Oldalak

2010. szeptember 30., csütörtök

Segítsüti átadás



Ma délelőtt én is átadtam a segítsütimet és a narancslekvárt a licit nyertesének, Olgának és családjának. Férjének meglepetés lesz a sütemény, de a többiek már izgatottan várták.

Ők személyesen is érintettek a témában, hiszen kicsi lányuk, Flóra is koraszülöttként jött a világra. 5 hónapot töltöttek a kórházban, mire végre hazavihették a pici tündért. Flóra aranyos, mozgékony, még mindig aprócska kislány, nagy bizalommal jött az én ölembe az édesanyjától. Megismerkedtem a Nagymamával is, aki nagyon kedvesen gratulált ehhez az akcióhoz és kívánt jó munkát a sütögetőknek.
Remélem, mire ezeket a sorokat írom, már megkóstolták a Frankfurti grillázskoszorút, és ízlett is nekik.

Nagyon jó érzés volt résztvenni ebben az akcióban, és remek dolog, hogy végül négy kórház is részesül a megvásárolható eszközökből.
Aki szeretne még segíteni, rendelhet a Sütifüzetekből! 

2010. szeptember 28., kedd

Napocska zöldfűszerekkel és lenmaggal





Finom péksütemény a zöldfűszerek ízével, a Kifőztük magazin 7. számából.

Hozzávalók
  •  40 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 5 dkg lenmag
  • 1 dl olaj
  • 3 dl víz
  • 2 teáskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • zöldfűszerek (snidling, petrezselyemzöld, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, oregánó)

A zöldfűszereket megmossuk, leszárítjuk és felaprítjuk. A dagasztógép táljába öntjük a vizet és az olajat, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a zöldfűszereket és a többi hozzávalót is. Lágyabb tésztát dagasztunk, letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Lisztezett deszkára borítjuk és 10 egyforma darabra vágjuk. A darabokból zsemléket formázunk és ötösével, kör alakban, egymástól kissé távolabb lerakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
Ismét duplájára kelesztjük, majd vízzel lespricceljük és az előmelegített sütőben, 210 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Lehet szárított zöldfűszerekkel is készíteni, azokból fajtánként 1-2 kávéskanálnyit használjunk.

2010. szeptember 25., szombat

Segíts Daninak!

Dani 3,5 éves kisfiú, akit agydaganattal operáltak. Családja most sok-sok nem tervezhető kiadással szembesül, amíg a gyógyuláshoz vezető utat járják. A szülők barátai hozták létre ezt az oldalt, hogy a jószándékú segítőket összefogják. Én mézeskalács adventi koszorút ajánlottam fel, a nyertes kívánsága szerinti méretben és színben.
Gyertek segíteni, az oldalon még nagyon sok szép dolog vár gazdájára!

2010. szeptember 24., péntek

Elzászi almatorta karamellszósszal






Ez a sütemény az olvasók szavazatai alapján került a Kifőztük magazin 7. számába. Elkészíthetjük körtével, szilvával vagy szőlővel is.

Hozzávalók    (30 cm átmérőjű formához)
a szószhoz:
  • 25 dkg kristálycukor
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • csipet só
  • 5-7 evőkanál hideg víz
 a töltelékhez:
  • 1 kg alma (hámozva, magház nélkül)
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
 a kenéshez:
  • 1 tojás
a tálaláshoz:
  • 4 dl tejszín
A szószhoz a cukrot 4 evőkanál vízzel világosra karamellizáljuk, néha megkeverjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat és a tejszínt, alaposan elkeverjük és félretesszük. A tésztához a lisztet a vajjal és a sóval elmorzsoljuk, annyi vizet adunk hozzá, hogy pár mozdulattal cipóvá tudjuk gyúrni. Folpackba burkolva hűtőbe tesszük.Az almát meghámozzuk, kockára vágjuk, meglocsoljuk a citromlével. Meghintjük a fahéjjal, a keményítővel és a citromhéjjal, majd összekeverjük.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett deszkán a formánál jóval nagyobb átmérőjű kört nyújtunk belőle. Beletesszük a formába, körben a szélén legalább 4 cm-rel nyúljon túl a tészta.
Megkenjük belül a felvert tojással, beletöltjük az almát. A karamellszósz egyharmadával meglocsoljuk, visszahajtjuk a tésztát az almára. Ezt a részt is lekenjük tojással és a süteményt 35-40 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. Habbá vert tejszínnel és a maradék karamellszósszal tálaljuk.

