Ez a torta az olvasók szavazatai alapján került be a Kifőztük magazin 6.számába. Friss, gyümölcsös ízű, nem túl édes torta, akár fagyasztott szederrel is készülhet.
Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortaformához)
az alaphoz:
- 20 dkg zabpehelykeksz
- 10 dkg vaj
- 25 dkg mascarpone
- 25 dkg tejföl
- 4 dl tejszín
- 10-15 dkg cukor
- 60 dkg szeder
- 1 citrom leve
- 25 g zselatin
- 30 dkg szeder
- 2 evőkanál cukor
- 1 citrom leve
- 10 g zselatin
- 3 dl tejszín
- 1 evőkanál porcukor
- 1 zacskó habfixáló
- 17 szem szeder
A tortaforma aljába sütőpapírkorongot vágunk, az oldalát körben sütőpapírcsíkkal béleljük. A vajat megolvasztjuk és a morzsásra tört kekszhez keverjük. Villával jól eldolgozzuk és a forma aljába nyomkodjuk, hűtőbe rakjuk.
Egy kis lábosba tesszük a 25 g zselatint, 5 evőkanál vizet öntünk rá és állni hagyjuk.
10 dkg cukrot egy evőkanál vízzel karamellizálunk, rádobjuk a szedret, hozzáöntjük a citromlevet és kevergetve pároljuk néhány percig. Botmixerrel pürésítjük és szitán áttörjük.
A 4 dl tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a mascarponét és a tejfölt is, majd a szederpürét. Kóstoljuk meg, ha a szeder nem volt elég édes, tehetünk még bele porcukrot. A zselatint kis lángon kevergetve felolvasztjuk, hozzávegyítünk 4 evőkanálnyit a szedres krémből, majd ezt az egészhez keverjük a habverővel.
A tortaformába töltjük és a hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
A szederzseléhez a szedret a cukorral és a citromlével megpároljuk, pürésítjük és szitán áttörjük. Vízzel kiegészítjük, hogy 5 dl legyen. Egy kis lábosban 4 evőkanál pürében elkeverjük a 10 g zselatint, takarékon felolvasztjuk, majd az egészhez adjuk.
A megszilárdult krém tetejére öntjük a szederzselét és visszatesszük a hűtőbe legalább 1 órára.
A díszítés előtt eltávolítjuk a tortakarimát és óvatosan a sütőpapírcsíkot is.
Tálalás előtt a tejszínt habbá verjük a cukorral és a habfixálóval, habzsákba szedjük. Körben 16 rózsát nyomunk a tortára, egyet pedig középre. Minden rózsára teszünk egy szedret és egy citromfűlevelet.
Mérnöki pontossággal szeletelve, vonalzóval sem lehetne szebben. És gyönyörű színei vannak. Nagyon tetszik.
VálaszTörlésGyönyörű és hihetetlen szépséges a szeletelési technikád
VálaszTörlésEz valami csodálatosan szép!!
VálaszTörlésProfi vagy!
VálaszTörlésA látvány--pazar! az ízére is kíváncsi lennék (hi-hi-hi)!
VálaszTörlésEz tökéletes, nincs rá más szó!
VálaszTörlésEz egy költemény!!!!!
VálaszTörlésIldy köszönöm, hála a Fiskars késnek, azzal lehet ilyen gyönyörűen szeletelni!
VálaszTörlésBianka köszönöm, tudod, csak egy jó kés kell..
Zsiri köszönöm!
Fakanál köszönöm, csak szeretnék lenni:)
Erika köszi, a látványon kívül az ízébe is beleszerettünk, nagyon finom.
Wise Lady köszönöm!
Pocak Panna köszönöm, szederszimfónia:)
Igazi remekmű, egy cukrásznak is büszkeségére válna!
VálaszTörlésMeseszép,lassan fel kellene venned torta rendeléseket! ..és ezt nem viccből írom!
VálaszTörlésLiza köszönöm!
VálaszTörlésRéka köszönöm szépen, szívesen sütnék rendelésre is!
Jelentem elkészítettem a párom nevenapjára. Csudijó lett, és majdnem olyan szép is mint a Tiéd. Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésNekem szokás szerint meggyűlt a bajom a tejszínnnel. Hiába vettem házitejszínt, ez (sem) verődött fel. Maradt nemszeretem növényi, de az legalább felverődött, a friss szederíz pedig szerencsére mindent überelt.
