Megláttam Piszkénél ezt a kis nyári édességet, igaza van, valóban nagyon finom és egyszerűen elkészíthető. Azt hiszem nálunk is még sokféle változatban fog szerepelni.
A szilvás változat nem olyan dekoratív, mint Piszke ribizlise, de nagyon jó volt!
Hozzávalók (26 cm-es tortaformához)
- 15 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 10 dkg hideg vaj
- 6 dkg darált mogyoró (nálam dió)
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál hideg víz
- 25 dkg mascarpone ( nálam házi krémsajt )
- 2,5 dl tejszín
- 2 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1/2 kg szilva
- 25 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 2 dl tejszín
A sütőt előmelegítem 190 fokra.
A tésztához a lisztet, a cukrot, a diót és a felkockázott vajat elmorzsolom. A vizet összekeverem a tojássárgájával, a lisztes keverékbe öntöm. Pár mozdulattal összegyúrom a tésztát, folpackban a hűtőbe teszem fél órára. Lisztezett deszkán vékony kört nyújtok belőle és kibélelem a tortaformát úgy, hogy legalább 2 centiméteres pereme legyen körben. Sütőpapírt teszek bele, erre lencsét szórok és így sütöm 15 percig. Ezután eltávolítom a papírt a lencsével együtt és további 10 percig sütöm a tésztát. A formában hagyom kihűlni.
A szilvát megmosom, kimagozom és negyedelem. A tejszínt habbá verem a porcukorral és a vaníliakivonattal, hozzáadom a házi krémsajtot is, alaposan összekeverem.
A kihűlt tésztába csurgatok 4-5 evőkanálnyi karamellszószt, erre jön a krém, amibe belenyomkodom a szilvát.
Tetejét is becsíkozom a szósszal és egy éjszakára hűtőbe teszem.
6 megjegyzés:
Gyönyörű, most szívesen benyomnék egy szeletkével
Bianka köszönöm, nyisd az ablakot:)
De jó kis pite lehet ez!:-))Piterajongó vagyok, ez meg van véve!:-))
Andi nagyon finom!! Próbáld ki, bármilyen gyümölcs jó lehet bele!
Ez nagyon jól hangzik:) és jól is néz ki !
Krisztina köszönöm!
Megjegyzés küldése