2010. szeptember 17., péntek

Segítsüti-Frankfurti grillázskoszorú



Nálunk mindhárom gyerek időre és rendes súllyal született, de rengeteg baba érkezik korábban a világra, mint kellene. Ők nagyon aprók és sérülékenyek, a kórházakban, ahol kezelik őket, szükség van sok-sok speciális eszközre, műszerre és egyéb dolgokra.
Idén ősszel is összefogott egy új sütőcsapat Nemisbéka szervezésében, hogy pénzt gyűjtsön két, koraszülötteket ellátó intézménynek. Ezek kapják a támogatást most:
I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Budapest
Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikája

A sütire licitálni lehet a Segítsüti oldalán, három napon keresztül.

Ezt a süteményt nem bíznám futárszolgálatra, ezért ha lehet, a kedves licitálókat Budapestről, vagy környékéről várom!  Illetve bárhonnan, ha meg tudjuk oldani a budapesti átadást.


Nálam Frankfurti grillázskoszorú készült, háromféle töltelékkel: az első réteg házi marcipánból készült krém, a második szintén saját készítésű narancslekvár, a harmadik pedig finom vaníliakrém.
A licit nyertese a sütemény mellé, ráadásként, kap egy kis üveggel a narancslekvárból is.
Íme a recept:

Hozzávalók (26 cm átmérőjű formához)
a tésztához:
15 dkg puha vaj
20 dkg kristálycukor
4 tojás
45 dkg liszt
1 csomag sütőpor (12 g)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanál vaníliakivonat / 1 vaníliarúd kikapart belseje
csipet só
2 dl tej
a tészta locsolásához:
1,5 dl tej
2 evőkanál Amaretto likőr
a marcipánkrémhez:
30 dkg marcipánmassza
2 evőkanál Amaretto likőr
1-2 evőkanál víz
a vaníliakrémhez:
4 tojás
1 púpozott evőkanál liszt
20 dkg cukor
1 evőkanál vaníliakivonat /1 vaníliarúd kikapart belseje
30 dkg vaj
a lekváros réteghez:
35 dkg narancslekvár
a grillázshoz:
20 dkg durvára vágott mandula
5 dkg vaj
7 dkg barna nádcukor
a díszítéshez:
cukrozott narancshéj

Először a krémet készítjük el, mert annak hűlnie kell. A tojásokat kézi habverővel elkeverjük a cukorral, a liszttel, a vaníliakivonattal és a puha vajjal. Gőz fölött folytonosan kevergetve besűrítjük. Vízfürdőben kihűtjük, majd hűtőbe tesszük legalább 1 órára.

A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. A formát kivajazzuk, és megszórjuk morzsával.

A tésztához a lisztet elvegyítjük a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. Robotgéppel habosra keverjük a vajat a cukorral és a vaníliakivonattal, majd az egyenként hozzáadott tojásokkal is. Ebbe a masszába felváltva tesszük bele a lisztet és a tejet. A tésztát a formába töltjük, és 45-50 perc alatt megsütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük!) A formában hagyjuk kihűlni.

A marcipánmasszát krémesre keverjük a likőrrel és a vízzel. A narancslekvárt, ha nagyon darabos, botmixerrel simára dolgozzuk.
A grillázshoz egy kis lábosban megolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a mandulát és a cukrot, majd folytonosan kevergetve aranyszínűre pirítjuk. Tányéron szétterítve hűlni hagyjuk.
A vaníliakrémet a robotgép habverőjével a legmagasabb fokozaton felhabosítjuk. A tészta locsolásához a tejet elkeverjük a likőrrel.

