Oldalak

2010. szeptember 2., csütörtök

Káposztás pogácsa



Ezt a pogácsát is az olvasók kérésére sütöttem a Kifőztük magazin 6. számába. Alapja a jól bevált krumplis pogácsám lett, ezt egészíti ki a pirított káposzta.

Hozzávalók
  • 65 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 30 dkg főtt, áttört krumpli
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 20 dkg tejföl
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 2 teáskanál só

a pirított káposztához:
  • 1 kis fej káposzta
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 4 evőkanál olaj
  • bors
a tetejére:
  • 1 tojássárgája 
A káposztát megmossuk, kivágjuk a torzsáját és lereszeljük a nagylyukú reszelőn. Elkeverjük 1 teáskanál sóval és állni hagyjuk 15 percet.
 Nagyobb lábosban megmelegítjük az olajat, rádobjuk a káposztát és fedő alatt, időnként átforgatva, megpároljuk. Amikor puha, rászórjuk a barna cukrot, borsozzuk és kevergetve kissé megpirítjuk. Teljesen kihűtjük. 25 dkg-ra lesz szükségünk belőle.
A főtt krumplit a tejjel, az olajjal és a tejföllel simára keverjük. A dagasztógép táljába tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a sót és a lisztet is. Lágy tésztát dagasztunk, a káposztát a végén adjuk hozzá. 20 percet kelesztjük, majd lisztezett deszkán jól átgyúrjuk. Letakarjuk és hagyjuk ismét 20 percig kelni.
Ezután 2 cm vastagra nyújtjuk és kiszúrjuk a pogácsákat. A leeső darabokat összegyúrjuk, nyújtjuk és kiszúrjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük, egymástól távolabb, mert még nőni fognak. Hagyjuk kelni 15-20 percet. Ezalatt begyújtjuk a sütőt 200 fokra.
A pogácsák tetejét lekenjük a kevés vízzel elkevert tojássárgájával és 20-25 perc alatt készre sütjük.
Amíg az első tepsi sül, addig a másodikat hűvösebb helyre tesszük, hogy ne keljen túl.

12 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek lettek. Nagyon régen ettem, mert családban sosem sütöttek káposztásat, így a vendégségben voltam utoljára a közelében :)

    VálaszTörlés
  2. A férjem kedvence és milyen rég csináltam neki! Gyönyörű lett, köszönöm, hogy eszembe jutattad!:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszták Moha! Káposztás pogácsát még nem is csináltam!:)

    VálaszTörlés
  4. Nekem is csinálnom kellene... Bár a körülöttem élő össz. négy fiúból csak egy szeretné, mégis meg kellene reckírozni! Nagyon rég ettem (akárcsak káposztás rétest)! Pedig mindegyiket nagyon szeretem!

    VálaszTörlés
  5. Bianka köszönöm, igen én is ritkán sütöm, pedig olyan finom!

    Limara szívesen:) Akkor most örülni fog a férjed!

    Mary köszönöm, ha szeretitek a káposztás tésztát, akkor ez is ízleni fog!

    Katalin nálunk sem rajong érte mindenki, de azért lehet néha sütni! Káposztás rétes is finom.

    TücsökBogár jó szívvel adom:)

    VálaszTörlés
  6. Van a káposztás pogácsának egy olajban kisütött változata is, az is nagyon finom.
    A tésztába ilyenkor nyersen kerül a káposzta, ezért kelés közben meg is ritkul a tészta. Miután megkelt, ugyanúgy sütjük, mint a szalagos fánkot.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Névtelen ez is finom lehet!

    VálaszTörlés
  8. Szia Kedves Moha! Nagyon tetszenek a POGÁCSA receptjeid. Ezt a finom káposztást meg is sütöm. Vittem a receptet! Köszi:)) Szép estét;Tücsi

    VálaszTörlés
  9. Kedves Tücsi, remélem azóta megsütötted és ízlett is!

    VálaszTörlés
  10. Kedves Moha!

    Köszönöm szépen a receptet, isteni lett, már többször megsütöttem: http://izharmonikus.blogspot.hu/2013/04/kaposztas-pogacsa.html
    Nagyon tetszenek az ételeid, épp most raktam be a Csíkos kalácsod a sütőbe, az is nagy kedvenc :)!

    VálaszTörlés
  11. Hédi nagyon örülök, hogy tetszenek a blogon lévő ételek! Csíkos kalács nálunk is megunhatatlan kedvenc:)

    VálaszTörlés