Sütőben:
Tölcsért és ostyatálkát készíteni otthon sem nehéz, főleg ha van elektromos ostyasütő gépünk. Akinek nincs, az a második receptet próbálja ki, a sütőben készülő változatot.
A receptek a Kifőztük magazin 5. számában is megtalálhatók, sok fázisképpel együtt.
Ostyasütő géppel:
Hozzávalók
- 12,5 dkg vaj
- 25 dkg cukor
- 2 tojás
- 3 dl meleg víz
- 25 dkg liszt
A tálkákhoz a forró ostyalapot egy befőttesüvegre vagy egy kisebb átmérőjű üvegpohárra borítjuk és kialakítjuk a hullámokat.
Ha a tölcsér alja nem lett zárt teljesen, akkor egy kis olvasztott étcsokoládéval belülről lezárhatjuk a rést, így nem csurog ki az olvadó fagyi. A csokoládéval megkenhetjük a tölcsér peremét kívülről és meghempergetjük tetszés szerint mogyoró vagy diógrillázsban, színes szórócukorban. Ha kisebb tölcsért szeretnénk, akkor csak 2 evőkanálnyi tésztát tegyünk középre.
Hozzávalók
- 10 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg liszt
- 5-7 dkg porcukor
- 1 tojás
A vajhoz keverjük a cukrot, a tojást és a lisztet. Sütőpapíros tepsire egy evőkanálnyit szétkenünk kör alakban jó vékonyan a tésztából. Két kört formázzunk, mert ennyivel tudunk dolgozni, ha kisült, nagyon hamar keményedik.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10 percig sütjük. Egy lapáttal alányúlva kivesszük. A forró tésztából formázhatunk tölcsért vagy tálkát tetszés szerint. Ebből az adagból a kör nagyságától függően kb. 6-8 db lesz.
14 megjegyzés:
A sütős változatot feltétlenül ki fogom próbálni. Nagyon guszta
Nagyon ügyes találmány!
Gusztusosak! Fagyival még inkább!:)
Nagyon-nagyon guszták! :))
Selam ellerinize saglik cok güzel tarifler sevgiler canim
Az ostyasütő géppel én is kokettáltam, de még az üzletben maradt. De úgy látom a sütős verzió is tökéletes. Nagyon szépek!
Bianka köszönöm, az a nehezebb, de szurkolok!
Dia köszönöm!
Mary köszönöm, nálunk a gyerekek fagylalt nélkül is elrágcsálták szívesen!
Csipet köszönöm!
Melinda köszönöm, érdemes beruházni az ostyasütő masinára, remek sajtos tallérokat is lehet vele sütni!
Tatlilar Gülcandan: Cok tesekkür ederim!
Felavattam az új ostyasütőmet! Én olajjal próbáltam meg a receptet, úgy is szépen megsültek. Formára, színre nagyon szépek lettek, de az én ízlésemnek túl édesek. Majd legközelebb újra próbálkozom egy kicsit kevesebb cukorral. Kösz a receptet!
inf3rno örülök, hogy jól sikerült, én is kevesebb cukorral készítem már régóta.
A sütőben készültből nem maradt ki a víz? Így nagyon sűrű.
Kedves Névtelen, nem maradt ki, annak ilyen sűrűnek kell lennie, éppen kenhetőnek.
Nekem évek óta gépem van, de nem sokat használom. Mindig valami nem sikerül: vagy túl édes, vagy leginkább nem tapad össze a "kelyhesítés" során és folyik ki a fagyi, vagy túl vastag.... Ha teszek bele kakaót vagy más ízesítőt, nagyon kemény lesz...
Igazából olyan vékonyabbat szerettem volna, mint a hagyományos. Nem sikerül.
Lea
Kedves Lea! Már régóta sokkal kevesebb cukorral készítem én is, nyugodtan próbáld ki úgy. A tölcsér formázásához vékony pamutkesztyűt húzok, így tudok gyorsan és pontosan dolgozni, szoros tölcsért készíteni. Ha alul marad pici lyuk, azt olvasztott csokival ki lehet tölteni.
Ha kakaóport teszel bele, akkor annak mennyiségét vedd le a lisztből, de a kakaós tészta mindig egy picit keményebb lesz az biztos. Szerintem házi körülmények közt olyan nagyon vékony tölcsért készíteni, mint a bolti, nem tudunk.
Megjegyzés küldése