Ez a jeges édesség is a Kifőztük magazin 5. számában jelent meg. Elkészítése nem nehéz, csak időigényes.
Hozzávalók 26 cm-es tortaformához
a tésztához:
- 2 tojás
- 8 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- 1/4 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál víz
- 8 tojássárgája
- 1 l tej
- 30 dkg cukor
- 10 dkg étcsokoládé + 1 evőkanál kakaópor
- 10 dkg mascarpone + fél rúd vanília
- 20 dkg friss meggy kimagozva
- 5 dkg darált mák + 1 citrom reszelt héja + 1 késhegynyi őrölt fahéj
- 8 dl tejszín
- 5 dl tejszín
- 2-3 evőkanál porcukor
- 2 zacskó habfixáló
- fagyasztott meggy
- csokoládédíszek
Az egész tojásokat habosra verjük a cukorral, robotgéppel, legalább 10 percig. A tál oldalán belecsurgatjuk az olajat és a vizet. A sütőporos lisztet kézi habverővel keverjük hozzá óvatosan. A tésztát a formába simítjuk és kb. 10-12 perc alatt megsütjük.
Az alaphoz a tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a fokozatosan hozzáadott tejjel. Kis lángon, kézi habverővel állandóan keverve, besűrítjük és 4 részre osztjuk.
Az elsőhöz adjuk a felaprított csokoládét és a kakaóport, habverővel elkeverjük.
A második részhez megy a mascarpone és a vaníliarúd kikapart belseje.
A harmadik részt összeturmixoljuk a meggyel.
A negyedik részhez adjuk a mákot, a citromhéjat és a fahéjat.
Ha kihűltek, egy éjszakára hűtőbe tesszük mindet. Másnap habbá verünk 2 dl tejszínt és óvatosan belekeverjük a csokoládés alapba. A tortaformába belülre egy alufóliával bevont kartoncsíkot teszünk körben, ami legalább 5 centivel magasabb a forma pereménél.
A csokoládés krémet a tésztára öntjük és a fagyasztóba tesszük legalább két órára, vagy amíg teljesen megszilárdul. Ezután ismét habbá verünk 2 dl tejszínt, a vaníliás alaphoz adjuk, ezt az előző rétegre öntjük és mehet fagyni. Ugyanígy járunk el a meggyes és a mákos résszel is. Ha az utolsó réteg is keményre fagyott, következik a díszítés.
Az 5 dl tejszínt habbá verjük a cukorral és a habfixálókkal. A tortát bekenjük kívülről, oldalát tortafésűvel csíkosra húzzuk. A maradék tejszínhabot habzsákba szedjük és tetszés szerint habrózsákat, csíkokat nyomunk a tortára. A fagyasztott meggyszemekkel és a csokoládélevelekkel díszítjük.
Ez utóbbihoz olvasztott csokoládét kanalazunk egy kis zacskóba, apró lyukat vágunk a csücskére és egy darab sütőpapírra "írunk" vele. A díszeket a papírral együtt a fagyasztóba tesszük, hogy megkeményedjenek.
Ha a díszítés is ráfagyott, a kész parfétortát folpackkal alaposan becsomagoljuk és a fagyasztóban tároljuk.
59 megjegyzés:
Ez már nem is torta, ez egy költemény! Gratulálok, gyönyörű! Meghiszem azt,hoyg időigényes, de biztos vagyok benne, hogy megéri!
hmm..nagyon guszta!:)Szívesen elfogadnám a mai ebéd után:)
Jaj de szép (itt is)!:-)
Vajon ez nekem is ilyen szépen rétegeződne? Olyan precíz....
Hihetetlenül gyönyörű!
Meseszép!
Ezt árulnod kellene...:)
Szavam elakad, eszméletlen szép!:-))
Pocak Panna köszönöm! Az idő csak arra kell, hogy a rétegek megfagyjanak keményre.
Szindi köszönöm!
Latsia köszönöm:) Neked is ilyen lenne, csak türelem,türelem... Én kb. félóránként kapkodtam ki a fagyasztóból, hogy jó-e már??
Puszedli köszönöm!
Csibe köszönöm!
Gyönyörű, hihetetlen milyen precíz és türelmes vagy!!!
Tényleg nagyon szép torta! Gratulálok hozzá!
hány napig/hétig lehet a kész tortát a fagyasztóban tartani?
szeretném ajándékba adni...
Petra
Csodálatos! Igazán türelmes ember lehetsz :-)
Doki köszönöm, inkább csak türelem kérdése a dolog!
Zizi köszönöm!
Macus köszönöm!
Petra egy hétig -18 fokon egészen biztosan nem lesz semmi baja. Ha ennél hidegebbre is tudod állítani a fagyasztódat, akkor két hét. A kész parfétotrtát, amikor már ráfagyott a díszítés is, nagyon alaposan csomagold be és úgy tárold.
