Oldalak

2010. szeptember 13., hétfő

Csíkos almás táska



A gyerekeim ma ilyen csinos almás táskákat kaptak az uzsonna mellé. A formázást Juditnál találtam, remek fázisfotókkal. A tészta nálam változott, mostanában szinte minden tésztába teszek Graham-lisztet, ebbe is került.
Tejporom nem volt, ezért víz és tej keverékével készült. Nagyon finom, puha tészta lett, más töltelékkel is el fogom készíteni.

Hozzávalók    (12 táskához)
a tésztához:
  • 40 dkg finomliszt
  • 20 dkg Graham-liszt
  • 12 dkg porcukor
  • csipet só
  • késhegynyi aszkorbinsav
  • 2 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1 tojás
  • 6 dkg puha vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
a töltelékhez:
  • 5 nagyobb savanykás alma
  • 5-6 evőkanál barna nádcukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 40 g étkezési keményítő
  • 1,5 dl víz
a tetejére:
  • 1 tojás 
A robotgéppel lágyabb tésztát dagasztok a hozzávalókból. Letakarva duplájára kelesztem.
Ezalatt elkészítem a tölteléket. Az almákat meghámozom, felkockázom, lábasba teszem a cukorral, a citrom levével és héjával, a fahéjjal és 1 dl vízzel együtt. Kis lángon felforralom, majd a fél dl vízben elkevert keményítőt hozzáöntve besűrítem. Hagyom langyosra hűlni.
A megkelt tésztát 12 részre osztom, gombócokat formázok belőle. 10 perc pihentetés után, egyenként 12 x 16 cm-es tégalalapot nyújtok belőle. Minden téglalap közepére két evőkanál tölteléket teszek, a tészta jobb oldali részét csíkokra vágom. Az egészben hagyott részt ráhajtom a töltelékre, majd az egészet tovább a csíkozott részre. Sütőpapíros tepsibe teszem a táskákat, és letakarva 45 percen át hagyom kelni őket.
A sütőt előmelegítem 190 fokra. A táskák tetejét lekenem felvert tojással és 15-20 perc alatt megsütöm őket.

14 megjegyzés:

  1. Szuper, Nálad is nagyon guszta!:-))

    VálaszTörlés
  2. Igazán helyes kis táskák!Bizti finomak is!

    VálaszTörlés
  3. Tetszik a graham lisztes otlet! Nagyon szepek!

    VálaszTörlés
  4. Andi köszönöm!

    Bianka köszönöm, nagyon mutatós ez a formázás, Judit igazán szemfüles volt, hogy megtalálta!

    Erika köszönöm, nagyon finomak voltak!

    Judit próbáld ki, belecsempészünk egy kis egészségesebb lisztet is:)

    Dia köszönöm!

    VálaszTörlés
  5. Én is Graham-liszt párti vagyok az utóbbi időben, úgyhogy azzal fel vagyok szerelkezve.
    Nagyon szépek a táskák!

    VálaszTörlés
  6. Kata köszönöm! Próbáld ki, én mostanában tényleg mindenbe teszek Graham-lisztet. Nem nehezíti el a tésztát, és mégis egészségesebb.

    VálaszTörlés
  7. Szia!azt szeretném kérdezni hogy hol lehet beszerezni aszkorbinsavat?meg hogy mire jó?válaszod előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  8. Kedves Névtelen!

    Aszkorbinsavat patikában tudsz venni, ez tulajdonképpen a por alakú C vitamin. A kelt tészták szebben kelnek tőle, és kevésbé morzsálódnak.

    VálaszTörlés
  9. Szia Moha!
    Én is megsütöttem ezt az almás táskát.Nagyon finom lett!Én étkezési keményítő helyett 1 csomag vaníliás pudingot tettem bele a töltelékbe,így is nagyon finom!
    Jutka

    VálaszTörlés
  10. Szia Jutka! Örülök, hogy sikerült és ízlett mindenkinek, a pudingpor is jó sűrítésre.

    VálaszTörlés
  11. szia!teljes kiörlésü rozslisztel is elkészíthetem?köszi
    Krisz

    VálaszTörlés
  12. Krisztina csak rozslisztből nagyon tömör lenne, és nem kel meg eléggé, még plusz sikérrel együtt sem. Keverd a liszteket hozzá, a tk. rozs csak 1/3 része legyen, a többi 40 dkg finomliszt.

    VálaszTörlés