Megláttam Dokinál, és tudtam, hogy ez kell nekem! Nálunk 26-os formában készült és expressz verzióban, mert három édességre vágyó gyerek leste a vasárnapi ebéd után a kezemet, hogy mit varázsolok elő?
Hozzávalók (26 cm-es tortaformához)
az alaphoz:
- 1 csomag Győri Édes zabfalatok ( vagy 20 dkg zabpehelykeksz)
- 5 dkg étcsokoládé
- 10 dkg olvasztott vaj
- 25 dkg túró
- 3 evőkanál házi vaníliás cukor
- 3 evőkanál tejföl
- fél citrom reszelt héja
- 2 dl tejszín
- 1 zacskó Zselatin fix
a csokoládérétegekhez:
- 10 dkg étcsokoládé + 1 evőkanál olaj
- 15 dkg étcsokoládé + 1,5 evőkanál olaj
2 dl tejszínt habbá verek és félreteszem. A túrót a tejföllel és a reszelt citromhéjjal habosra verem a robotgéppel, beleteszem a Zselatin fixet és még egy percig tovább verem. Ezután adom hozzá a cukrot, és végül óvatosan elvegyítem a tejszínhabbal. Ráöntöm a kekszes alapra és visszateszem a fagyasztóba.
Gőz fölött megolvasztok 10 dkg étcsokoládét egy evőkanál olajjal, simára keverem és a megszilárdult túróra simítom. Mehet vissza a fagyasztóba.
Elkészítem a következő túrós réteget, ugyanúgy, ahogy az elsőt. Ezt öntöm a csokoládérétegre és visszateszem a fagyasztóba.
Szintén gőz fölött felolvasztom a 15 dkg étcsokoládét a másfél evőkanál olajjal, simára keverem és a túrókrém tetejére öntöm. A szélénél mehet bővebben, így itt-ott lecsurog egy kicsit.
Néhány pillanat alatt megszilárdul a jéghideg túrókrémen, ezután tálalhatom is. Türelmesebb családtagok esetén beteszem a sima hűtőbe még 30 percre, illetve a maradékot is ott tárolom.
Ha valaki nem siet ennyire, akkor a sima hűtőben is megszilárdulnak a rétegek kicsit több idő alatt.
Leírni hosszabb volt, mint elkészíteni, a végeredmény pedig nagyon finom lett!
Eszméletlen gyönyörű lett. Most hétvégén én is elkészítem férj családi bulijára :)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, recept mentve! Szeretem a túrós édességeket. :))
VálaszTörlésFantasztikus! Kérek egy nagy szeletet!
VálaszTörlésGyönyörűséges! Túró rudi tortát már én is összehoztam más recept alapján, de az messze nem nézett ki ilyen jól. Csak ámultam a rengeteg fennséges tortád láttán! Üdv: Elif
VálaszTörlésBianka köszönöm, ne lepődj meg, ez nem lesz magas torta, de elég így is!
VálaszTörlésSzemirámisz köszönöm, mi is minden formában:)
Dia köszi, nyisd az ablakot:)
Elif köszönöm! Nagyon szeretek sütni, tortákat készíteni.
Oáu, ez nagyon guszta!
VálaszTörlésGyönyörű lett, szinte kedvem lenne beleharapni.
VálaszTörlésNa ezt már vittem is:)
VálaszTörlés:) gyönyörű lett!!
VálaszTörlésJaj, de kívántatja magát!
VálaszTörlésMárti köszönöm!
VálaszTörlésCsaládi tűzhely köszi, már nincs mibe:)
Ildy remélem ízlik majd!
Doki örök hála érte, egyszerű és nagyszerű!
Anazar igen, hamar el is fogyott!
Kinéztem én is, szuper!:-))
VálaszTörlésAndi érdemes elkészíteni, ízleni fog!
VálaszTörlésGyonyoruseges!!!
VálaszTörlésHúúú, ebből megint kérnék, nem baj?:)
VálaszTörlésJudith köszönöm!
VálaszTörlésKata dehogy baj, röptetem:)
Háááááááááát jaj! Moha, ebből még van???
VálaszTörlésSzemeit sűrűn rebegtető, szépen néző smiley...:)
Szepykém hiába rebegtetsz, sajna ez elfogyott!
VálaszTörlésMindig elkések, mindig elkések...:)))
VálaszTörlés:D
A házi vaníliás cukrot porcukorból készíted? Bár nem említed külön, úgyhogy gondolom kristályból. Nem ropog a hideg hozzávalók közt?
