2010. szeptember 30., csütörtök
Segítsüti átadás
Ma délelőtt én is átadtam a segítsütimet és a narancslekvárt a licit nyertesének, Olgának és családjának. Férjének meglepetés lesz a sütemény, de a többiek már izgatottan várták.
Ők személyesen is érintettek a témában, hiszen kicsi lányuk, Flóra is koraszülöttként jött a világra. 5 hónapot töltöttek a kórházban, mire végre hazavihették a pici tündért. Flóra aranyos, mozgékony, még mindig aprócska kislány, nagy bizalommal jött az én ölembe az édesanyjától. Megismerkedtem a Nagymamával is, aki nagyon kedvesen gratulált ehhez az akcióhoz és kívánt jó munkát a sütögetőknek.
Remélem, mire ezeket a sorokat írom, már megkóstolták a Frankfurti grillázskoszorút, és ízlett is nekik.
Nagyon jó érzés volt résztvenni ebben az akcióban, és remek dolog, hogy végül négy kórház is részesül a megvásárolható eszközökből.
Aki szeretne még segíteni, rendelhet a Sütifüzetekből!
Címkék:
segítsüti
2010. szeptember 28., kedd
Napocska zöldfűszerekkel és lenmaggal
Finom péksütemény a zöldfűszerek ízével, a Kifőztük magazin 7. számából.
Hozzávalók
- 40 dkg BL 80 kenyérliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 5 dkg lenmag
- 1 dl olaj
- 3 dl víz
- 2 teáskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- zöldfűszerek (snidling, petrezselyemzöld, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, oregánó)
A zöldfűszereket megmossuk, leszárítjuk és felaprítjuk. A dagasztógép táljába öntjük a vizet és az olajat, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a zöldfűszereket és a többi hozzávalót is. Lágyabb tésztát dagasztunk, letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Lisztezett deszkára borítjuk és 10 egyforma darabra vágjuk. A darabokból zsemléket formázunk és ötösével, kör alakban, egymástól kissé távolabb lerakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
Ismét duplájára kelesztjük, majd vízzel lespricceljük és az előmelegített sütőben, 210 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Lehet szárított zöldfűszerekkel is készíteni, azokból fajtánként 1-2 kávéskanálnyit használjunk.
Címkék:
péksütemény,
teljes kiőrlésű liszt,
zödfűszerek
2010. szeptember 25., szombat
Segíts Daninak!
Dani 3,5 éves kisfiú, akit agydaganattal operáltak. Családja most sok-sok nem tervezhető kiadással szembesül, amíg a gyógyuláshoz vezető utat járják. A szülők barátai hozták létre ezt az oldalt, hogy a jószándékú segítőket összefogják. Én mézeskalács adventi koszorút ajánlottam fel, a nyertes kívánsága szerinti méretben és színben.
Gyertek segíteni, az oldalon még nagyon sok szép dolog vár gazdájára!
Gyertek segíteni, az oldalon még nagyon sok szép dolog vár gazdájára!
Címkék:
adventi koszorú mézesből
2010. szeptember 24., péntek
Elzászi almatorta karamellszósszal
Ez a sütemény az olvasók szavazatai alapján került a Kifőztük magazin 7. számába. Elkészíthetjük körtével, szilvával vagy szőlővel is.
Hozzávalók (30 cm átmérőjű formához)
a szószhoz:
- 25 dkg kristálycukor
- 2 dl tejszín
- 5 dkg vaj
- 30 dkg liszt
- 15 dkg hideg vaj
- csipet só
- 5-7 evőkanál hideg víz
- 1 kg alma (hámozva, magház nélkül)
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 tojás
- 4 dl tejszín
A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett deszkán a formánál jóval nagyobb átmérőjű kört nyújtunk belőle. Beletesszük a formába, körben a szélén legalább 4 cm-rel nyúljon túl a tészta.
Megkenjük belül a felvert tojással, beletöltjük az almát. A karamellszósz egyharmadával meglocsoljuk, visszahajtjuk a tésztát az almára. Ezt a részt is lekenjük tojással és a süteményt 35-40 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. Habbá vert tejszínnel és a maradék karamellszósszal tálaljuk.
Címkék:
alma,
elzászi almatorta,
karamell,
karamellszósz,
omlóstészta
2010. szeptember 17., péntek
Segítsüti-Frankfurti grillázskoszorú
Nálunk mindhárom gyerek időre és rendes súllyal született, de rengeteg baba érkezik korábban a világra, mint kellene. Ők nagyon aprók és sérülékenyek, a kórházakban, ahol kezelik őket, szükség van sok-sok speciális eszközre, műszerre és egyéb dolgokra.
