Oldalak

2010. október 28., csütörtök

Töltött kenyértáskák




Ezek a táskák kenyértésztából készülnek, kicsit több olajjal a szokásosnál. Frissen finom vacsora vagy vendégváró falat. A tésztája az olaj miatt másnapra is puha marad, nyugodtan adhatjuk a gyerekeknek tízóraira az iskolába, ha már unják a hagyományos szendvicset.
A recept a Kifőztük magazin 8. számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető az oldalról!

Hozzávalók
a tésztához:
  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg graham liszt
  • 2 evőkanál burgonyapehely 
  • 1 púpozott teáskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • késhegynyi aszkorbinsav
  • 1 dl olaj
  • 2 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 2,5 dkg friss élesztő
a töltelékhez:
  • sonka
  • kolbász
  • sajt
  • snidlinges sajtkrém
  • paprika (többféle színű)
a tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag, lenmag, napraforgómag, zabpehely

A tészta hozzávalóiból a robotgéppel lágyabb tésztát dagasztunk, figyeljük közben, esetleg 1-2 evőkanál víz még kell bele. Letakarva duplájára kelesztjük.
Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A sonkát és a kolbászt apró kockákra vágjuk. A sajtot lereszeljük a nagylyukú reszelőn. A paprikákat megmossuk, felkockázzuk.
A sajtkrémhez a natúr házi krémsajtot (elkészítése a Kifőztük 3. számában a "Technikák" rovatban) elkeverjük az apróra vágott snidlinggel, kevés sóval és frissen őrölt borssal.
A tésztát átgyúrjuk, és lisztezett deszkán fél centi vékonyra nyújtjuk, majd 8-10 egyforma négyzetre vágjuk. (Ha kisebb táskákat szeretnénk, akkor 12-14 darabra vágjuk)
A tojást kettéválasztjuk, a fehérjével bekenjük a tésztalapok szélét. Minden lap egyik felére teszünk a kiválasztott töltelékből, ráhajtjuk a tésztalap másik felét, és körben összenyomkodjuk a szélét. Sütőpapíros tepsibe tesszük a táskákat egymástól távolabb. Fél órán át hagyjuk kelni őket.
A sütőt bekapcsoljuk 210 fokra.
A tojássárgáját kevés vízzel elkeverjük, és megkenjük vele a tészták tetejét, megszórjuk a különféle magokkal. Forró sütőben 20-25 percig sütjük.

Tipp: a töltelékeket keverhetjük, lehet sajtot tenni a sonka vagy a kolbász mellé. Tölthetjük a táskákat éppen csak roppanósra párolt zöldségekkel, kevés olajon megpirított fűszeres darált hússal, amit besamel mártással elkeverünk. A lehetőségek száma rengeteg, használjuk bátran a fantáziánkat.

2010. október 23., szombat

Kifőztük Karácsony



Megjelent a Kifőztük magazin adománygyűjtő különszáma a Kifőztük Karácsony!

A főoldalon a Karácsonyi kiadványunk menüpont alatt  lapozható formátumban ott van az újság, érdemes megnézni!

A Kifőztük főszerkesztője és motorja Szepy, még a nyár elején gondolt arra, hogy bevonva sok-sok gasztroblogot a munkába, készítsünk egy karácsonyi adománygyűjtő különszámot.
Mindenki beleadja tudása-konyhája legjavát, azután ezt a kiadványt kapja meg az, aki segít abban, hogy nélkülöző családok asztalára kerüljön ennivaló.
Én végig résztvettem a szerkesztés folyamatában, láttam, hogy mindenkitől milyen különleges és remek receptek érkeztek, szép képekkel.
Most elkészültünk az újsággal és útjára bocsájtottuk, remélem tetszeni fog mindenkinek és minél többen tudnak segíteni, kisebb-nagyobb összeggel.
A befolyó pénzből partnerünk a Magyar Élelmiszerbank Egyesület állít össze élelmiszercsomagokat, ezeket juttatják el a családokhoz.

2010. október 21., csütörtök

Szilvalekváros töltött muffin







Ez a finom muffin a Kifőztük magazin 8. számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető az oldalról.
Ötlete a kicsi lányomtól származik, ő mondta, hogy legyen benne még lekvár, töltsük meg!
Elkészítéséhez igazi szatmári, üstben főzött szilvalekvárra lesz szükségünk. Ez cukor nélkül készül és olyan sűrű, hogy a gombócokat meg tudjuk formázni belőle.
Ha valaki sima szilvalekvárral készíti, akkor a tésztánál hagyja el a 3 evőkanál vizet!

