Ez a jeges édesség is a Kifőztük magazin 5. számában jelent meg. Elkészítése nem nehéz, csak időigényes.
Hozzávalók 26 cm-es tortaformához
a tésztához:
- 2 tojás
- 8 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- 1/4 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál víz
- 8 tojássárgája
- 1 l tej
- 30 dkg cukor
- 10 dkg étcsokoládé + 1 evőkanál kakaópor
- 10 dkg mascarpone + fél rúd vanília
- 20 dkg friss meggy kimagozva
- 5 dkg darált mák + 1 citrom reszelt héja + 1 késhegynyi őrölt fahéj
- 8 dl tejszín
- 5 dl tejszín
- 2-3 evőkanál porcukor
- 2 zacskó habfixáló
- fagyasztott meggy
- csokoládédíszek
Az egész tojásokat habosra verjük a cukorral, robotgéppel, legalább 10 percig. A tál oldalán belecsurgatjuk az olajat és a vizet. A sütőporos lisztet kézi habverővel keverjük hozzá óvatosan. A tésztát a formába simítjuk és kb. 10-12 perc alatt megsütjük.
Az alaphoz a tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a fokozatosan hozzáadott tejjel. Kis lángon, kézi habverővel állandóan keverve, besűrítjük és 4 részre osztjuk.
Az elsőhöz adjuk a felaprított csokoládét és a kakaóport, habverővel elkeverjük.
A második részhez megy a mascarpone és a vaníliarúd kikapart belseje.
A harmadik részt összeturmixoljuk a meggyel.
A negyedik részhez adjuk a mákot, a citromhéjat és a fahéjat.
Ha kihűltek, egy éjszakára hűtőbe tesszük mindet. Másnap habbá verünk 2 dl tejszínt és óvatosan belekeverjük a csokoládés alapba. A tortaformába belülre egy alufóliával bevont kartoncsíkot teszünk körben, ami legalább 5 centivel magasabb a forma pereménél.
A csokoládés krémet a tésztára öntjük és a fagyasztóba tesszük legalább két órára, vagy amíg teljesen megszilárdul. Ezután ismét habbá verünk 2 dl tejszínt, a vaníliás alaphoz adjuk, ezt az előző rétegre öntjük és mehet fagyni. Ugyanígy járunk el a meggyes és a mákos résszel is. Ha az utolsó réteg is keményre fagyott, következik a díszítés.
Az 5 dl tejszínt habbá verjük a cukorral és a habfixálókkal. A tortát bekenjük kívülről, oldalát tortafésűvel csíkosra húzzuk. A maradék tejszínhabot habzsákba szedjük és tetszés szerint habrózsákat, csíkokat nyomunk a tortára. A fagyasztott meggyszemekkel és a csokoládélevelekkel díszítjük.
Ez utóbbihoz olvasztott csokoládét kanalazunk egy kis zacskóba, apró lyukat vágunk a csücskére és egy darab sütőpapírra "írunk" vele. A díszeket a papírral együtt a fagyasztóba tesszük, hogy megkeményedjenek.
Ha a díszítés is ráfagyott, a kész parfétortát folpackkal alaposan becsomagoljuk és a fagyasztóban tároljuk.