Ezt a pogácsát is az olvasók kérésére sütöttem a Kifőztük magazin 6. számába. Alapja a jól bevált krumplis pogácsám lett, ezt egészíti ki a pirított káposzta.
Hozzávalók
- 65 dkg BL 80 kenyérliszt
- 30 dkg főtt, áttört krumpli
- 1 dl tej
- 1 dl olaj
- 20 dkg tejföl
- 3,5 dkg friss élesztő
- 2 teáskanál só
a pirított káposztához:
- 1 kis fej káposzta
- 1 evőkanál barna cukor
- 4 evőkanál olaj
- só
- bors
- 1 tojássárgája
Nagyobb lábosban megmelegítjük az olajat, rádobjuk a káposztát és fedő alatt, időnként átforgatva, megpároljuk. Amikor puha, rászórjuk a barna cukrot, borsozzuk és kevergetve kissé megpirítjuk. Teljesen kihűtjük. 25 dkg-ra lesz szükségünk belőle.
A főtt krumplit a tejjel, az olajjal és a tejföllel simára keverjük. A dagasztógép táljába tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a sót és a lisztet is. Lágy tésztát dagasztunk, a káposztát a végén adjuk hozzá. 20 percet kelesztjük, majd lisztezett deszkán jól átgyúrjuk. Letakarjuk és hagyjuk ismét 20 percig kelni.
Ezután 2 cm vastagra nyújtjuk és kiszúrjuk a pogácsákat. A leeső darabokat összegyúrjuk, nyújtjuk és kiszúrjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük, egymástól távolabb, mert még nőni fognak. Hagyjuk kelni 15-20 percet. Ezalatt begyújtjuk a sütőt 200 fokra.
A pogácsák tetejét lekenjük a kevés vízzel elkevert tojássárgájával és 20-25 perc alatt készre sütjük.
Amíg az első tepsi sül, addig a másodikat hűvösebb helyre tesszük, hogy ne keljen túl.
Gyönyörűek lettek. Nagyon régen ettem, mert családban sosem sütöttek káposztásat, így a vendégségben voltam utoljára a közelében :)
VálaszTörlésA férjem kedvence és milyen rég csináltam neki! Gyönyörű lett, köszönöm, hogy eszembe jutattad!:)
VálaszTörlésNagyon guszták Moha! Káposztás pogácsát még nem is csináltam!:)
VálaszTörlésNekem is csinálnom kellene... Bár a körülöttem élő össz. négy fiúból csak egy szeretné, mégis meg kellene reckírozni! Nagyon rég ettem (akárcsak káposztás rétest)! Pedig mindegyiket nagyon szeretem!
VálaszTörlésNa ezt meg én viszem ! Imádom !
VálaszTörlésBianka köszönöm, igen én is ritkán sütöm, pedig olyan finom!
VálaszTörlésLimara szívesen:) Akkor most örülni fog a férjed!
Mary köszönöm, ha szeretitek a káposztás tésztát, akkor ez is ízleni fog!
Katalin nálunk sem rajong érte mindenki, de azért lehet néha sütni! Káposztás rétes is finom.
TücsökBogár jó szívvel adom:)
Van a káposztás pogácsának egy olajban kisütött változata is, az is nagyon finom.
VálaszTörlésA tésztába ilyenkor nyersen kerül a káposzta, ezért kelés közben meg is ritkul a tészta. Miután megkelt, ugyanúgy sütjük, mint a szalagos fánkot.
Kedves Névtelen ez is finom lehet!
VálaszTörlésSzia Kedves Moha! Nagyon tetszenek a POGÁCSA receptjeid. Ezt a finom káposztást meg is sütöm. Vittem a receptet! Köszi:)) Szép estét;Tücsi
VálaszTörlésKedves Tücsi, remélem azóta megsütötted és ízlett is!
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésKöszönöm szépen a receptet, isteni lett, már többször megsütöttem: http://izharmonikus.blogspot.hu/2013/04/kaposztas-pogacsa.html
Nagyon tetszenek az ételeid, épp most raktam be a Csíkos kalácsod a sütőbe, az is nagy kedvenc :)!
Hédi nagyon örülök, hogy tetszenek a blogon lévő ételek! Csíkos kalács nálunk is megunhatatlan kedvenc:)
VálaszTörlés