2010. szeptember 13., hétfő

Csíkos almás táska



A gyerekeim ma ilyen csinos almás táskákat kaptak az uzsonna mellé. A formázást Juditnál találtam, remek fázisfotókkal. A tészta nálam változott, mostanában szinte minden tésztába teszek Graham-lisztet, ebbe is került.
Tejporom nem volt, ezért víz és tej keverékével készült. Nagyon finom, puha tészta lett, más töltelékkel is el fogom készíteni.

Hozzávalók    (12 táskához)
a tésztához:
  • 40 dkg finomliszt
  • 20 dkg Graham-liszt
  • 12 dkg porcukor
  • csipet só
  • késhegynyi aszkorbinsav
  • 2 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1 tojás
  • 6 dkg puha vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
a töltelékhez:
  • 5 nagyobb savanykás alma
  • 5-6 evőkanál barna nádcukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 40 g étkezési keményítő
  • 1,5 dl víz
a tetejére:
  • 1 tojás 
A robotgéppel lágyabb tésztát dagasztok a hozzávalókból. Letakarva duplájára kelesztem.
Ezalatt elkészítem a tölteléket. Az almákat meghámozom, felkockázom, lábasba teszem a cukorral, a citrom levével és héjával, a fahéjjal és 1 dl vízzel együtt. Kis lángon felforralom, majd a fél dl vízben elkevert keményítőt hozzáöntve besűrítem. Hagyom langyosra hűlni.
A megkelt tésztát 12 részre osztom, gombócokat formázok belőle. 10 perc pihentetés után, egyenként 12 x 16 cm-es tégalalapot nyújtok belőle. Minden téglalap közepére két evőkanál tölteléket teszek, a tészta jobb oldali részét csíkokra vágom. Az egészben hagyott részt ráhajtom a töltelékre, majd az egészet tovább a csíkozott részre. Sütőpapíros tepsibe teszem a táskákat, és letakarva 45 percen át hagyom kelni őket.
A sütőt előmelegítem 190 fokra. A táskák tetejét lekenem felvert tojással és 15-20 perc alatt megsütöm őket.

14 megjegyzés:

Andi/cuki írta...

Szuper, Nálad is nagyon guszta!:-))

Bianka írta...

Fenséges, nagyon szépséges

erika írta...

Igazán helyes kis táskák!Bizti finomak is!

Jade írta...

Tetszik a graham lisztes otlet! Nagyon szepek!

Dia írta...

Mutatós!

Moha írta...

Andi köszönöm!

Bianka köszönöm, nagyon mutatós ez a formázás, Judit igazán szemfüles volt, hogy megtalálta!

Erika köszönöm, nagyon finomak voltak!

Judit próbáld ki, belecsempészünk egy kis egészségesebb lisztet is:)

Dia köszönöm!

Kata írta...

Én is Graham-liszt párti vagyok az utóbbi időben, úgyhogy azzal fel vagyok szerelkezve.
Nagyon szépek a táskák!

Moha írta...

Kata köszönöm! Próbáld ki, én mostanában tényleg mindenbe teszek Graham-lisztet. Nem nehezíti el a tésztát, és mégis egészségesebb.

Névtelen írta...

Szia!azt szeretném kérdezni hogy hol lehet beszerezni aszkorbinsavat?meg hogy mire jó?válaszod előre is köszönöm!

Moha írta...

Kedves Névtelen!

Aszkorbinsavat patikában tudsz venni, ez tulajdonképpen a por alakú C vitamin. A kelt tészták szebben kelnek tőle, és kevésbé morzsálódnak.

Névtelen írta...

Szia Moha!
Én is megsütöttem ezt az almás táskát.Nagyon finom lett!Én étkezési keményítő helyett 1 csomag vaníliás pudingot tettem bele a töltelékbe,így is nagyon finom!
Jutka

Moha írta...

Szia Jutka! Örülök, hogy sikerült és ízlett mindenkinek, a pudingpor is jó sűrítésre.

Krisztina írta...

szia!teljes kiörlésü rozslisztel is elkészíthetem?köszi
Krisz

Moha írta...

Krisztina csak rozslisztből nagyon tömör lenne, és nem kel meg eléggé, még plusz sikérrel együtt sem. Keverd a liszteket hozzá, a tk. rozs csak 1/3 része legyen, a többi 40 dkg finomliszt.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...