Oldalak

2010. július 20., kedd

Ribizlis habos torta






Ez a torta az olvasók szavazatai alapján került be a Kifőztük újság 5. számába. Pikáns, könnyű édesség és néhány fölös tojásfehérjét is elhasználhatunk hozzá.

Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortaformához:
  • 20 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 2 evőkanál tejföl
  • 5 tojásfehérje
  • 20 dkg kristálycukor
  • 25 dkg ribizli (tisztítva mérve)
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra és a tortaformát kibéleljük egy sütőpapírkoronggal.
A lisztet, a sütőport, a reszelt citromhéjat és a porcukrot összekeverjük és elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a citromlét és a tejfölt is, pár mozdulattal összegyúrjuk. A tortaforma méretére nyújtjuk és beletesszük. Megszurkáljuk egy villával pár helyen és elősütjük 15 percig.
Ezalatt a fehérjékből kemény habot verünk, kanalanként adagoljuk hozzá a kristálycukrot, mindig tovább verve. A ribizlit óvatosan, egy evőkanállal keverjük bele, néhány mozdulattal.
A sütőből kivett forma oldalát belülről egy ecsettel vékonyan beolajozzuk és a tésztára halmozzuk a habot. Tetejét kócosra igazítjuk és a hőfokot levéve 170 fokra, 30 percig sütjük. A kikapcsolt, kitámasztott ajtajú sütőben hagyjuk hűlni egy órát, majd kivéve teljesen kihűtjük. A karimát eltávolítjuk és vízbe mártott késsel szeleteljük.

14 megjegyzés:

  1. Gyönyörű, gyönyörű, gyönyörű!

    VálaszTörlés
  2. Igazán gyönyörű, mennyei lehet az íze

    VálaszTörlés
  3. Csodásan néz ki, és biztosan nagyon finom!

    VálaszTörlés
  4. Imádom ezt a sütit :) egyik nagy kedvenc! Csodásan néz ki:) , de az alap nálam egy kicsit más és a tésztára lekvárt szoktam tenni és arra a habot .Hű nem is nézem a képet , mert már csorog a nyálam !

    VálaszTörlés
  5. Hú, ez finom lehet, és még szép is!

    VálaszTörlés
  6. Pocak Panna köszönöm!

    Bianka, Csibe köszönöm, nagyon jó ízű!

    L.Krisztina köszönöm! Ez nálunk a Nagyim receptje alapján készül, de a tiéd is finom lehet a lekvárral!

    Szemirámisz, VOKinga, Lúdanyó köszönöm!

    VálaszTörlés
  7. Fantasztikusan néz ki ez a torta, meg kell sütnöm!! Gratulálok a blog szülinapodhoz!!És persze további sok sikert Neked!

    VálaszTörlés
  8. Ildikó próbáld ki még lehet friss ribizlit kapni! Köszönöm a gratulációt!

    VálaszTörlés
  9. Van a fagyóba, megsütöm, hamarosan.

    VálaszTörlés
  10. Kedves Névtelen azzal is jó lesz, csak ne olvaszd ki előtte, fagyottan keverd a habhoz!

    VálaszTörlés
  11. Pavlova tésztaágyon! :)) Fantasztikus, van egy csomó tojásfehérjém a fagyasztóban, csak időm legyen rá!!! :)

    VálaszTörlés
  12. Barbi voltaképpen igen, csak nem olyan édes, ha gondolod, a cukorból még csökkenthetsz. A ribizli kellemesen ellensúlyoz.

    VálaszTörlés