Finom péksütemény a zöldfűszerek ízével, a Kifőztük magazin 7. számából.
Hozzávalók
- 40 dkg BL 80 kenyérliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 5 dkg lenmag
- 1 dl olaj
- 3 dl víz
- 2 teáskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- zöldfűszerek (snidling, petrezselyemzöld, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, oregánó)
A zöldfűszereket megmossuk, leszárítjuk és felaprítjuk. A dagasztógép táljába öntjük a vizet és az olajat, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a zöldfűszereket és a többi hozzávalót is. Lágyabb tésztát dagasztunk, letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Lisztezett deszkára borítjuk és 10 egyforma darabra vágjuk. A darabokból zsemléket formázunk és ötösével, kör alakban, egymástól kissé távolabb lerakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
Ismét duplájára kelesztjük, majd vízzel lespricceljük és az előmelegített sütőben, 210 fokon 30-35 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Lehet szárított zöldfűszerekkel is készíteni, azokból fajtánként 1-2 kávéskanálnyit használjunk.
Istenien néz ki
VálaszTörlésSzia:-)
VálaszTörlésSzeretném, ha elfogadnád tőlem a Kreatív blog-díjat!:-)
Itt ni:http://eveskozben.blogspot.com/2010/09/kreativ-blogger-dij-mint-filmekben.html
De szépek! És biztosan nagyon finom is.
VálaszTörlésEgy ilyen napocska az egész napom beragyogná! Nagyon guszta és szép lett. Imádom a lenmagos dolgokat!
VálaszTörlésBianka köszönöm!
VálaszTörlésHajnalka nagyon köszönöm!
Csibe köszi, finom volt, letaroltam a fűszerkertemet hozzá:)
Ms.Poppy köszi, akkor küldöm feléd:)
Hú, ez nagyon finom lehetett!
VálaszTörlésSzemirámisz valóban az volt:)
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésElnézést, hogy így névtelenül idepofátlankodok, de nagyon tetszenek ezek a zsemlék :) Azt szeretném kérdezni, hogy muszáj olajjal csinálni vagy helyettesíthetném-e olvaszott vajjal? Utóbbi nekem szimpatikusabb lenne :)
Kedves Névtelen, ha a bejegyzésed végére odaírod a neved, máris tudni fogom:)
VálaszTörlésEgyébként pedig így is szívesen látlak, örülök, hogy tetszik a zsemle! Természetesen használhatsz vajat is, nagyjából 5-7 dkg-ot tegyél bele. Az olaj íze egyébként nem érződik ki belőle, finom puhává varázsolja a tésztát. Jó sütést!
Kedves Moha, köszönöm szépen :) Én úgy, hogy nem értek nagyon se a sütéshez, se az átváltáshoz, 10 dkg-ra tippeltem volna, még jó, hogy megkérdeztelek :) Olajjal annyira nem szeretek dolgozni, meg most nagyon beraktároztam vajból, ezért lenne jobb, majd holnap kiderül, mi lesz belőle :)
VálaszTörlésA névtelen Betti
Betti nagyon szívesen! Biztos finom lesz vajjal is!
VálaszTörlésMegsütöttem :) Még jó, hogy vajjal terveztem, kiderült, hogy épp nincs is itthon olaj :) Kézzel gyürmöltem össze, kellett még pár kanál víz, hogy összeálljon, de lehet, hogy ez csak a bénaságom miatt van. Picit csúnyácskák lettek, de finomak, bár a fűszerrekel túl spórolósan bántam :) Köszönöm a receptet, legközelebb bátrabb leszek vele!
VálaszTörlésBetti csak bátran, örülök, hogy ízlett!
VálaszTörlés