Oldalak
▼
2010. szeptember 17., péntek
Segítsüti-Frankfurti grillázskoszorú
Nálunk mindhárom gyerek időre és rendes súllyal született, de rengeteg baba érkezik korábban a világra, mint kellene. Ők nagyon aprók és sérülékenyek, a kórházakban, ahol kezelik őket, szükség van sok-sok speciális eszközre, műszerre és egyéb dolgokra.
Idén ősszel is összefogott egy új sütőcsapat Nemisbéka szervezésében, hogy pénzt gyűjtsön két, koraszülötteket ellátó intézménynek. Ezek kapják a támogatást most:
I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Budapest
Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikája
A sütire licitálni lehet a Segítsüti oldalán, három napon keresztül.
Ezt a süteményt nem bíznám futárszolgálatra, ezért ha lehet, a kedves licitálókat Budapestről, vagy környékéről várom! Illetve bárhonnan, ha meg tudjuk oldani a budapesti átadást.
Nálam Frankfurti grillázskoszorú készült, háromféle töltelékkel: az első réteg házi marcipánból készült krém, a második szintén saját készítésű narancslekvár, a harmadik pedig finom vaníliakrém.
A licit nyertese a sütemény mellé, ráadásként, kap egy kis üveggel a narancslekvárból is.
Íme a recept:
Hozzávalók (26 cm átmérőjű formához)
a tésztához:
15 dkg puha vaj
20 dkg kristálycukor
4 tojás
45 dkg liszt
1 csomag sütőpor (12 g)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanál vaníliakivonat / 1 vaníliarúd kikapart belseje
csipet só
2 dl tej
a tészta locsolásához:
1,5 dl tej
2 evőkanál Amaretto likőr
a marcipánkrémhez:
30 dkg marcipánmassza
2 evőkanál Amaretto likőr
1-2 evőkanál víz
a vaníliakrémhez:
4 tojás
1 púpozott evőkanál liszt
20 dkg cukor
1 evőkanál vaníliakivonat /1 vaníliarúd kikapart belseje
30 dkg vaj
a lekváros réteghez:
35 dkg narancslekvár
a grillázshoz:
20 dkg durvára vágott mandula
5 dkg vaj
7 dkg barna nádcukor
a díszítéshez:
cukrozott narancshéj
Először a krémet készítjük el, mert annak hűlnie kell. A tojásokat kézi habverővel elkeverjük a cukorral, a liszttel, a vaníliakivonattal és a puha vajjal. Gőz fölött folytonosan kevergetve besűrítjük. Vízfürdőben kihűtjük, majd hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. A formát kivajazzuk, és megszórjuk morzsával.
A tésztához a lisztet elvegyítjük a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. Robotgéppel habosra keverjük a vajat a cukorral és a vaníliakivonattal, majd az egyenként hozzáadott tojásokkal is. Ebbe a masszába felváltva tesszük bele a lisztet és a tejet. A tésztát a formába töltjük, és 45-50 perc alatt megsütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük!) A formában hagyjuk kihűlni.
A marcipánmasszát krémesre keverjük a likőrrel és a vízzel. A narancslekvárt, ha nagyon darabos, botmixerrel simára dolgozzuk.
A grillázshoz egy kis lábosban megolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a mandulát és a cukrot, majd folytonosan kevergetve aranyszínűre pirítjuk. Tányéron szétterítve hűlni hagyjuk.
A vaníliakrémet a robotgép habverőjével a legmagasabb fokozaton felhabosítjuk. A tészta locsolásához a tejet elkeverjük a likőrrel.
A tésztagyűrűt 4 részre vágjuk. Minden lap mindkét oldalát meglocsoljuk a likőrös tejjel.
Az első lapra kenjük a marcipánkrémet, erre jön a második lap, ezt megkenjük a narancslekvárral. Rátesszük a harmadik lapot, erre kenjük a vaníliakrémet, majd befedjük a negyedik lappal .
A krémből csillagcsöves habzsákba szedünk 12 teáskanálnyit. A többivel kívül-belül bekenjük a koszorút. A grillázst kézzel óvatosan rányomkodjuk a krémes felületre.
A koszorú tetejére rózsákat nyomunk a habzsákból, és mindegyikre egy-egy darabka cukrozott narancshéjat teszünk. A kész süteményt legalább egy éjszakára behűtjük.
Csodaszép! :)
VálaszTörlésMézigörl köszönöm, remélem felcsigázza a licitálókat:)
VálaszTörlésA célhoz illő szépséget készítettél! Ismerlek, ezért tudom, hogy JÓ szívvel indítod útjára a Segítsütidet!
