, köszönöm, hogy szóltál, valóban, ez nem egyértelmű mindenkinek!
Remélem jól sikerül és ízleni fog, ha elkészíted!

Névtelen írta...

Köszönöm a gyors választ! És gratulálok ezekhez a tortacsodákhoz!

Moha írta...

Nagyon szívesen, éppen gépnél voltam:)

Névtelen írta...

Szia!
Ennek a tortának a tetejére lehetne tortazselét is rakni? Persze pirosat, és akkor ráönteném a málnára. Vagy nem passzolna? Köszi előre is a választ!

Moha írta...

Kedves Névtelen! Igen, nyugodtan tegyél rá tortazselét, szerintem megy hozzá. A tejberizs alapvetően édes, jó rajta a pikáns gyümölcs és a zselé is. Így a málnák is stabilan a helyükön maradnak.

Betty írta...

Kedves Moha! Össze futott a nyál a számban, ahogy megláttam a képet! Nagyon gyorsan befalnám! Köszi a receptet!

Moha írta...

Kedves Betty! Nagyon szívesen! Ebben a melegben jól is esik egy ilyen hűs torta!

saffron írta...

Moha,
"elloptam" ezt a fantasztikus krémet, én csokis tortába pakoltam, issteni lett, köszönöm neked! Nem az első és azt hiszem nem is az utolsó, amit tőled kölcsönöztem, a szakértelmed és a kézügyességed minden elismerést megérdemel! :-)
Itt a tortám: http://oemnia.blogspot.com/2011/09/tejberizses-csokitorta.html

Moha írta...

Kedves Saffron, köszönöm a dicséretet! Örülök, hogy ez a krém jól vizsgázott csokis tortában is! Megnézem!

bringa írta...

Köszönöm, Moha, nagyfiam szülinapi tortája lett, és nagyon nagy sikert aratott, hamarosan újrázunk majd friss gyümölcsből.

Moha írta...

Kedves Bringa! Boldog szülinapot a fiadnak így utólag is! Nagyon örülök a torta sikerének, és valóban friss gyümölccsel az igazi. Készítettem epres tejberizskoszorút is, próbáld ki, ott még piskótát sem kell sütni!

Névtelen írta...

Azt szeretném kérdezni, hogy a málnás tejberizstorta 2-3 nappal korábban elkészíthető-e? A választ előre is köszönöm.
Mária

Moha írta...

Kedves Mária, igen, nyugodtan készítsd el, semmi baja nem lesz a hűtőben!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...