Idén ősszel is összefogott egy új sütőcsapat Nemisbéka szervezésében, hogy pénzt gyűjtsön két, koraszülötteket ellátó intézménynek. Ezek kapják a támogatást most:
I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Budapest
Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikája
A sütire licitálni lehet a Segítsüti oldalán, három napon keresztül.
Ezt a süteményt nem bíznám futárszolgálatra, ezért ha lehet, a kedves licitálókat Budapestről, vagy környékéről várom! Illetve bárhonnan, ha meg tudjuk oldani a budapesti átadást.
Nálam Frankfurti grillázskoszorú készült, háromféle töltelékkel: az első réteg házi marcipánból készült krém, a második szintén saját készítésű narancslekvár, a harmadik pedig finom vaníliakrém.
A licit nyertese a sütemény mellé, ráadásként, kap egy kis üveggel a narancslekvárból is.
Íme a recept:
Hozzávalók (26 cm átmérőjű formához)
a tésztához:
15 dkg puha vaj
20 dkg kristálycukor
4 tojás
45 dkg liszt
1 csomag sütőpor (12 g)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanál vaníliakivonat / 1 vaníliarúd kikapart belseje
csipet só
2 dl tej
a tészta locsolásához:
1,5 dl tej
2 evőkanál Amaretto likőr
a marcipánkrémhez:
30 dkg marcipánmassza
2 evőkanál Amaretto likőr
1-2 evőkanál víz
a vaníliakrémhez:
4 tojás
1 púpozott evőkanál liszt
20 dkg cukor
1 evőkanál vaníliakivonat /1 vaníliarúd kikapart belseje
30 dkg vaj
a lekváros réteghez:
35 dkg narancslekvár
a grillázshoz:
20 dkg durvára vágott mandula
5 dkg vaj
7 dkg barna nádcukor
a díszítéshez:
cukrozott narancshéj
Először a krémet készítjük el, mert annak hűlnie kell. A tojásokat kézi habverővel elkeverjük a cukorral, a liszttel, a vaníliakivonattal és a puha vajjal. Gőz fölött folytonosan kevergetve besűrítjük. Vízfürdőben kihűtjük, majd hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. A formát kivajazzuk, és megszórjuk morzsával.
A tésztához a lisztet elvegyítjük a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. Robotgéppel habosra keverjük a vajat a cukorral és a vaníliakivonattal, majd az egyenként hozzáadott tojásokkal is. Ebbe a masszába felváltva tesszük bele a lisztet és a tejet. A tésztát a formába töltjük, és 45-50 perc alatt megsütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük!) A formában hagyjuk kihűlni.
A marcipánmasszát krémesre keverjük a likőrrel és a vízzel. A narancslekvárt, ha nagyon darabos, botmixerrel simára dolgozzuk.
A grillázshoz egy kis lábosban megolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a mandulát és a cukrot, majd folytonosan kevergetve aranyszínűre pirítjuk. Tányéron szétterítve hűlni hagyjuk.
A vaníliakrémet a robotgép habverőjével a legmagasabb fokozaton felhabosítjuk. A tészta locsolásához a tejet elkeverjük a likőrrel.
A tésztagyűrűt 4 részre vágjuk. Minden lap mindkét oldalát meglocsoljuk a likőrös tejjel.
Az első lapra kenjük a marcipánkrémet, erre jön a második lap, ezt megkenjük a narancslekvárral. Rátesszük a harmadik lapot, erre kenjük a vaníliakrémet, majd befedjük a negyedik lappal .
A krémből csillagcsöves habzsákba szedünk 12 teáskanálnyit. A többivel kívül-belül bekenjük a koszorút. A grillázst kézzel óvatosan rányomkodjuk a krémes felületre.
A koszorú tetejére rózsákat nyomunk a habzsákból, és mindegyikre egy-egy darabka cukrozott narancshéjat teszünk. A kész süteményt legalább egy éjszakára behűtjük.
Címkék:
Amaretto likőr,
grillázs,
mandula,
marcipán,
narancs,
narancslekvár,
segítsüti
2010. szeptember 13., hétfő
Csíkos almás táska
A gyerekeim ma ilyen csinos almás táskákat kaptak az uzsonna mellé. A formázást Juditnál találtam, remek fázisfotókkal. A tészta nálam változott, mostanában szinte minden tésztába teszek Graham-lisztet, ebbe is került.
Tejporom nem volt, ezért víz és tej keverékével készült. Nagyon finom, puha tészta lett, más töltelékkel is el fogom készíteni.
