Ennek a pogácsának az alapja a jól sikerült krumplis pogácsa lett. Sajttal rétegezve is nagyon jó lett, megőrizte puhaságát még két nap múlva is. Azt hiszem, maradok ennél a tésztánál és készülnek majd különböző változatok belőle.
Hozzávalók:
- 60 dkg BL 80 liszt
- 30 dkg főtt krumpli kihűtve, összetörve
- 1 dl olaj
- 2 dl tejföl
- 1 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 1 csipet cukor
- 2 teáskanál só
- 20-25 dkg reszelt sajt (lehet benne füstölt is)
- 1 tojássárgája pici vízzel keverve
- kevés reszelt sajt szórni (elmaradhat)
A robotgép a hozzávalókból tésztát dagaszt. Hagyom duplájára kelni, kiborítom egy lisztezett deszkára és vékonyabbra nyújtom. Megszórom a reszelt sajttal, kissé belenyomkodom, majd hajtogatom a tésztát. A felső harmadot lehajtom a középső harmadra, az alsót erre felhajtom. Ezután a bal oldali harmadot behajtom középre, erre rá a jobboldali részt. Letakarva pihentetem fél órán át a tésztát.
Kinyújtom ujjnyi vastagra, 6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrom, a maradékot összegyúrom, nyújtom, kiszúrom.Sütőpapíros tepsire teszem a pogácsákat és hagyom kelni még 20 percet. Ezalatt a sütőt begyújtom 200 fokra. Lekenem a tetejüket és az első tepsi mehet sülni, kb. 25 perc alatt lesz kész. Addig a második tepsit hűvösebb helyre teszem, ne keljen túl.
De jól néz ki, mindmegenném :)
VálaszTörlésMicsoda szépségek
VálaszTörlésAmi köszönöm, nem is lehet abbahagyni!
VálaszTörlésBianka köszönöm!
Milyen kis guszták!
VálaszTörlésSzeretem nagyon, de én is úgy vagyok vele, ha egyszer elkezdem, nem bírom abbahagyni, és eszem és eszem...
Foarte bine arata,,,mmmm.O zi frumoasa!
VálaszTörlésCsibe köszönöm, ez a hátránya a pogácsasütésnek:)
VálaszTörlésJaj de jól jönne most egy pár belőle!:-)
VálaszTörlésCsábító!!! Főleg, hogy 3 nap után is puha. Ritkán készítek pogácsát, de azt hiszem ezt ki kell próbáljam!
VálaszTörlésDe jól néz ki, harapni-való!:-))
VálaszTörlésMirela iti multumesc frumos!
VálaszTörlésLatsia küldöm fénypostával:)
Kiskukta próbáld ki, nekem mindig az volt a bajom a pogácsákkal, hogy csak frissen jó, ez viszont tényleg ehető még két nap múlva is.
Andi köszönöm!
Csoda guszták! Nálam is az a baj, hogy ha sütök nem birom ki, hogy állandóan ne csipegessek.
VálaszTörlésLiza köszönöm, már én is gondolkoztam, lehet, hogy szemellenző és az orrunkra csipesz kellene, így elkerülnénk a kísértést:))
VálaszTörlésEz igen!!! Nagyon szép pogik-és hogy 2 nap múlva is puha-viszem a recit!!!Köszi!
VálaszTörlésTrinity köszönöm, próbáld ki!
VálaszTörlés♥ Olá, amiga!
VálaszTörlésPassei para uma visitinha... amei!
Está tudo muito lindo, criativo e saboroso.
Suas receitas são obras de arte... dá pena comer!...
Bom fim de semana!
Tudo de bom!!!♥
Beijinhos.
Itabira♥♥
♥♥Brasil
Kedves Moha!
VálaszTörlésMár több receptet is kipróbáltam az oldaladról, minden jól sikerült, van ami abszolút be is került a kedvencek közé. Most ezt a pogit szemeltem ki magamnak, de lennének kérdéseim:
Mindenképpen BL 80-as liszt kell hozzá? Maradék krumplipürét fel lehet használni hozzá? A 20-25 dkg sajt mind a tésztába kell vagy hagyjak ki belőle a tetejére?
Köszi
Szilvi
Kedves Szilvi!
VálaszTörlésKészítsd nyugodtan finomliszttel, úgy is jó lesz. Maradék krumplipüré eltüntetésére is jó, de abban már eleve van tej, tehát én a dagasztás elején még nem tenném bele az 1 dl tejet. Figyeld a tésztát, ha nagyon keménynek tűnik, akkor mehet hozzá a tej is. Ennek a tésztának puhának kell lenni.
Én beleteszem a 25 dkg sajtot a tésztába, és ha éppen van még itthon, akkor szórok a tetejére is, de nem szükséges. Elég a tojásos kenés, a sajttól szinte leveles lesz, elég annyi bele.
Azért beírom a receptbe, ha valaki akarja, szórhat rá még pluszban.
Örülök, hogy jól sikerültek a finomságok, mindig öröm a visszajelzés az olvasóktól!
Kedves Moha!
VálaszTörlésTe mindig olajjal készíted a pogácsát? Énnekem még nem sikerült olyan pogácsát sütni, ami másnap is puha lenne, lehet hogy olajjal kéne megpróbálnom? Éva
Éva lehet, hogy ez a titka, és a krumpli a másik. Az mindenképpen segít, hogy másnap is puha legyen.
VálaszTörlés