Egyféle tésztából készülhet két finom kenyérféle is. Ez a recept is a Kifőztük magazin 6. számában jelent meg.
Hozzávalók
a tésztához:
- 50 dkg BL 80 kenyérliszt
- 3 dl víz
- 50 ml olívaolaj
- 1 csapott evőkanál só
- 2 dkg friss élesztő
- 1 dl olívaolaj
- 2-3 gerezd fokhagyma
- fél kávéskanál só
- koktélparadicsom
- olívabogyó
- friss vagy szárított zöldfűszerek (oregánó, kakukkfű, rozmaring, petrezselyemzöld)
- tej
- szezámmag
- köménymag
A dagasztógép táljába öntjük a vizet és az olajat, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a sóval elkevert lisztet és tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük. Ezalatt elkészítjük a kenyerek tetejére a kencét. Az olívaolajban elkeverjük a reszelt fokhagymát, a sót és kevés apróra vágott petrezselyemzöldet. A többi fűszernövényt is felaprítjuk.
Lisztezett deszkán elfelezzük a tésztát. Az egyik feléből négy gombócot formázunk, majd ellapítva sütőpapíros tepsire tesszük, 15 percig pihentetjük.
A másik felét fél cm vastagra nyújtjuk és egy cm széles csíkokra vágjuk. Ezeket a deszkán megsodorjuk és tetszés szerinti hosszúságúra csípjük el. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk.
A lepénykenyerekbe tetszés szerint belenyomkodunk olívabogyót, félbevágott koktélparadicsomot. Megkenjük a tetejüket az ízesített olajjal és megszórjuk a zöldfűszerekkel.
220 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
A grissiniket hagyhatjuk simán, vagy lekenjük tejjel és megszórjuk szezámmaggal, köménymaggal.
190 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Tipp: tehetünk a tésztába is 1-2 gerezd reszelt fokhagymát, aprított zöldfűszert.