Hozzávalók (12 táskához)
a tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 20 dkg Graham-liszt
- 12 dkg porcukor
- csipet só
- késhegynyi aszkorbinsav
- 2 dl tej
- 1 dl víz
- 1 tojás
- 6 dkg puha vaj
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 nagyobb savanykás alma
- 5-6 evőkanál barna nádcukor
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 40 g étkezési keményítő
- 1,5 dl víz
- 1 tojás
Ezalatt elkészítem a tölteléket. Az almákat meghámozom, felkockázom, lábasba teszem a cukorral, a citrom levével és héjával, a fahéjjal és 1 dl vízzel együtt. Kis lángon felforralom, majd a fél dl vízben elkevert keményítőt hozzáöntve besűrítem. Hagyom langyosra hűlni.
A megkelt tésztát 12 részre osztom, gombócokat formázok belőle. 10 perc pihentetés után, egyenként 12 x 16 cm-es tégalalapot nyújtok belőle. Minden téglalap közepére két evőkanál tölteléket teszek, a tészta jobb oldali részét csíkokra vágom. Az egészben hagyott részt ráhajtom a töltelékre, majd az egészet tovább a csíkozott részre. Sütőpapíros tepsibe teszem a táskákat, és letakarva 45 percen át hagyom kelni őket.
A sütőt előmelegítem 190 fokra. A táskák tetejét lekenem felvert tojással és 15-20 perc alatt megsütöm őket.
Címkék:
alma,
kelt tészta
2010. szeptember 6., hétfő
Túró rudi torta
Megláttam Dokinál, és tudtam, hogy ez kell nekem! Nálunk 26-os formában készült és expressz verzióban, mert három édességre vágyó gyerek leste a vasárnapi ebéd után a kezemet, hogy mit varázsolok elő?
Hozzávalók (26 cm-es tortaformához)
az alaphoz:
- 1 csomag Győri Édes zabfalatok ( vagy 20 dkg zabpehelykeksz)
- 5 dkg étcsokoládé
- 10 dkg olvasztott vaj
- 25 dkg túró
- 3 evőkanál házi vaníliás cukor
- 3 evőkanál tejföl
- fél citrom reszelt héja
- 2 dl tejszín
- 1 zacskó Zselatin fix
a csokoládérétegekhez:
- 10 dkg étcsokoládé + 1 evőkanál olaj
- 15 dkg étcsokoládé + 1,5 evőkanál olaj
2 dl tejszínt habbá verek és félreteszem. A túrót a tejföllel és a reszelt citromhéjjal habosra verem a robotgéppel, beleteszem a Zselatin fixet és még egy percig tovább verem. Ezután adom hozzá a cukrot, és végül óvatosan elvegyítem a tejszínhabbal. Ráöntöm a kekszes alapra és visszateszem a fagyasztóba.
Gőz fölött megolvasztok 10 dkg étcsokoládét egy evőkanál olajjal, simára keverem és a megszilárdult túróra simítom. Mehet vissza a fagyasztóba.
Elkészítem a következő túrós réteget, ugyanúgy, ahogy az elsőt. Ezt öntöm a csokoládérétegre és visszateszem a fagyasztóba.
Szintén gőz fölött felolvasztom a 15 dkg étcsokoládét a másfél evőkanál olajjal, simára keverem és a túrókrém tetejére öntöm. A szélénél mehet bővebben, így itt-ott lecsurog egy kicsit.
Néhány pillanat alatt megszilárdul a jéghideg túrókrémen, ezután tálalhatom is. Türelmesebb családtagok esetén beteszem a sima hűtőbe még 30 percre, illetve a maradékot is ott tárolom.
Ha valaki nem siet ennyire, akkor a sima hűtőben is megszilárdulnak a rétegek kicsit több idő alatt.
Leírni hosszabb volt, mint elkészíteni, a végeredmény pedig nagyon finom lett!
Címkék:
étcsokoládé,
tejszín,
torta,
túró,
túró rudi
2010. szeptember 5., vasárnap
Rozsos-joghurtos riegel zsemlék
Amikor elkezdődik az iskola, a Rozsos-joghurtos riegel kenyér tésztájából inkább csinos párnák készülnek.
Ezekből könnyebb szendvicset készíteni, és a magokat kedvelők több ropogós-magos tetőt ehetnek. A csupaszok viszont a kicsi lányom kedvéért készülnek, ő így szereti.
Most változtattam egy keveset a tészta összetételén, beírom ide, de mindenki bánjon szabadon az otthon lévő lisztekkel!
Hozzávalók (16 zsemléhez)
- 30 dkg öregtészta (ez most felesben Graham-liszttel készült)
- 10 dkg BL 80 kenyérliszt
- 10 dkg Graham-búzaliszt
- 280 ml víz
- 1 tk. barnacukor
- 2 dkg friss élesztő
- 150 gr joghurt
- csipet aszkorbin
- 2 tk.só
- 3 dkg vaj/ 50 ml olaj
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 10 dkg zabliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 10 dkg graham búzaliszt
- 2 evőkanál burgonyapehely
- 1 kávéskanál sikér (elhagyható)
- 3 evőkanál őrölt lenmag
Az első 6 hozzávalót a kenyérsütővel elkevertetem, majd az üstben hagyom állni 30-40 percet. Utána beleteszem a többi hozzávalót és lágy, ragacsos tésztát dagasztok belőle. Figyelni kell, lehet, hogy 1-2 evőkanál víz kell még bele.
