Ezt a tortát az olvasók szavazták be a Kifőztük 4. számába. Málna helyett akár szederrel, meggyel is elkészíthető.
Hozzávalók: 26 cm átmérőjű tortaformához
piskóta:
- 2 tojás
- 8 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- fél teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál víz
- 8 dl tej
- 20 dkg rizs
- 12 dkg cukor
- fél vaníliarúd
- 1 citrom reszelt héja
- 4 dl tejszín
- 4 evőkanál porcukor
- 20 g zselatin
A tejberizst készítjük először, ennek hűlnie kell. Egy lábosban melegíteni kezdjük a tejet a cukorral, a felhasított vaníliarúddal és a reszelt citromhéjjal.
Felteszünk 2 liter vizet forrni egy csipet sóval. Ha felforrt, beleszórjuk a rizst és időnként kevergetve 3 percig főzzük, majd leszűrjük. A tejhez adjuk és kis lángon, gyakran megkeverve puhára főzzük. Ha kell, egy pici tejet még lehet hozzáönteni. Hideg vízbe állítva kihűtjük, eltávolítjuk belőle a vaníliarudat.
Amíg hűl, megsütjük a piskótát. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, a tortaformába sütőpapírkorongot vágunk. Az egész tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverjük, legalább 10 percig. A tál oldalán belecsurgatjuk az olajat és a vizet is. Kézi habverővel óvatosan belekeverjük a sütőporral átszitált lisztet és a formába öntjük. 180 fokon 10-12 percig sütjük, a formában hagyjuk kihűlni.
A zselatinra 5 evőkanál vizet öntünk, hagyjuk kicsit állni. A tejszínt habbá verjük a porcukorral és óvatosan hozzákeverjük a tejberizst. A zselatint kis lángon keverve feloldjuk, belevegyítünk 3 evőkanállal a rizses krémből, majd az egészhez öntjük és gyorsan elkeverjük benne. A piskótára simítjuk és hűtőbe tesszük legalább 2 órára. Tálalás előtt egy késsel körben meglazítjuk a karimát és levesszük, a tálalótálra csúsztatjuk a tortát. Tetejét kirakjuk a málnaszemekkel.
Ez már kínzás...tejberizs és málna: a két kedvencem! :-) Itt a diéta közepén! Nagyon szép!
VálaszTörlésSzia! Hol szerzed be az aszalt paradicsomot?
VálaszTörlésAnnyira guszta! Jöhet, köszi! :))
VálaszTörlésJaj, bocsánat! A málnatorta természetesen gyönyörű és imádnivaló!
VálaszTörlésBianka köszönöm!
VálaszTörlésPanna bocsánat:)
Emília, anyukám szokta aszalni, ha az elfogy,akkor a Kaiser / Spar üzletek valamelyikében kapható kis üveges, olajban eltettet veszem.
Csipet köszi, megy:)
VálaszTörlésHát most be tudnék kapni egy nagyobbacska szeletet!:))
VálaszTörlésNa, ha ezt meglátja az uram!:-))Csodaszép':-))
VálaszTörlésS a tejberízs a(z egyik) kedvence.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésAnnyira szééép! meg tudom, hogy finom is, de azok a "buta" gyerekeim mindig leszavazzák, hogy ők nem szeretik, én meg imádom!
VálaszTörlésEz gyönyörű!
VálaszTörlésMóni én is:) csak el kéne készíteni valakinek...
VálaszTörlésAndi akkor mutasd meg neki, ez nagyon jól tud esni a melegben.
Kata elkészíted magadnak, aztán csapkodsz a kezükre, mikor jönnek kóstolni:)
Lizann köszönöm!
Moha ! a mai napom tiszta veszteség a szabadidőmet tekintvén :))))) Kutatgatok könnyü falatok után, s erre itt ez a tejberizses csoda, s máris megvan az ötlet a mai ebédre, (kicsit másképp), de ettől függetlenül a férjem máris kézcsókját küldi Neked az ötletért :)))
VálaszTörlésMeseszép!...és milyen finom lehet!
VálaszTörlésViki néha én is így vagyok:) Lacinak üdvözletem és minden jót a névnapjára!
VálaszTörlésCsibe köszi, nagyon finom volt!
Nagyon szép, igazán csábító!
VálaszTörlésGarffyka köszönöm!
VálaszTörlésOlyan jó,hogy írtad ezt! Egy éve szeretnék Maxi King tortát készíteni,találtam egy német receptet amihez több hozzávaló nehezen beszerezhető stb. ...és ez a "krém" pont illene bele! Jó tőled tanulni! Kár,hogy te nem tanítasz főzős suliba...:(
VálaszTörlésRéka köszönöm, aranyos vagy! Mindjárt írok egy emilt neked.