Hozzávalók (12 db muffinhoz)

a tésztához:
  • 15 dkg rétesliszt 
  • 15 dkg finomliszt
  • 1 zacskó sütőpor (12 g)
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg puha vaj
  • 8 dkg tejföl
  • 15 dkg szilvalekvár (szatmári)
  • 3 evőkanál víz
  • 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
a töltelékhez:
  • 25 dkg szilvalekvár (szatmári)
a tetejére:
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 kávéskanál olaj
  • durvára vágott dió

A muffintepsibe beletesszük a papírkosarakat és a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
A töltelékhez a szilvalekvárból, vizes kézzel, 12 db dió nagyságú gombócot formázunk.
Összevegyítjük a liszteket a sütőporral. A tojásokat a többi hozzávalóval együtt a robotgép habverőjével alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet is. A masszát egy nagyobb nejlonzacskóba kanalazzuk, az egyik sarkán 1 cm átmérőjű lyukat vágunk.
Minden kosár aljára csigavonalban, egy rétegben nyomjuk a tésztát, középre tesszük a lekvárgombócokat. Ezután a maradék tésztával beborítjuk a tölteléket.
20-25 percig sütjük, ha a tetejét megnyomva rugalmasnak érezzük a tésztát, akkor biztosan készen van. A formában hagyjuk kihűlni.
Az étcsokoládét az olajjal gőz fölött kevergetve felolvasztjuk, bekenjük a muffinok tetejét és rászórjuk a diót.

2010. október 17., vasárnap

Dobostorta






Megint a saját születésnap, amit az ember próbál ugye egyszerűen megúszni. Most dobostortát terveztem, el is készült dupla adag tetővel, így lett belőle 16 olyan szeletke, ami megütötte a mércét:) A másik 16-ot boldogan elropogtatta a család. Ennyit az egyszerűségről....
Krém és az alapok Macikonyhától, kicsit kevesebb cukorral, és másfeles adagban, mivel én 26-os tortaformával dolgoztam.

Hozzávalók      (26 cm átmérőjű tortához)
a tésztához:
  • 8 tojás
  • 8 púpozott evőkanál kristálycukor
  • 8 púpozott evőkanál liszt 
  • 2 csipet só
a krémhez:
  • 6 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 3 púpozott evőkanál kakaópor 
  • 30 dkg puha vaj
a karamellhez:
  • 30 dkg kristálycukor
  • 2 teáskanál ecet
  • 2 kávéskanál vaj
  • 4 evőkanál víz
az oldalára:
  • 2 marék durvára darált dió (ez elmaradhat)
Először a krémet készítem el, annak hűlnie kell. Az egész tojásokhoz adom a cukrot és a vaníliakivonatot, majd gőz fölött habverővel kevergetve besűrítem. Leveszem, beletördelem a csokoládét, kavargatom amíg el nem olvad, majd hozzáadom a kakaóport. Vízfürdőben kihűtöm, beleteszem a puha vajat és habosra keverem a krémet. Felhasználásig hűtőbe teszem.
Megsütöm a lapokat egymás után. Sütőpapírból levágok 3 tepsiméretű lapot és a 26 cm-es tortaformát körülrajzolom mindegyiken.
A sütőt bekapcsolom 180 fokra.
4 tojást 4 evőkanál cukorral és egy csipet sóval robotgéppel, a legmagasabb fokozaton, sűrű habbá verek. Kézi habverővel óvatosan belekeverem a 4 evőkanál lisztet. A masszát elosztom a 3 sütőpapíron úgy, hogy jóval túlkenem a rajzolt körön kívül. ( Természetesen a sütőpapírt megfordítom, nem a rajzos felületre kerül a tészta.)
Egyenként 10-12 perc alatt készre sütöm a lapokat. Átfordítom őket egy tálcára, lehúzom az aljukról a sütőpapírt és a tortaforma alja mentén pontos méretre vágom mindet.
Mindezt elvégzem megint a maradék hozzávalókból, így 6 lapot kapok. A legszebbet teszem félre a tetejéhez.
A krémet a hűtőből kivéve újra habosra keverem a robotgéppel, 5 evőkanálnyit habzsákba szedek, majd a többivel betöltöm a tortát. A krémmel bevonom a torta oldalát is, rányomkodom a darált diót. A felső lapot is megkenem, bejelölöm a 16 szeletet, és a habzsákból minden szelet egyik szélére krémrózsát nyomok. Hűtőbe teszem a tortát, amíg elkészül a karamelles tető.
A félretett lapot félbevágom és két részletben dolgozom a karamelllel, így könnyebb egy kicsit.
Odakészítek az asztalra egy hosszú pengéjű éles kést és egy kocka fagyos vajat. A piskótát sütőpapírra teszem és vastag vágódeszkára.
Teflon serpenyőbe teszek 15 dkg cukrot, 2 evőkanál vizet, 1 teáskanál ecetet és 1 kávéskanál vajat, kis lángon kevergetve karamellizálom. Ráöntöm a piskótára, elsimítom rajta, majd a kés élét mindig vajazva 8 cikkre vágom a piskótát. Hagyom kihűlni a cikkeket.
A maradék hozzávalókból elkészítem még egyszer a karamellt és ugyanezt megteszem a másik félkör piskótával is. A cikkeket a torta tetejére teszem ferdén rátámasztva a krémrózsákra, majd középre is nyomok még egy krémrózsát. Lefedve behűtöm a tortát.

