Ez a sütemény az olvasók szavazatai alapján került a Kifőztük magazin 7. számába. Elkészíthetjük körtével, szilvával vagy szőlővel is.
Hozzávalók (30 cm átmérőjű formához)
a szószhoz:
- 25 dkg kristálycukor
- 2 dl tejszín
- 5 dkg vaj
- 30 dkg liszt
- 15 dkg hideg vaj
- csipet só
- 5-7 evőkanál hideg víz
- 1 kg alma (hámozva, magház nélkül)
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 tojás
- 4 dl tejszín
A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett deszkán a formánál jóval nagyobb átmérőjű kört nyújtunk belőle. Beletesszük a formába, körben a szélén legalább 4 cm-rel nyúljon túl a tészta.
Megkenjük belül a felvert tojással, beletöltjük az almát. A karamellszósz egyharmadával meglocsoljuk, visszahajtjuk a tésztát az almára. Ezt a részt is lekenjük tojással és a süteményt 35-40 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. Habbá vert tejszínnel és a maradék karamellszósszal tálaljuk.
17 megjegyzés:
Szuperjól néz ki, bizti kipróbáljuk! :)
Csodálatos :-)
Yummy!
Istenien néz ki, nagyon finom lehet
Ez olyan jól hangzik hogy elő is jegyeztem:)
Imádom a vajas karemellszószt, almával meg különösen:)
Szép mint minden sütid!:)
Nagyon szép!
Ez nagyon jól néz ki!!! Biztosan ki fogom próbálni!! Nekem Elszászi epertorta receptem van. Amit vagy 20 éve egy Füles rejtvény újságban találtam, és isteni ropogós a tésztája a vajtól!
Üdv: Böbe
Csodalatos es nagyon guszta,mint MINDIG!:)
Udv:Kata:)
Nagyon tetszik!
Elif köszi, jó étvágyat hozzá!
Chef Viki köszönöm!
Anazar:)
Bianka köszönöm!
Mamma finom is nagyon, érdemes megsütni. A karamellszószból mindig dupla adag készül, mert mindenki rájár és kóstolgatja:))
Mary köszönöm, aranyos vagy!
Chiresi köszönöm!
Böbe ennek is, és finom lehet eperrel is biztosan.
Kata köszönöm!
Csibe köszi!
Elkészítettem, de nekem az alma rengeteg levet eresztett, és eláztatta a tésztát. =( Mi lehetett a probléma? Amúgy az íze nagyon finom, a karamellszósz isteni =) Evi
Evi nem tudom milyen fajta almát használtál? Ehhez a jonatán, gála, idared fajták jók, ezek nem engednek sok levet.
Bekented belül a tésztát a tojással? Mert ez is "szigetel" egy kicsit, megvédi az elázástól.
Legközelebb esetleg szórj egy kevés darált diót vagy zsemlemorzsát/kekszmorzsát a tészta aljába, ez felissza a lét.
Szia újból! Végül egy kis plusz idő a sütőben megoldotta a problémát =)
Amúgy szerintem jonatán alma volt, és bekentem beül tojással. De a plusz sütéssel már megfelelő lett és már szinte el is fogyott, alig van belőle! =) Evi
Evi nagyon örülök, hogy így sikerült végül! A sütési időket én mindig odaírom, de nyilván mindenkinek más a sütője, változhat a hőfok és az idő is.
A töltelékbe tényleg kell az étkezési keményítő? A boltban nem találtam, és holnap megcsinálnám.
Boglárka, nem feltétlenül szükséges, készítsd el nyugodtan anélkül! A nedvesség felszívása lenne a dolga, de ilyenkor tél végén már nem olyan nagyon levesesek az almák.
Megjegyzés küldése