Dia köszönöm, a türelem azért nem az erősségem:)
köszi szépen
petra
Imádom a parfétortát. Gyönyörű lett!!!
Ez nagyon szép, biztos finom is.
Moha, ebből meg tudnál élni, komolyan mondom!
Phúúú, milyen szenzacios dolgokat tudsz crealni. Nagy öröm nézni, és gondolom mégnagyobb ezeket kostolgatni. Szivelyesen Libelle
Piszke és Andi/cuki megviccelt a blog, nem jött értesítés a megjegyzésetekről, most vettem észre!
Andi köszönöm a dícséretet!
Piszke, ha valaki szeretne ilyet, szívesen:)
Liza, Lenka köszönöm!
Vesta jó lenne:)
Libelle nagyon köszönöm, a gyerekek és a férjem nem panaszkodnak!
Ez csodás,de milyen is lehetne !:)
Nagyon szép lett!
Huh, ez nem más,mint maga az édes bűnbeesés!
Gyönyörű és finom !Gratulálok!
Brigi aranyos vagy, köszönöm!
Mary köszönöm!
Ottis köszönöm!
Szemirámisz ez tényleg az, köszönöm!
Ma kipróbáltam ezt a parfétortát, de valamit nem jól csináltam, ugyanis a tejszínhabot sehogy sem tudtam a torta oldalára felkenni, csúszott le az egész. Tudnál segíteni, mi lehetett a gond? Köszi!
Gyönyörű torta amint tudom ki is próbálom de most hirtelen annyi mindent találtam az oldaladon hogy azt sem tudom mivel kezdjem. Most már állandó látogatód leszek ha nem gond. :)
Lenka ezért tettem bele a habfixálót, így stabil, kemény habot tudok verni, amivel szépen körbekenhető a torta. Elég kemény habot sikerült verned?
Monyeszka csak sorban egymás után:) Örülök, hogy állandó olvasóm leszel!
Nem találok szavakat annyira gyönyörű
Bianka nagyon köszönöm!
Mi is elkészítettük és nagyon finom, látványos torta! Köszi a receptet!:)
nagyon guszta, a többi torta s nagyon szép,akár mindegyikhez írhatnék bejegyzést:))
Liza nagyon szívesen, örülök, hogy sikerült és ízlett is!
Mária nagyon szépen köszönöm!
Csodaszép!
Wise Lady köszönöm!
Időigényes,de csodálatos szép munka:)
Finom is lehet, az biztos:)
Kedves Névtelen nagyon köszönöm! Nagyon finom volt valóban.
Mi s elkészítettük az adventi koszorút csodálatos lett.És nem bírom abbahagyni.Sokan kapnak az idén ilyen ajándékot.
Szilvi
Szilvi örülök, hogy sikerült és a megajándékozottak is biztos fognak!
Szia!
Szeretném én is kipróbálni, mert nagyon jónak tűnik :) Igazából nem értem, hogy miért kell az 5cm-es magasítás? Illetve, mi történik, ha a különböző részekből kihagyom a felvert tejszínt? Szerinted úgy nagyon nem lesz jó?
Köszi előre is!
Kedves Hegde! A magasítás azért kell, mert különben nem fér bele a tortaformába kb. két réteg. Ez jóval magasabb lesz, mint a 26-os tortaforma alap magassága.
Ha a tejszínt kihagyod, akkor tulajdonképpen egy főzött krémet fogsz megfagyasztani, tömör lesz, és nem jó. A parfé lelke a tejszínhab, szerintem ne hagyd ki belőle.
Köszönöm a gyors választ! Igazából azért kérdeztem, mert tegnap neki is álltam elkészíteni és mivel csak esténként van időm, így gondoltam nem várok egy éjszakát a krémekkel és rögtön elkezdem kifagyasztani az első réteget. A nagy sietségben a csokisból kimaradt a tejszín...ezért kérdeztem. Viszont ma estére már készen is lett (igaz a díszítés lemaradt...). Nagyon finom (még a csokis sem volt olyan rossz tejszín nélkül sem) viszont az állagával nem vagyok elégedett, olyan kristályos, sajnos nem lehetne összetéveszteni a cukrászdai parféval...Mi lehet a gond szerinted? Bocs a sok kérdésért...:)
A kristályok nagysága függ egyrészt a fagyasztódtól, milyen hőfokon történik a fagyasztás? Ha van mód -18-nál alacsonyabb hőfokon gyorsan fagyasztani (a legtöbb fagyasztószekrényben és hűtőládában van ilyen üzemmód lehetőség)akkor kisebb kristályok képződnek, mert gyorsan fagy a cucc.
A cukrászdai parfé viszont ki tudja mit tartalmaz, milyen adalék és állományjavító egyéb anyagokkal nyomják tele annak érdekében, hogy krémesebb legyen?