VálaszTörléselőmelegített a sütő?
VálaszTörlésKedves Névtelen! Ott van a szövegben, hogy a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra és ezután kezdjük készíteni a piskótát, ami kb. 15 perc, tehát ezalatt bemelegszik a sütő.
VálaszTörlésSzia! Tegnap elkészítettem ezt a csodát és sikerült vele levennem a párom egész családját a lábáról. Egyszerűen tökéletes ez a torta. Köszönjük a receptet! :)
VálaszTörlésSzilvi
Szilvi nagyon szívesen, örülök, hogy ilyen sikered volt vele!
VálaszTörlésEz Stahl Judit-tól van ugye?
VálaszTörlésKedves Névtelen! Ez nem Stahltól van, hanem tőlem.
VálaszTörlésAmire te gondolsz, az a Gyors édességek című könyvből a málnatorta rizses túrókrémmel.
Én a saját piskótareceptemet sütöm, a torta többi része pedig tejberizs, kevés tejszínnel lazítva és zselatinnal megkötve. Tetejére most épp málna került, de más gyümölcs is szokott, amit szeretünk.
Stahl tortája zacskós gyors rizssel(!),túróval, sajtkrémmel készül, nem sok köze van a tejberizshez és az én tortámhoz sem.
Bocsánat,természetesen rizzsel, csak melléütöttem.
VálaszTörlésköszönöm a válaszod:
VálaszTörlésnévtelen
Nagyon szívesen, máskor is, kedves Anonymus!
VálaszTörlésSzia! A torta nagyon jól néz ki, és lehet, hogy hülye kérdés, de mikor a tejet felteszed a felhasított vaníliarúddal a tűzre, azt később ki kell venni ugye? ::D Elég kezdő vagyok.
VálaszTörlésKedves Névtelen, igen, a vaníliarudat eltávolítom belőle, amikor kész a rizs. Beleírom a receptbe, köszönöm, hogy szóltál, valóban, ez nem egyértelmű mindenkinek!
VálaszTörlésRemélem jól sikerül és ízleni fog, ha elkészíted!
Köszönöm a gyors választ! És gratulálok ezekhez a tortacsodákhoz!
VálaszTörlésNagyon szívesen, éppen gépnél voltam:)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésEnnek a tortának a tetejére lehetne tortazselét is rakni? Persze pirosat, és akkor ráönteném a málnára. Vagy nem passzolna? Köszi előre is a választ!
Kedves Névtelen! Igen, nyugodtan tegyél rá tortazselét, szerintem megy hozzá. A tejberizs alapvetően édes, jó rajta a pikáns gyümölcs és a zselé is. Így a málnák is stabilan a helyükön maradnak.
VálaszTörlésKedves Moha! Össze futott a nyál a számban, ahogy megláttam a képet! Nagyon gyorsan befalnám! Köszi a receptet!
VálaszTörlésKedves Betty! Nagyon szívesen! Ebben a melegben jól is esik egy ilyen hűs torta!
VálaszTörlésMoha,
VálaszTörlés"elloptam" ezt a fantasztikus krémet, én csokis tortába pakoltam, issteni lett, köszönöm neked! Nem az első és azt hiszem nem is az utolsó, amit tőled kölcsönöztem, a szakértelmed és a kézügyességed minden elismerést megérdemel! :-)
Itt a tortám: http://oemnia.blogspot.com/2011/09/tejberizses-csokitorta.html
Kedves Saffron, köszönöm a dicséretet! Örülök, hogy ez a krém jól vizsgázott csokis tortában is! Megnézem!
VálaszTörlésKöszönöm, Moha, nagyfiam szülinapi tortája lett, és nagyon nagy sikert aratott, hamarosan újrázunk majd friss gyümölcsből.
VálaszTörlésKedves Bringa! Boldog szülinapot a fiadnak így utólag is! Nagyon örülök a torta sikerének, és valóban friss gyümölccsel az igazi. Készítettem epres tejberizskoszorút is, próbáld ki, ott még piskótát sem kell sütni!
VálaszTörlésAzt szeretném kérdezni, hogy a málnás tejberizstorta 2-3 nappal korábban elkészíthető-e? A választ előre is köszönöm.
VálaszTörlésMária
Kedves Mária, igen, nyugodtan készítsd el, semmi baja nem lesz a hűtőben!
VálaszTörlés