Oldalak

2010. szeptember 24., péntek

Elzászi almatorta karamellszósszal






Ez a sütemény az olvasók szavazatai alapján került a Kifőztük magazin 7. számába. Elkészíthetjük körtével, szilvával vagy szőlővel is.

Hozzávalók    (30 cm átmérőjű formához)
a szószhoz:
  • 25 dkg kristálycukor
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • csipet só
  • 5-7 evőkanál hideg víz
 a töltelékhez:
  • 1 kg alma (hámozva, magház nélkül)
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
 a kenéshez:
  • 1 tojás
a tálaláshoz:
  • 4 dl tejszín
A szószhoz a cukrot 4 evőkanál vízzel világosra karamellizáljuk, néha megkeverjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat és a tejszínt, alaposan elkeverjük és félretesszük. A tésztához a lisztet a vajjal és a sóval elmorzsoljuk, annyi vizet adunk hozzá, hogy pár mozdulattal cipóvá tudjuk gyúrni. Folpackba burkolva hűtőbe tesszük.Az almát meghámozzuk, kockára vágjuk, meglocsoljuk a citromlével. Meghintjük a fahéjjal, a keményítővel és a citromhéjjal, majd összekeverjük.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett deszkán a formánál jóval nagyobb átmérőjű kört nyújtunk belőle. Beletesszük a formába, körben a szélén legalább 4 cm-rel nyúljon túl a tészta.
Megkenjük belül a felvert tojással, beletöltjük az almát. A karamellszósz egyharmadával meglocsoljuk, visszahajtjuk a tésztát az almára. Ezt a részt is lekenjük tojással és a süteményt 35-40 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. Habbá vert tejszínnel és a maradék karamellszósszal tálaljuk.

17 megjegyzés:

  1. Szuperjól néz ki, bizti kipróbáljuk! :)

    VálaszTörlés
  2. Istenien néz ki, nagyon finom lehet

    VálaszTörlés
  3. Ez olyan jól hangzik hogy elő is jegyeztem:)
    Imádom a vajas karemellszószt, almával meg különösen:)

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon jól néz ki!!! Biztosan ki fogom próbálni!! Nekem Elszászi epertorta receptem van. Amit vagy 20 éve egy Füles rejtvény újságban találtam, és isteni ropogós a tésztája a vajtól!
    Üdv: Böbe

    VálaszTörlés
  5. Csodalatos es nagyon guszta,mint MINDIG!:)

    Udv:Kata:)

    VálaszTörlés
  6. Elif köszi, jó étvágyat hozzá!

    Chef Viki köszönöm!

    Anazar:)

    Bianka köszönöm!

    Mamma finom is nagyon, érdemes megsütni. A karamellszószból mindig dupla adag készül, mert mindenki rájár és kóstolgatja:))

    Mary köszönöm, aranyos vagy!

    Chiresi köszönöm!

    Böbe ennek is, és finom lehet eperrel is biztosan.

    Kata köszönöm!

    Csibe köszi!

    VálaszTörlés
  7. Elkészítettem, de nekem az alma rengeteg levet eresztett, és eláztatta a tésztát. =( Mi lehetett a probléma? Amúgy az íze nagyon finom, a karamellszósz isteni =) Evi

    VálaszTörlés
  8. Evi nem tudom milyen fajta almát használtál? Ehhez a jonatán, gála, idared fajták jók, ezek nem engednek sok levet.
    Bekented belül a tésztát a tojással? Mert ez is "szigetel" egy kicsit, megvédi az elázástól.
    Legközelebb esetleg szórj egy kevés darált diót vagy zsemlemorzsát/kekszmorzsát a tészta aljába, ez felissza a lét.

    VálaszTörlés
  9. Szia újból! Végül egy kis plusz idő a sütőben megoldotta a problémát =)
    Amúgy szerintem jonatán alma volt, és bekentem beül tojással. De a plusz sütéssel már megfelelő lett és már szinte el is fogyott, alig van belőle! =) Evi

    VálaszTörlés
  10. Evi nagyon örülök, hogy így sikerült végül! A sütési időket én mindig odaírom, de nyilván mindenkinek más a sütője, változhat a hőfok és az idő is.

    VálaszTörlés
  11. A töltelékbe tényleg kell az étkezési keményítő? A boltban nem találtam, és holnap megcsinálnám.

    VálaszTörlés
  12. Boglárka, nem feltétlenül szükséges, készítsd el nyugodtan anélkül! A nedvesség felszívása lenne a dolga, de ilyenkor tél végén már nem olyan nagyon levesesek az almák.

    VálaszTörlés