Mintha nem is emberi kéz alkotná az ilyen csodákat,csakis varázslat,de a kezedben van!:))Gratula!
VálaszTörlésEz valami gyönyörű lett. Gratulálok!
VálaszTörlésSzupertökéletes!:-))
VálaszTörlésez a torta valami fantasztikus, holnap meg is csinálom anyu szülinapjára...az alsó rész lehet piskóta a kekszes alap helyett? nem áztatja szét? köszönöm :)
VálaszTörlésJuhi nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett! Nem szoktam reklámozni, de próbáld ki a Tesco saját márkás, 2 dl-es kis papírdobozos tejszínjéből egyszer. Ez nekem kivétel nélkül mindig felverődött és tökéletes volt.
VálaszTörlésBrigikém köszönöm!
Családi tűzhely köszönöm szépen!
Andi/cuki köszönöm!
Bianca köszönöm, lehet piskóta nyugodtan, süsd meg hozzá a Málnás tejberizstorta alapját, ez 2 tojásos piskóta.
http://mohakonyha.blogspot.com/2010/06/malnas-tejberizstorta.html
köszönöm a gyors válaszodat :)
VálaszTörlésJuj, de nagyon meseszépséges!
VálaszTörlésBianca nagyon szívesen!
VálaszTörlésCsibe köszönöm!
Nekem nem sikerült! :(
VálaszTörlésNem tudom mi lehetett a baj! A zselét nem tudtam ráönteni, egyből nyelte el a tejszínes réteg, pedig még kicsit több zselatint tettem bele!
Mit ne mondjak, nagyon elkeseredtem... :(
Kedves Névtelen, nem tudom mi lehetett a gond. 1 óra alatt a krém megszilárdul annyira a hűtőben, hogy a ráöntött szederzselét biztosan nem szívja be.
VálaszTörlésHagytad ennyit szilárdulni a krémes részt?
A másik gondolatom, hogy esetleg nem zárt a tortaforma körben teljesen, és a zselé leszivárgott oldalt. Nekem is volt már ilyen esetem.
De az biztos, hogy a megfelelően elkészített és lehűtött, megszilárdult tejszínes krém nem tudja "elnyelni" a zselés réteget.
Kedves Moha!
VálaszTörlésÉn vagyok a névtelen, akit egyébként Anitának hívnak. :)
Hagytam, sőt még többet is, mert 1 óra elteltével próbálkoztam először (a közepén), de mivel láttam, hogy még nem okés, ezért vártam még egy órát. Szóval két óra hűtőben tárolás után, szintén a közepéről kezdve és ráadásul kanalazva tettem rá a zselét. Ahogy az egészet rákanalaztam láttam, hogy szépen lassan mindenhol nyeli el.
Egyébként pár nap után, amikor a kukában landolt az egész, nagyon szépen megszilárdult.
Még egy olyan tippem lenne, hogy mindig H.Rozi vagy DrO. zselatint használok, most viszont a boltban ahol voltam, csak a saját márkás zselatinjuk volt. Lehet, hogy az nem volt annyira erős, mint a másik két drágább változat?
Kedves Anita, akkor megvan a megoldás, én kizárólag Horváth Rozi zselatint használok, illetve a Dr.Oetkerből a Zselatin fixet szoktam, de az ugye a hidegen belekeverős verzió, itt eleve nem játszik.
VálaszTörlésValószínűleg amit vettél zselatin, nem volt jó minőségű. Miután a krém is gondolom ezzel készült, nem is szilárdult meg a kellő mértékben. Ezután lehetett, hogy "beszívta" a tetejére kerülő zselét.
Szia! Tegnapelőtt elkeszitettem ezt a tortát férjem szülinapjára, a krém sajnos nem volt elég szilárd és úgy öntöttem a zselét rá. Mit ne mondjak jópofa lett. Alul van a zselé, felül a krém. Nagyon finom, könnyű desszert nyári napokra! Köszönjük!
VálaszTörlésBoldog szülinapot a férjednek utólag is, és örülök, hogy legalább ízre jó lett, ha látványra nem is tökéletes :)
VálaszTörlésEn is elkészítettem. Nem lett ennyire tökéletes de szerintem jól sikerült! Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésKöszönöm a visszajelzést, örülök, hogy sikerült!
VálaszTörlésKipróbáltam. Sikerült. Nagyon finom lett. Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésKedves Névtelen, köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ízlett nektek is a torta!
VálaszTörlés