A tésztagyűrűt 4 részre vágjuk. Minden lap mindkét oldalát meglocsoljuk a likőrös tejjel.
Az első lapra kenjük a marcipánkrémet, erre jön a második lap, ezt megkenjük a narancslekvárral. Rátesszük a harmadik lapot, erre kenjük a vaníliakrémet, majd befedjük a negyedik lappal .
A krémből csillagcsöves habzsákba szedünk 12 teáskanálnyit. A többivel kívül-belül bekenjük a koszorút. A grillázst kézzel óvatosan rányomkodjuk a krémes felületre.
A koszorú tetejére rózsákat nyomunk a habzsákból, és mindegyikre egy-egy darabka cukrozott narancshéjat teszünk. A kész süteményt legalább egy éjszakára behűtjük.

2010. szeptember 13., hétfő

Csíkos almás táska



A gyerekeim ma ilyen csinos almás táskákat kaptak az uzsonna mellé. A formázást Juditnál találtam, remek fázisfotókkal. A tészta nálam változott, mostanában szinte minden tésztába teszek Graham-lisztet, ebbe is került.
Tejporom nem volt, ezért víz és tej keverékével készült. Nagyon finom, puha tészta lett, más töltelékkel is el fogom készíteni.

Hozzávalók    (12 táskához)
a tésztához:
  • 40 dkg finomliszt
  • 20 dkg Graham-liszt
  • 12 dkg porcukor
  • csipet só
  • késhegynyi aszkorbinsav
  • 2 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1 tojás
  • 6 dkg puha vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
a töltelékhez:
  • 5 nagyobb savanykás alma
  • 5-6 evőkanál barna nádcukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 40 g étkezési keményítő
  • 1,5 dl víz
a tetejére:
  • 1 tojás 
A robotgéppel lágyabb tésztát dagasztok a hozzávalókból. Letakarva duplájára kelesztem.
Ezalatt elkészítem a tölteléket. Az almákat meghámozom, felkockázom, lábasba teszem a cukorral, a citrom levével és héjával, a fahéjjal és 1 dl vízzel együtt. Kis lángon felforralom, majd a fél dl vízben elkevert keményítőt hozzáöntve besűrítem. Hagyom langyosra hűlni.
A megkelt tésztát 12 részre osztom, gombócokat formázok belőle. 10 perc pihentetés után, egyenként 12 x 16 cm-es tégalalapot nyújtok belőle. Minden téglalap közepére két evőkanál tölteléket teszek, a tészta jobb oldali részét csíkokra vágom. Az egészben hagyott részt ráhajtom a töltelékre, majd az egészet tovább a csíkozott részre. Sütőpapíros tepsibe teszem a táskákat, és letakarva 45 percen át hagyom kelni őket.
A sütőt előmelegítem 190 fokra. A táskák tetejét lekenem felvert tojással és 15-20 perc alatt megsütöm őket.

2010. szeptember 6., hétfő

Túró rudi torta




Megláttam Dokinál, és tudtam, hogy ez kell nekem! Nálunk 26-os formában készült és expressz verzióban, mert három édességre vágyó gyerek leste a vasárnapi ebéd után a kezemet, hogy mit varázsolok elő?

Hozzávalók     (26 cm-es tortaformához)
az alaphoz:
  • 1 csomag Győri Édes zabfalatok ( vagy 20 dkg zabpehelykeksz)
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg olvasztott vaj
az első réteghez:
  • 25 dkg túró
  • 3 evőkanál házi vaníliás cukor
  • 3 evőkanál tejföl 
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 dl tejszín 
  • 1 zacskó Zselatin fix
a második réteghez ugyanezek még egyszer

a csokoládérétegekhez:
  • 10 dkg étcsokoládé + 1 evőkanál olaj
  • 15 dkg étcsokoládé + 1,5 evőkanál olaj
A zabkekszet és az összetördelt csokoládét a késes aprítóban megdarálom. Villával összedolgozom a morzsát az olvasztott vajjal és a sütőpapírkoronggal bélelt tortaformába nyomkodom. Beteszem a mélyhűtőbe.

