Oldalak

2010. augusztus 30., hétfő

Lepénykenyér és grissini







Egyféle tésztából készülhet két finom kenyérféle is. Ez a recept is a Kifőztük magazin 6. számában jelent meg.

Hozzávalók
a tésztához:
  • 50 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 3 dl víz
  • 50 ml olívaolaj
  • 1 csapott evőkanál só 
  • 2 dkg friss élesztő 
a kenyér tetejére:
  • 1 dl olívaolaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • fél kávéskanál só
  • koktélparadicsom
  • olívabogyó
  • friss vagy szárított zöldfűszerek (oregánó, kakukkfű, rozmaring, petrezselyemzöld)
 a grissini tetejére:
  • tej
  • szezámmag
  • köménymag 

A dagasztógép táljába öntjük a vizet és az olajat, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a sóval elkevert lisztet és tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük. Ezalatt elkészítjük a kenyerek tetejére a kencét. Az olívaolajban elkeverjük a reszelt fokhagymát, a sót és kevés apróra vágott petrezselyemzöldet. A többi fűszernövényt is felaprítjuk.
Lisztezett deszkán elfelezzük a tésztát. Az egyik feléből négy gombócot formázunk, majd ellapítva sütőpapíros tepsire tesszük, 15 percig pihentetjük.
A másik felét fél cm vastagra nyújtjuk és egy cm széles csíkokra vágjuk. Ezeket a deszkán megsodorjuk és tetszés szerinti hosszúságúra csípjük el. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk.
A lepénykenyerekbe tetszés szerint belenyomkodunk olívabogyót, félbevágott koktélparadicsomot. Megkenjük a tetejüket az ízesített olajjal és megszórjuk a zöldfűszerekkel.
220 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
A grissiniket hagyhatjuk simán, vagy lekenjük tejjel és megszórjuk szezámmaggal, köménymaggal.
190 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Tipp: tehetünk a tésztába is 1-2 gerezd reszelt fokhagymát, aprított zöldfűszert.

10 megjegyzés:

  1. Ez már a Kifőztük!- ben is igen jól mutatott.:) Egy- két grissinit most szívesen elropogtatnék...

    VálaszTörlés
  2. Bianka köszönöm!

    Ms.Poppy köszönöm, én is:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek! Ki fogom próbálni a receptet:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép képek, nagyon fincsi lehet!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szeretem, ennék szívesen belőle!

    VálaszTörlés
  6. Családi tűzhely köszönöm, remélem ízleni fog nektek is!

    Zsiri köszönöm!

    Anazar köszönöm!

    Ottis mi is, küldöm fénypostával:))

    VálaszTörlés
  7. Imádom az ilyesmit. Igazán mutatósak ilyen kicsi méretben.

    VálaszTörlés
  8. Thrini én azért szeretem kicsiben készíteni, mert így a családtagok "rendelhetnek", mit tegyek rá.

    VálaszTörlés