VálaszTörlésMás: összehasonlítva az "eredeti" recepttel, itt ugye dupla adag tejszín szerepel, plusz még a tejföl.. Ez nem sok, ha csak 24 centis formát használok? Félek, ha magasabb, esetleg szétfolyik. Ha felezném a mennyiségét, a zselatin fixből is elég a fele?
Köszönöm előre is a válaszokat, fontos személy szülinapjára készítem majd, úgyhogy olyan tökéletesnek kell lennie, mint itt a képen. :) Tortakészítésben totál kezdő vagyok. :/
Zsófi kristálycukorban állnak a vaníliarudak, de ilyen esetekben a kávédarálóval meg szoktam őrölni.
VálaszTörlésNe változtass semmilyen mennyiségen, a 24-es formában egy kicsivel magasabb tortát fogsz kapni, és ugyanolyan tökéletes lesz:) Ez a 26-osban készült kb. 4-5 cm magas volt, a tiéd legalább magasabb lesz!
Sok sikert hozzá, remélem ízleni fog az ünnepeltnek!
Kedves Moha! Köszönöm az expressz receptet, elkészítettem minitorták formájában.
VálaszTörlésEgy 12 darabos muffinformát használtam, így elég volt a hozzávalók fele. Szuper lett!
Megpróbálok belinkelni két képet is, bár közel sem sikerültek olyan jól mint a sütik
http://3.bp.blogspot.com/_8NkfcEm0U_s/TTruy_FDmpI/AAAAAAAAB1w/RfzznVp6vRw/s1600/003b.jpg
http://4.bp.blogspot.com/_8NkfcEm0U_s/TTruz1G6rLI/AAAAAAAAB10/8o3bfke6OIk/s1600/009b.jpg
Bende-anya ez remekül sikerült, megnéztem! Nagyon ügyes vagy és jó ötlet a muffinforma, így egyszemélyes adagokat kaptál!
VálaszTörlésKedves Moha, nagyon szépen köszönöm a receptet. Ma elkészítettem és nagy sikert aratott.
VálaszTörléshttp://annaborzasi.blogspot.com/
Anna nagyon szívesen, örülök a sikerednek!
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésSzeretném megcsinálni a tortádat, mert magasan ez a leggusztább azok közül, amiket a neten találni. :)
Két kérdésem lenne:
Szombat esti ünnepléshez kellene a torta, de nekem csak péntek este lesz időm megcsinálni. Nem ártok neki, ha egy napot a hűtőben tartom?
A Zselatin Fix számomra ismeretlen anyag (nem szoktam sütni :(). Ez por állagú? És csak simán a port belekeverem a krémbe? Nem kell előtte felfőzni vagy valami?
Bocs a butuska kérdésekért. :(
A válaszokat előre is köszönöm!
Ági
Kedves Ági!
VálaszTörlésNem árt neki egy nap a hűtőben, csak tortabúrában tedd be, vagy nagyon alaposan betakarva alufóliával a tortaformát. Így nem szívja magába a szagokat.
A Zselatin fixről itt találsz képet:
http://www.oetker.hu/oetker_hu/html/default/debi-6mmp3a.hu.html
Ez a Dr. Oetker terméke, nagyon jó, nem kell melegíteni, gyorsan lehet vele dolgozni, arra figyelj, hogy mindig a cukor nélkül kell először elkeverni, de ezt így írom le a receptben is.
A kérdések nem butuskák, ha valaki nem rutinos, akkor is szeretne szép és finom végeredményt! Teljesen természetes, hogy kérdezel, szívesen válaszolok!
Ha a link amit beírtam nem ok, akkor írd be a keresőbe, hogy Dr.Oetker Zselatin fix, kidobja az oldalt.
Sok sikert és jó ünneplést!
Kedves Moha!
VálaszTörlésKöszönöm szépen a gyors és részletes választ (jó volt a link!), és a biztatást is! :)
A végeredményről majd beszámolok!
Ági
Nagyon szívesen! Várom a beszámolót!
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésA hétvégén szeretném megcsinálni ezt a tortát a kisfiam szülinapjára. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet ilyen szépen vágni, hogy a csoki ne töredezzen szét?
köszi!
Kedves Névtelen! A csokoládébevonat teljes megszilárdulása előtt egy késsel vékonyan bekarcolva bejelölheted a szeleteket, aztán ezek mentén lehet majd vágni.