Van egy pillecukros parfétortám is, ez egészen más szerkezetű-állagú lesz, próbáld ki:http://mohakonyha.blogspot.hu/2011/09/szedres-parfetorta-pillecukorral.html
Ha lehet, készítsd magad hozzá a pillecukrot, nem nagy varázslat! Ez elkészülhet bármilyen ízzel, nem csak gyümölcsös verzióban.
Nagyon köszönöm! Veszek egy hőmérőt, mert a hűtőmben sajnos nincsen, fogalmam sincs hány fok van a fagyasztóban :(, de mindenképpen kipróbálom egy részt a gyorsabb fagyasztást, másrészt a pillecukros változatot! Még egyszer köszönöm és ezennel állandó olvasóddá váltam :)
Nagyon szívesen! Szép estét!
Kedves Moha!
Igazán tetszik a tortád, úgy gondoltam megcsinálom én is.
Viszont lenne három kérdésem (kezdő vagyok a konyhában) :)
1. Milyen lisztet tegyek a tésztába?
2. A karton lapot azután kell beletenni a formába miután a tészta elkészült? Vagy már avval kell megsütni? Nem értem őszintén :))
És a
3. Pedig a tejszínt illeti, itt arra a zacskós kiszerelésre gondolsz? (Árulnak úgy kakaót is..)
Születésnapra szeretném, elég sokan leszünk és szeretném ha jól sikerülne.
Remélem így 2014 - ben még kapok választ. :)
Szép estét.
Laura
Kedves Laura!
1.A liszt sima finomliszt, piskótát ebből szoktam sütni általában.
2. A tésztát kiveszem a formából, elmosogatom a tortaformát, majd ezután teszem bele körben a kartoncsíkot és visszakerül az aljába a piskóta. Így jönnek rá sorban a rétegek.
3. A tejszín állati tejszín, és legalább 30 % zsírtartalmú legyen. Ahhoz, hogy rendes habot lehessen verni belőle legalább 24 órával előbb alaposan be kell hűteni.
Nem tudom milyen zacskós tejszínre gondolsz, én mindenhez a Lidlben vagy az Aldiban kapható kis papírdobozos 2 dl-es tejszínt szoktam használni. Vagy a tesco sajátmárkás szintén papírdobozos tejszínjét. Ezek jól behűtve tökéletesen habbá verhetők, nem szokott velük gond lenni.
Remélem sikerül elkészíteni a parfét és a szülinapos társaságnak ízleni fog.
Kedves Moha!
Köszönöm a gyors válaszod. Így már értek mindent.
Remélem zökkenőmentesen elkészül a torta :)
Szép hétvégét!
Laura
Nagyon szívesen, szép napot neked is!
Kedves Moha!
Mennyi idő alatt sűrűsödik be a krém, és milyen sűrűnek kell lennie. Már másodszor futok neki, de ez nekem minden, csak nem sűrű. :( Vajon mit ronthatok el???!
Köszi,Domino
Kedves Dominó, ne várj pudingszerű állagot, inkább azt mondanám, hogy vaníliasodó lesz belőle. Azt még sosem mértem le, hogy mennyi ideig tart besűríteni.
Köszi a gyors választ, meglátjuk milyen lesz. :) Amikor összekevered másnap a habbal, akkor folyni fog? Vagy kb puding állagú lesz? Kicsit izgulok, mert névnapi ajándék lesz.
Köszi, Domonó
Nagyon szívesen, boldog névnapot az ünnepeltnek! Ha a tejszínt kemény habbá vered, akkor nem lesz nagyon folyós, lazán forgasd össze az egyes részeket. A meggyes lesz a legfolyósabb talán, a gyümölcstől.
Kedves Moha! Én nem ettem még parfétortát, ezért olyan kérdésem lenne, hogy miután megfagynak a rétegek és rákerül a díszítés, akkor tálalásig kell még fagyasztani vagy elég kishűtőben tartani?
Köszi, Márti
Kedves Márti!
A parfétortát MINDIG a fagyasztóban kell tárolni, különben elfolyik. Tálalás előtt érdemes egy kicsivel előbb kivenni, 10-15 percet a konyhapulton tartani, így könnyebb lesz szép szeleteket vágni belőle.
Köszönöm a gyors választ!
Nagyon szívesen!
Elképesztő ez a parfé torta! Megsütöttük, és már a harmadik szülinapra ezt készítjük, akkora siker lett! Hálásan köszönjük a receptet, be fog kerülni az örök kedvencek közé :)
Kedves Névtelen, nagyon örülök, hogy ilyen sikert aratott nálatok!
Boldog születésnapot az ünnepelteknek, utólag is!
Kedves Moha,
én ezt pénteken készítem el a párom születésnapjára. Köszönöm a receptet!!
Kedves Bea! Nagyon szívesen a receptet, boldog születésnapot a párodnak!
Megjegyzés küldése