Oldalak

2010. augusztus 24., kedd

Szilvás-mascarponés pite



Megláttam Piszkénél ezt a kis nyári édességet, igaza van, valóban nagyon finom és egyszerűen elkészíthető. Azt hiszem nálunk is még sokféle változatban fog szerepelni.
A szilvás változat nem olyan dekoratív, mint Piszke ribizlise, de nagyon jó volt!

Hozzávalók   (26 cm-es tortaformához)
  • 15 dkg liszt
  • 6 dkg cukor 
  • 10 dkg hideg vaj
  • 6 dkg darált mogyoró (nálam dió)
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál hideg víz
a töltelékhez:
  • 25 dkg mascarpone ( nálam házi krémsajt )
  • 2,5 dl tejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1/2 kg szilva
a karamellszószhoz:
  • 25 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
Először a karamellszószt készítem el, legyen ideje kihűlni. A cukrot 4 evőkanál vízzel, kis lángon, világosra karamellizálom. Néha megkeverem közben, majd a tűzről levéve beleteszem a vajat és a tejszínt. Alaposan elkeverem, hogy teljesen egynemű legyen. Ha ez nem sikerül, akkor egy picit vissza lehet tenni a tűzre, úgy könnyebben megy. Félreteszem hűlni.
A sütőt előmelegítem 190 fokra.
A tésztához a lisztet, a cukrot, a diót és a felkockázott vajat elmorzsolom. A vizet összekeverem a tojássárgájával, a lisztes keverékbe öntöm. Pár mozdulattal összegyúrom a tésztát, folpackban a hűtőbe teszem fél órára. Lisztezett deszkán vékony kört nyújtok belőle és kibélelem a tortaformát úgy, hogy legalább 2 centiméteres pereme legyen körben. Sütőpapírt teszek bele, erre lencsét szórok és így sütöm 15 percig. Ezután eltávolítom a papírt a lencsével együtt és további 10 percig sütöm a tésztát. A formában hagyom kihűlni.
A szilvát megmosom, kimagozom és negyedelem. A tejszínt habbá verem a porcukorral és a vaníliakivonattal, hozzáadom a házi krémsajtot is, alaposan összekeverem.
A kihűlt tésztába csurgatok 4-5 evőkanálnyi karamellszószt, erre jön a krém, amibe belenyomkodom a szilvát.
Tetejét is becsíkozom a szósszal és egy éjszakára hűtőbe teszem.

6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű, most szívesen benyomnék egy szeletkével

    VálaszTörlés
  2. Bianka köszönöm, nyisd az ablakot:)

    VálaszTörlés
  3. De jó kis pite lehet ez!:-))Piterajongó vagyok, ez meg van véve!:-))

    VálaszTörlés
  4. Andi nagyon finom!! Próbáld ki, bármilyen gyümölcs jó lehet bele!

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon jól hangzik:) és jól is néz ki !

    VálaszTörlés