Oldalak

2010. július 5., hétfő

Ribizlis kocka







Több éve sütöm ezt a fajta ribizlis kockát, még E.Margit oldalán tanultam, Limara hugicájától. Eddig egy közepes méretű tepsiben készült, most viszont átdolgoztam a kapcsos oldalú tepsire.
Így elég nagy adag lesz belőle, népesebb vendégseregnek is elég.

Hozzávalók: 38 x 25 cm-es tepsihez
a tésztához:
  • 6 tojás
  • 6 evőkanál víz
  • 6 evőkanál olaj
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 24 dkg liszt
  • 24 dkg cukor
a krémhez:
  • 6 dl tej
  • 10 dkg búzadara
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél rúd vanília kikapart belseje
  • 60 dkg leszemezett ribizli
a mázhoz:
  • 20 dkg porcukor
  • 6-8 evőkanál citromlé
a díszítés:
  • 10-15 dkg leszemezett ribizli 
A búzadarát megfőzöm a tejben, a vaníliával, a reszelt citromhéjjal és 5 dkg porcukorral együtt. Hideg vízbe állítva, időnként megkeverve, hűlni hagyom.
A sütőt bekapcsolom 180 fokra, a keretes tepsibe sütőpapírt teszek.
A tészta hozzávalóit elfelezem, két lapot sütök külön-külön. 3 egész tojást 12 dkg cukorral a robotgéppel nagyon habosra keverek, belecsurgatom a 3 evőkanál vizet és a 3 evőkanál olajat is. A 12 dkg lisztet ( benne 1 kk. sütőpor ) kézi habverővel óvatosan hozzávegyítem. A tepsibe simítom és kb. 10-12 perc alatt megsütöm.
Kicsúsztatom a sütőpapírral együtt, hűlni hagyom. A tepsit elmosom, és a másik lapot is megsütöm benne, de az alá már nem kell papír.
A vajat habosra keverem a maradék 15 dkg porcukorral és kanalanként hozzáadom a kihűlt tejbegrízt is. A ribizlit egy lapáttal nagyon óvatosan forgatom bele. A krémet az alsó lapra simítom, ráfordítom a másik lapot, lenyomkodom kissé és lehúzom róla a sütőpapírt.
A mázhoz simára keverem a porcukrot a citromlével és rákenem a lapra. Kirakom a ribizliszemekkel és hűtőbe teszem legalább 2 órára. Vízbe mártott késsel vágom kockákra.

33 megjegyzés:

  1. Hát ez eszméletlenül gyönyörűűű!Nagyon finom lehet

    VálaszTörlés
  2. Húúúú, ez tényleg fincsi lehet!!!

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű és csodás lehet az íze

    VálaszTörlés
  4. A nagyfiam kedvence. Igazi nyári, frissítő süti. Nagyon szép lett. Örülök, hogy nálatok is kevdenc lett. :))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép, és milyen finom lehet, hmmm :)

    VálaszTörlés
  6. Limara köszönöm!

    Edó próbáld ki, szerintem a csemetéknél is sikered lesz vele!

    Lenka nagyon:)

    Bianka köszi, nagyon finom, nem túl édes!

    Libi köszi, nálunk a fiam nem ribizlikedvelő, morgott is, aztán megevett egyszerre 3 kockát:))

    Csibe köszönöm, tényleg az:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép és szeretem a búzadarás recepteket.

    VálaszTörlés
  8. Thrini köszi, én is szeretem, nagyon jó kis krémet lehet vele készíteni.

    VálaszTörlés
  9. Egyszer én is hasonlót szerettem volna készíteni,aztán kigyulladt a kezemben a robotgép,na azóta sem sütöttem meg. Nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  10. Réka akkor ez valami jel volt, hogy nem kellene sütnöd:) Azért megpróbálkozhatnál újra, nagyon finom:)

    VálaszTörlés
  11. A keretes tepsi milyen méretű?

    VálaszTörlés
  12. Grízes krémmel? Fincsiiiiii! :))

    VálaszTörlés
  13. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  14. Réka azért érdemes kipróbálni!

    Kedves névtelen 38 X 25 cm-es.

    VálaszTörlés
  15. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  16. Isteniek Nálad ezek a gyümölcsösek mindig!:-)) Szuper lehet ez is!:-))

    Rékának üzenem; nekem már 6 gépem volt 6 év alatt, mire az uramtól kaptam egy komolyabbat, merthogy "nagyüzemben" keverek, dagasztok,sütök!:-D

    VálaszTörlés
  17. Andi köszi, tobzódunk a ribizliben:)

    VálaszTörlés
  18. Szia!
    Nagyon tetszik ez a sütid (is)! Megkérdezhetem, hogy szerinted, ha 26 cm-es kapcsos tortaformában szeretném elkészíteni, akkor mekkora mennyiséget készítsek?
    Szilvi

    VálaszTörlés
  19. Szilvi ennek a tepsinek a dobozán az áll, hogy két darab 26 cm átmérőjű tortaformának felel meg. Így azt mondanám, hogy simán felezd meg a receptet, úgy jó lesz!

    VálaszTörlés
  20. Köszönöm szépen a gyors választ, rögtön megcsinálom, persze ha a 6,5 hónapos hercegnőm is megengedi. :)

    Üdv.
    Szilvi

    VálaszTörlés
  21. Szilvi nagyon szívesen, remélem ízleni fog!

    VálaszTörlés
  22. Szia! Tegnap elkövettem ezt a sütit 26cm-es tortaformában, mit mondjak, már nincs belőle!:)
    Köszönöm szépen a receptet és az útbaigazítást a tepsimérettel kapcsolatban.
    Üdv.
    Szilvi

    VálaszTörlés
  23. Szilvi nagyon szívesen! Látod ezért készítem én ipari méretekben az ilyen sütiket, egy munkával legalább 2 napig kitart!

    VálaszTörlés
  24. Nahát, nyaralni voltam mikor ez megjelent, most vettem észre és azt hittem ez valami spéci otthoni recept anyukám kolléganőjétől, már két változatban is fenn van nálam. Én minden évben megsütöm, valaki meg bekommentelte nálam idén hogy megcsinálta és borzasztó vajízű ...Nálunk egyik nagy kedvenc...

    VálaszTörlés
  25. Piszke ezt én még a kőkorszakban tanultam Libitől, nálunk azóta kedvenc:) Tény, hogy van benne vaj, de mennyei finom! Mondjuk én elfogultan szeretek minden ribizlis sütit..

    VálaszTörlés
  26. Szerintem se vajízű egyáltalán, sőt én levettem az a vajat eleve 15 dkg-ra...na mindegy ízlések és pofonok :)

    VálaszTörlés
  27. Piszke így igaz, annyiféle süti van, szerencsére mindenki megtalálja a magáét:)

    VálaszTörlés
  28. Köszönöm a visszajelzést Judit, örülök, hogy nektek is ízlett.

    VálaszTörlés