2 dl tejszínt habbá verek és félreteszem. A túrót a tejföllel és a reszelt citromhéjjal habosra verem a robotgéppel, beleteszem a Zselatin fixet és még egy percig tovább verem. Ezután adom hozzá a cukrot, és végül óvatosan elvegyítem a tejszínhabbal. Ráöntöm a kekszes alapra és visszateszem a fagyasztóba.
Gőz fölött megolvasztok 10 dkg étcsokoládét egy evőkanál olajjal, simára keverem és a megszilárdult túróra simítom. Mehet vissza a fagyasztóba.
Elkészítem a következő túrós réteget, ugyanúgy, ahogy az elsőt. Ezt öntöm a csokoládérétegre és visszateszem a fagyasztóba.
Szintén gőz fölött felolvasztom a 15 dkg étcsokoládét a másfél evőkanál olajjal, simára keverem és a túrókrém tetejére öntöm. A szélénél mehet bővebben, így itt-ott lecsurog egy kicsit.
Néhány pillanat alatt megszilárdul a jéghideg túrókrémen, ezután tálalhatom is. Türelmesebb családtagok esetén beteszem a sima hűtőbe még 30 percre, illetve a maradékot is ott tárolom.
Ha valaki nem siet ennyire, akkor a sima hűtőben is megszilárdulnak a rétegek kicsit több idő alatt.
Leírni hosszabb volt, mint elkészíteni, a végeredmény pedig nagyon finom lett!

2010. szeptember 5., vasárnap

Rozsos-joghurtos riegel zsemlék







Amikor elkezdődik az iskola, a Rozsos-joghurtos riegel kenyér tésztájából inkább csinos párnák készülnek.

Ezekből könnyebb szendvicset készíteni, és a magokat kedvelők több ropogós-magos tetőt ehetnek. A csupaszok viszont a kicsi lányom kedvéért készülnek, ő így szereti.
Most változtattam egy keveset a tészta összetételén, beírom ide, de mindenki bánjon szabadon az otthon lévő lisztekkel!

Hozzávalók   (16 zsemléhez) 
  • 30 dkg öregtészta   (ez most felesben Graham-liszttel készült)
  • 10 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 10 dkg Graham-búzaliszt
  • 280 ml víz
  • 1 tk. barnacukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 150 gr joghurt
  • csipet aszkorbin
  • 2 tk.só
  • 3 dkg vaj/ 50 ml olaj
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 10 dkg zabliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 10 dkg graham búzaliszt
  • 2 evőkanál burgonyapehely
  • 1 kávéskanál sikér (elhagyható)
  • 3 evőkanál őrölt lenmag
magkeverék: lenmag, szezámmag, napraforgómag és zabpehely egyenlő arányú keveréke

Az első 6 hozzávalót a kenyérsütővel elkevertetem, majd az üstben hagyom állni 30-40 percet. Utána beleteszem a többi hozzávalót és lágy, ragacsos tésztát dagasztok belőle. Figyelni kell, lehet, hogy 1-2 evőkanál víz kell még bele.
Nagyobb tálban duplájára kelesztem, közben egyszer átgyúrom. Lisztezett deszkán nagyjából 2 centiméter vastagra nyújtom, a felét megspriccelem vízzel, megszórom a magkeverékkel. A tésztát 16 darabra vágom, sütőpapíros tepsibe teszem. A sütőt bemelegítem 210 fokra.
A tésztát hagyom még 35-40 percet kelni, megspriccelem vízzel, majd 25-30 perc alatt készre sütöm.