VálaszTörlésKedves Moha! Abban egészen biztos lehetsz. A te alkotásaid széles néptömegeket képesek felcsigázni, az meg külön bónusz, hogy egy szerencsés meg is kóstolhatja.:)
VálaszTörlésGyönyörű és isteni finom lehet. Alapjáraton grillázs párti vagyok
VálaszTörlésErika köszönöm, aranyos vagy!
VálaszTörlésMs.Poppy köszönöm, azért szerencsére sok kóstolóm van, a barátok, szomszédok, szülőtársak rendszeresen részesülnek a sütikből!
Az egyik legszebb, ha nem a legszebb "pályamű"!
VálaszTörlésSokat fogsz vele "keresni", sokat fogsz vele segíteni! Hajrá!:)
Remélem gyorsan túlléped a limitemet :) Csudaszép
VálaszTörlésSzepy köszönöm, remélem tényleg lesznek nagylelkű licitálóim!
VálaszTörlésMandy köszönöm!
Szivesen, söt inkabb örömmel nézelödök a Te oldaladon is. Az utobbi idöben a Parfetortàd egyszerüen nagyszerüen egy szenzácio. Nagyon sürün megnézem, és gyüjtögetem a tudásomat és szándékomat, hogy karácsonykor egy ilyen szenzácios kreaciót eltudjak késziteni.
VálaszTörlésEllenben a Frankfurter-Kranz az nagyon egyedi rezept. Bizonyára nem árt a saját fantázia sem egy sikeres eredményhez.
Szivélyesen Libelle
Libelle köszönöm, remélem jól sikerül majd a parfétorta neked is!
VálaszTörlésFrankfurti koszorúból is nagyon sok recept van mindenfelé, kipróbáltam kettőt is, de nem ízlett igazán. Ezután kezdtem saját kísérletezésbe, ezzel a végeredménnyel már elégedett vagyok. Az első (és legszigorúbb) tesztcsapaton, a családomon és Anna barátnőmön már sikerrel túljutott a süti.
Remélem a nyertesemnek is ízleni fog!
Tényleg fantasztikusan néz ki!
VálaszTörlésCsibe köszönöm!
VálaszTörlésNeked is írom ,mint Limarának,hogy igazán lélekmelegítő a kezdeményezés,Te is tudod,miért érzem így.Szerencsére mi baj nélkül megúsztuk,de sokaknak nagy szükség van minden segítségre,műszerekre.Tiszta szívből kívánok sok sikert ,a sütid gyönyörű!:)
VálaszTörlésCsodás, és most őszintén, nagyon nehéz ezt elkészíteni? Mert koszorúformám nekem is van...
VálaszTörlésEz egyszerűen gyönyörű!
VálaszTörlésCe bunatate,,,mmmm.O seara frumoasa!
VálaszTörlésFantasztikusan néz ki a süteményed :)
VálaszTörlésBrigi tudom, és nagyon köszönöm!
VálaszTörlésVesta köszönöm, nem nevezném nehéznek, inkább idő kell hozzá. Mondjuk főleg akkor, ha a marcipánt és a lekvárt is házilag készíted hozzá.
Családi tűzhely köszönöm!
Lúdanyó köszönöm szépen!
Mirela! Multumesc frumos pt. compliment, iti doresc si tie o seara frumoasa!
VálaszTörlésEzt is megsütöttem már, sajnos a vaniliakrémmel még nem volt tapasztalatom, így nem tudtam, hogy szilárd lesz-e. Az lett, de ezt nem vártam ki, így a fele lefolyott. (Külön megettük a krémet a maradék mandulagrillázzsal.)Ennek ellenére finom és szép lett, és német kollega szerint finomabb, mint a nagymamájáé! Erika (a narancsos-túrós süti kipróbálója)
VálaszTörlésErika egy picit várni kell vele, míg a vaj visszaszilárdul, akár kevés időre hűtőbe téve. Ez nagy dicséret nekem, hogy leköröztem egy német nagyit, köszönöm!
VálaszTörlésLegközelebb türelmesebb leszek! A tészta kicsit morzsalékos lett (az én ízlésemnek túl édes, de nem vagyok nagyon édesszájú), de az összeállításnál sikerült "visszaragasztani". Házi baracklekvárt és bolti marcipánt használtam. Küldök róla egy képet emailben.Erika
VálaszTörlésErika az egész süti elég édes, legközelebb simán lejjebb veszem a cukrot benne én is. Ha morzsálódott a tészta, akkor lehet, hogy nálad kevesebb idő is elég a sütésre, nem egyformák a sütők. Baracklekvárral is finom lehet, főleg ha házi és nem túl édes.
VálaszTörlés