Ez nálam mindig Páfrány receptje alapján és az Ő módszerével készül. Megspórol az ember egy csomó bosszúságot magának, amit a leragadó tészta okozna.
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli nyersen, hámozva mérve
- 30 dkg liszt
- 1 tojás (ez csak akkor, ha újkrumpliból készül)
- zsemlemorzsa
- apró sárgabarackok
- fahéjas porcukor
A zsemlemorzsát pici olajon, vagy anélkül, megpirítom és félreteszem. A barackokat megmosom, leszárítom.
Éles késsel ujjnyi szeletet vágok a tésztából és belecsomagolok egy barackot, a felesleget lecsípem róla. Így folytatom, amíg van tészta, illetve a lecsípett darabokat is összegyúrom és elhasználom.
Felteszek vizet a tűzhelyre egy nagyobb lábosban, amikor forr, óvatosan beleengedek 6-8 db gombócot. Ha a víz újra forr, kisebb lángon, kb. 10 percig főzöm őket. Szűrőkanállal kiemelem a gombócokat és rögtön a morzsába forgatom. Tűzálló tálba teszem úgy, hogy ne legyenek egymáson.
Tálalásnál fahéjas porcukor jár hozzá.
Ha szeretném a nyár ízeit télire is elmenteni, akkor egy tálcán berakom a mélyhűtőbe az alaposan körbelisztezett nyers gombócokat. Amikor keményre fagytak, zacskóba vagy dobozba csomagolom őket. Felhasználáskor fagyott állapotban teszem a forrásban lévő főzővízbe a gombócokat.
23 megjegyzés:
Mindent megsütök, megfőzök, de ez az egyetlen, amit nem csinálok, annyi kudarcom volt vele. Viszont szégyen vagy nem, de a párom isteni gombócot főz. :) Majd jól meglepem valamelyik nap ezzel a barackos gombóccal, mert igen, nekem is mindig a leragadás okozta a gondot. Ha sokat liszteztem alá, akkor kemény lett, ha keveset, akkor csak malacolás volt az egész... Ez tuti módszernek tűnik! :))
A francia krémest egyébként megsütöttem, de nem érkeztem sem Hulalát tenni rá, sem tejszínhabot, mert akkorra elfogyott! :)) Viszont a tetején az a cukros kávés dolog nem szilárdult meg, folyt szanaszét. Mit ronthattam el???
Gyönyörű!!!!!!!!!!!!!!! Gombócot akarok azonnal!:))))
haNa ezzel a módszerrel nem fog odaragadni, csak a kezedet kell néha belisztezni.
Próbáld a mázat legközelebb úgy, hogy csak 2 evőkanál vízben oldod fel a kávét, hozzáteszed a porcukrot, összemelegíted és utána lehúzva a tűzről megy bele a vaj. (nem margarin!!!) Rákened a lapra és hagyod szilárdulni. Így sikerülnie kell! Többször készítettem már, de mindig megszilárdult, nem tudom mi lehetett a baj?
Nagyon szép!!!!!!! Én is kérek!:)
Ízlésszindróma köszönöm, gurítom!
Mary köszi, neked is:)
Ez mértani pontossággal készült! Tanítanivaló :-)
Jókaja köszönöm, pedig nem volt kéznél tolómérő:)
Viszont a barackokat a férjem szedte, direkt gombócnak, tök egyformák voltak!
Ez jó! Egyre járt az agyunk:)))
Limara igen:) nálunk ez most gyakori étel, amíg van még barack. Aztán jöhet a szilvás...
No,most aztán lassan kérek egy falatot,ma már egyszer láttam ilyet!:))Én is szoktam fagyasztani,teljesen fini,olyan,mintha friss lenne.
Brigi szívesen küldöm! Akinek van helye a fagyasztóban, tényleg érdemes eltenni, legalább a katona sem éhezik:DD
Nagyon tetszik ez a modszer, legkozelebb igy keszitem el, koszi! Nalunk is nagy sikere van!
HIHIHI!!!:)))
Judit ez a háziasszony idegeit kímélő módszer!
Köszönöm Moha! Én is arra gondoltam, hogy a folyadék mennyiségét kellene csökkentenem. Vajjal készítettem, még véletlenül sem margarinnal!!! :))) Tehát az nem lehetett a baj. :)
haNa így sikerülni fog akkor, vagy csak szórd meg simán porcukorral a kalapokat!
felicitari pentru tot ce am gasit aici,se vede ca esti o bucatareasa priceputa.Te pup si mai trec prin bucataria ta.
Mirela, iti multumesc frumos! Te astept cu drag!
A gombócot fagyasztani főzés előtt lehet?
Imre, igen,nyersen fagyasztom, utána lehet zacskóban / dobozban eltenni a mélyhűtőbe.
Kedves Adrienn!
Hány darab gombóc lesz ebből a mennyiségből?
Köszönettel:Kati
Kedves Kati, nem tudom, mert még soha nem számoltam meg. Ha kisebbek a barackok, akkor több, ha nagyok, akkor kevesebb. Attól is függ, hogy mennyire sikerül szépen vékonyan beborítani a gyümölcsöt a tésztával.
Megjegyzés küldése