2010. szeptember 4., szombat

Tarka tésztasaláta



Ebben a szomorkás, szürke időben pici jókedvet varázsolt ez a színes saláta. Jamie Oliver adta az ihletet, de szokás szerint elkalandoztam.

Hozzávalók
  • 50 dkg apró lepketészta
  • 2 kápia paprika
  • 1 sárga kaliforniai paprika
  • 3-4 uborka
  • 3 paradicsom
  • 1 nagy csokor bazsalikom
  • 1 nagy csokor snidling
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 marék olajbogyó (elmaradhat) 
  • só, bors
  • extra szűz olívaolaj
  • balzsamecet 
A tésztához nagy fazékban sós vizet forralok, beleszórom  a 3 gerezd fokhagymát és a tésztát is. Az előírás szerinti ideig főzöm, majd leszűröm, hideg vízzel leöblítve kihűtöm és nagyobb salátástálba teszem. A fokhagymagerezdeket kiszedem belőle, kinyomom a héjából és mozsárba teszem.
A megmosott zöldségeket apró kockára vágom, ezek is a tálba kerülnek, ollóval hozzáaprítom a snidlinget és a bazsalikomot is. A fokhagymát kevés olívaolajjal eldolgozom a mozsárban, ez is mehet a tésztára, amit sózok, borsozok, meglocsolom még kevés olívaolajjal, balzsamecettel és alaposan összekeverem az egészet.
Az apróra vágott olajbogyó csak az én adagomra került, mert senki más nem szereti.

2010. szeptember 3., péntek

Megjelent a Kifőztük 7. száma!



Megjelent a Kifőztük magazin 7. száma. Sok ötlettel készültünk az iskolakezdésre, péksütemények, tejes és gyümölcsös italok reggelire, vagy a gyerekek uzsonnájához. Finom ételek, sütemények az ősz ízeivel, színeivel.

Én Elzászi almatortát sütöttem karamellszósszal, és finom zsemléket sok-sok zöldfűszerrel.

2010. szeptember 2., csütörtök

Káposztás pogácsa



Ezt a pogácsát is az olvasók kérésére sütöttem a Kifőztük magazin 6. számába. Alapja a jól bevált krumplis pogácsám lett, ezt egészíti ki a pirított káposzta.

Hozzávalók
  • 65 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 30 dkg főtt, áttört krumpli
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 20 dkg tejföl
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 2 teáskanál só

a pirított káposztához:
  • 1 kis fej káposzta
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 4 evőkanál olaj
  • bors
a tetejére:
  • 1 tojássárgája 
A káposztát megmossuk, kivágjuk a torzsáját és lereszeljük a nagylyukú reszelőn. Elkeverjük 1 teáskanál sóval és állni hagyjuk 15 percet.
 Nagyobb lábosban megmelegítjük az olajat, rádobjuk a káposztát és fedő alatt, időnként átforgatva, megpároljuk. Amikor puha, rászórjuk a barna cukrot, borsozzuk és kevergetve kissé megpirítjuk. Teljesen kihűtjük. 25 dkg-ra lesz szükségünk belőle.
A főtt krumplit a tejjel, az olajjal és a tejföllel simára keverjük. A dagasztógép táljába tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a sót és a lisztet is. Lágy tésztát dagasztunk, a káposztát a végén adjuk hozzá. 20 percet kelesztjük, majd lisztezett deszkán jól átgyúrjuk. Letakarjuk és hagyjuk ismét 20 percig kelni.
Ezután 2 cm vastagra nyújtjuk és kiszúrjuk a pogácsákat. A leeső darabokat összegyúrjuk, nyújtjuk és kiszúrjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük, egymástól távolabb, mert még nőni fognak. Hagyjuk kelni 15-20 percet. Ezalatt begyújtjuk a sütőt 200 fokra.
A pogácsák tetejét lekenjük a kevés vízzel elkevert tojássárgájával és 20-25 perc alatt készre sütjük.
Amíg az első tepsi sül, addig a másodikat hűvösebb helyre tesszük, hogy ne keljen túl.