Nagyobb tálban duplájára kelesztem, közben egyszer átgyúrom. Lisztezett deszkán nagyjából 2 centiméter vastagra nyújtom, a felét megspriccelem vízzel, megszórom a magkeverékkel. A tésztát 16 darabra vágom, sütőpapíros tepsibe teszem. A sütőt bemelegítem 210 fokra.
A tésztát hagyom még 35-40 percet kelni, megspriccelem vízzel, majd 25-30 perc alatt készre sütöm.
Címkék:
joghurt,
magok,
péksütemény,
rozsliszt
2010. szeptember 4., szombat
Tarka tésztasaláta
Ebben a szomorkás, szürke időben pici jókedvet varázsolt ez a színes saláta. Jamie Oliver adta az ihletet, de szokás szerint elkalandoztam.
Hozzávalók
- 50 dkg apró lepketészta
- 2 kápia paprika
- 1 sárga kaliforniai paprika
- 3-4 uborka
- 3 paradicsom
- 1 nagy csokor bazsalikom
- 1 nagy csokor snidling
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 marék olajbogyó (elmaradhat)
- só, bors
- extra szűz olívaolaj
- balzsamecet
A megmosott zöldségeket apró kockára vágom, ezek is a tálba kerülnek, ollóval hozzáaprítom a snidlinget és a bazsalikomot is. A fokhagymát kevés olívaolajjal eldolgozom a mozsárban, ez is mehet a tésztára, amit sózok, borsozok, meglocsolom még kevés olívaolajjal, balzsamecettel és alaposan összekeverem az egészet.
Az apróra vágott olajbogyó csak az én adagomra került, mert senki más nem szereti.
Címkék:
bazsalikom,
olívaolaj,
paprika,
paradicsom,
saláta,
snidling,
tészta,
uborka
2010. szeptember 3., péntek
Megjelent a Kifőztük 7. száma!
Megjelent a Kifőztük magazin 7. száma. Sok ötlettel készültünk az iskolakezdésre, péksütemények, tejes és gyümölcsös italok reggelire, vagy a gyerekek uzsonnájához. Finom ételek, sütemények az ősz ízeivel, színeivel.
Én Elzászi almatortát sütöttem karamellszósszal, és finom zsemléket sok-sok zöldfűszerrel.
2010. szeptember 2., csütörtök
Káposztás pogácsa
Ezt a pogácsát is az olvasók kérésére sütöttem a Kifőztük magazin 6. számába. Alapja a jól bevált krumplis pogácsám lett, ezt egészíti ki a pirított káposzta.
Hozzávalók
- 65 dkg BL 80 kenyérliszt
- 30 dkg főtt, áttört krumpli
- 1 dl tej
- 1 dl olaj
- 20 dkg tejföl
- 3,5 dkg friss élesztő
- 2 teáskanál só
a pirított káposztához:
- 1 kis fej káposzta
- 1 evőkanál barna cukor
- 4 evőkanál olaj
- só
- bors
- 1 tojássárgája
Nagyobb lábosban megmelegítjük az olajat, rádobjuk a káposztát és fedő alatt, időnként átforgatva, megpároljuk. Amikor puha, rászórjuk a barna cukrot, borsozzuk és kevergetve kissé megpirítjuk. Teljesen kihűtjük. 25 dkg-ra lesz szükségünk belőle.
A főtt krumplit a tejjel, az olajjal és a tejföllel simára keverjük. A dagasztógép táljába tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a sót és a lisztet is. Lágy tésztát dagasztunk, a káposztát a végén adjuk hozzá. 20 percet kelesztjük, majd lisztezett deszkán jól átgyúrjuk. Letakarjuk és hagyjuk ismét 20 percig kelni.
Ezután 2 cm vastagra nyújtjuk és kiszúrjuk a pogácsákat. A leeső darabokat összegyúrjuk, nyújtjuk és kiszúrjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük, egymástól távolabb, mert még nőni fognak. Hagyjuk kelni 15-20 percet. Ezalatt begyújtjuk a sütőt 200 fokra.
A pogácsák tetejét lekenjük a kevés vízzel elkevert tojássárgájával és 20-25 perc alatt készre sütjük.
Amíg az első tepsi sül, addig a másodikat hűvösebb helyre tesszük, hogy ne keljen túl.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)