VálaszTörlésMásik verzió, nem túl szabályos, de én ilyeneknél a kést láng fölé tartom, vagy egy kancsó forró vízbe mártom, és úgy vágok. Minden vágás után ismételni kell, a forró víz esetében pedig az átmelegedett késpengét szárazra törlöm vágás előtt.
Köszönöm a választ!
VálaszTörlésNagyon szívesen!
VálaszTörlésKedves Moha! Páromnak szeretném elkészíteni a receptet! A kérdésem az volna, hogy milyen tejszínnel készíted? Nagyon köszönöm! Zsuzsu
VálaszTörlésKedves Zsuzsu! Én minden receptemhez habtejszínt használok, ez 30%-os zsírtartalmú, jól behűtve tökéletesen fölverődik.
VálaszTörlésRemélem ízleni fog a párodnak is!
Nagyon nagyon jó recept isteni finom lett köszonom
VálaszTörlésKedves Névtelen, nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett!
VálaszTörlésIstenien néz ki!!!!! Most jártam Flóránál, aki téged említve készítette el a túró rúdi tortádat, így találtam rá a másik csoda rúdira, a Tiedre!:-)) Ezt nekem is meg kell próbálnom elkészíteni!
VálaszTörlésKedves Tücsi remélem azóta elkészült nálad is és ízlett!
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésMa elkészítettem. A tetejét katica ét tortabevonóval csináltam és szeleteléskor volt problémám vele, tört, és egy szép szeletet sem sikerült összehoznom...Tudom dermedés előtt bekarcolhattam volna, vagy forróvízbe mártogathattam volna a kést stb..Legközelebb "bepuhítom" tejszínnel. Az íze jó volt, bár egy icipicit többet vártam tőle.
Kedves Musai a tejszínnel valóban lehet kissé puhábbá varázsolni a csokoládébevonatot, vagy pedig emelni kell az olaj mennyiségén egy keveset.
VálaszTörlésAz ízén én is "erősítek" már régóta, mindig kerül bele citromlé is, és sokkal több reszelt citromhéj. Így intenzívebb, savanykásabb lesz a túrós rész.
Ennek nem fogsz örülni:
VálaszTörléshttp://offforever.blog.hu/2011/06/25/turos_fiuknak_lanyoknak
Kedves Névtelen, köszönöm, hogy szóltál, valóban nem öröm, hogy hivatkozás nélkül viszik a recepteket fotóval, de nem tudok mit tenni. Nem hadakozhatok napi szinten órákon keresztül ezekkel. Erre nincs sem erőm, sem időm.
VálaszTörlésSzia, istenien néz ki! Milyen csoki van rajta azon kívül, hogy étcsoki? Illetve a győri édes zabfalatokról tudnál képet mutatni, hogy melyiket használtad?
VálaszTörlésSzia Petra! Legtöbbször a Tibi étcsokoládét használom, de jó a Szerencsi is.
VálaszTörlésGyőri édes Zabfalatokból pedig a simát használtam. Tudom már lehet kapni csokisat, almásat, meg kókuszost is, ehhez jó a sima is.
Megcsináltam a barátom szülinapjára. Annyira egyszerű, és annyira finom! Köszönöm a receptet! :) Csatolok képet: https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/v/t34/10001460_717739788277068_1724917102_n.jpg?oh=52e6441ca98c146f2d9b99d72a119c61&oe=531BD2B4&__gda__=1394325690_62f131cb2d750253c18344b3d7e490df
VálaszTörlésSzív alakú lett nekem.
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/v/t34/1185403_717739938277053_384166724_n.jpg?oh=6e3fc9e59d0836ce132958ca9258894b&oe=531C1F4B&__gda__=1394348286_9f154346115f90441b97b35c60f69c7d
Kedves Petra, köszönöm a visszajelzést, nagyon örülök, hogy ízlett!
VálaszTörlésSajnos a képeket nem tudtam megnézni, mert a linkre hibajelzést adott nekem.
Nagyon jol nèz ki, biztosan finom is! :) a receptet kiirtam, a kisfiam szülinapi tortàja lesz... :) köszönöm a nevèben is!! :)
VálaszTörlésKedves Gia remélem ízleni fog neki! Boldog születésnapot a kisfiadnak!
VálaszTörlésKedves Moha! Burkolt tortához is lehet használni? elbírja a fondant súlyát?
VálaszTörlésKedves Olga, a krém elég stabil szerintem elbírhatja, de én még nem csináltam belőle sosem burkolt tortát.
VálaszTörlés