A gyerekeim ma ilyen csinos almás táskákat kaptak az uzsonna mellé. A formázást Juditnál találtam, remek fázisfotókkal. A tészta nálam változott, mostanában szinte minden tésztába teszek Graham-lisztet, ebbe is került.
Tejporom nem volt, ezért víz és tej keverékével készült. Nagyon finom, puha tészta lett, más töltelékkel is el fogom készíteni.
Hozzávalók (12 táskához)
a tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 20 dkg Graham-liszt
- 12 dkg porcukor
- csipet só
- késhegynyi aszkorbinsav
- 2 dl tej
- 1 dl víz
- 1 tojás
- 6 dkg puha vaj
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 nagyobb savanykás alma
- 5-6 evőkanál barna nádcukor
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 40 g étkezési keményítő
- 1,5 dl víz
- 1 tojás
Ezalatt elkészítem a tölteléket. Az almákat meghámozom, felkockázom, lábasba teszem a cukorral, a citrom levével és héjával, a fahéjjal és 1 dl vízzel együtt. Kis lángon felforralom, majd a fél dl vízben elkevert keményítőt hozzáöntve besűrítem. Hagyom langyosra hűlni.
A megkelt tésztát 12 részre osztom, gombócokat formázok belőle. 10 perc pihentetés után, egyenként 12 x 16 cm-es tégalalapot nyújtok belőle. Minden téglalap közepére két evőkanál tölteléket teszek, a tészta jobb oldali részét csíkokra vágom. Az egészben hagyott részt ráhajtom a töltelékre, majd az egészet tovább a csíkozott részre. Sütőpapíros tepsibe teszem a táskákat, és letakarva 45 percen át hagyom kelni őket.
A sütőt előmelegítem 190 fokra. A táskák tetejét lekenem felvert tojással és 15-20 perc alatt megsütöm őket.
14 megjegyzés:
Szuper, Nálad is nagyon guszta!:-))
Fenséges, nagyon szépséges
Igazán helyes kis táskák!Bizti finomak is!
Tetszik a graham lisztes otlet! Nagyon szepek!
Mutatós!
Andi köszönöm!
Bianka köszönöm, nagyon mutatós ez a formázás, Judit igazán szemfüles volt, hogy megtalálta!
Erika köszönöm, nagyon finomak voltak!
Judit próbáld ki, belecsempészünk egy kis egészségesebb lisztet is:)
Dia köszönöm!
Én is Graham-liszt párti vagyok az utóbbi időben, úgyhogy azzal fel vagyok szerelkezve.
Nagyon szépek a táskák!
Kata köszönöm! Próbáld ki, én mostanában tényleg mindenbe teszek Graham-lisztet. Nem nehezíti el a tésztát, és mégis egészségesebb.
Szia!azt szeretném kérdezni hogy hol lehet beszerezni aszkorbinsavat?meg hogy mire jó?válaszod előre is köszönöm!
Kedves Névtelen!
Aszkorbinsavat patikában tudsz venni, ez tulajdonképpen a por alakú C vitamin. A kelt tészták szebben kelnek tőle, és kevésbé morzsálódnak.
Szia Moha!
Én is megsütöttem ezt az almás táskát.Nagyon finom lett!Én étkezési keményítő helyett 1 csomag vaníliás pudingot tettem bele a töltelékbe,így is nagyon finom!
Jutka
Szia Jutka! Örülök, hogy sikerült és ízlett mindenkinek, a pudingpor is jó sűrítésre.
szia!teljes kiörlésü rozslisztel is elkészíthetem?köszi
Krisz
Krisztina csak rozslisztből nagyon tömör lenne, és nem kel meg eléggé, még plusz sikérrel együtt sem. Keverd a liszteket hozzá, a tk. rozs csak 1/3 része legyen, a többi 40 dkg finomliszt.
Megjegyzés küldése