2010. október 13., szerda

Félbarna kenyér és a Szabó malom dicsérete





Barátnőm szombaton a pesthidegkúti termelői piacon járt, és vett nekem egy zacskó félfehér BL 112 kenyérlisztet a Szabó malom termékeiből.
Kíváncsi voltam, hogyan sikerül ezzel a liszttel a kenyerünk. Azt mondhatom remek lett, laza, egyenletes bélzetű és még a hozzáadott Graham-liszt sem tette nehézzé. Öregtészta is ebből készült felesben Graham-liszttel. Aki hozzá tud jutni a malom termékeihez bátran próbálja ki!

Hozzávalók

  • 2 dl víz
  • 25 dkg öregtészta  (ennek fele Graham-liszt, fele BL 112 kenyérliszt)
  • 12 g friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 20 dkg BL 112 kenyérliszt
Ezeket elkeverem a robotgép dagasztótáljában, és állni hagyom 30-40 percet. Hozzáadom a következőket:
  • 50-80 ml víz
  • 1 púpos teáskanál só
  • csipetnyi aszkorbin
  • 2 evőkanál olaj
  • 10 dkg Graham-liszt
  • 20 dkg BL 112 kenyérliszt
Kezdetben csak fél dl vizet teszek bele, dagasztás közben figyelem a tésztát, ha nagyon kemény, akkor mehet bele még víz.
Letakarva duplájára kelesztem a tésztát 40-50 perc alatt, félidőben egyszer átgyúrom. Lisztezett deszkára borítom, ellapogatom, két szélét behajtva feltekerem és a sütőpapírral bélelt dobozformába teszem.
Ismét hagyom kelni 50-60 percen keresztül, ekkor bevágom néhány helyen, megspriccelem vízzel és a dobozra sütőzacskót húzok. A zacskó száját bekötöm, így megy a 210 fokra előmelegített sütőbe.
60-65 percig sütöm, ezután eltávolítom a zacskót, kiveszem a kenyeret a dobozból, és rácsra téve hagyom kihűlni.

2010. október 7., csütörtök

Megjelent a Kifőztük 8. száma!




Itt a Kifőztük magazin 8. száma! Letölthető ingyenesen, a szokott módon, a www.kifoztuk.hu oldalról.

Ebbe a számba töltött dolgokat készítettem, szilvalekváros muffint és kenyértáskákat különböző töltelékekkel.

2010. október 3., vasárnap

Briós



Tücsöknél láttam meg ezt a jópofa briósformázást, ki kellett próbálnom! Tésztaként maradt a saját bevált briós-kalács tésztám.

Hozzávalók
  • 50 dkg finomliszt 
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • késhegynyi aszkorbin
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 tojássárgája
  • 3-3,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
kenéshez: 1 egész tojás

A hozzávalókból a gép tésztát dagaszt, 3 dl tejet teszek bele először. Figyelem dagasztás közben, ha kell még, akkor hozzáöntöm a maradék fél dl tejet is. Lágyabb kalácstészta legyen belőle.
Letakarva hagyom duplájára kelni.
Ezután átgyúrom a tésztát és 24 egyforma darabra vágom. Minden darabból 15-20 cm hosszú rudat sodrok.
A Tücsöknél látott rajz alapján megformázom a briósokat, és sütőpapíros tepsire teszem őket.
Ismét fél órás kelesztés következik, majd  lekenem a briósokat a felvert tojással. Előmelegített sütőben 210 fokon 15-20 perc alatt megsütöm őket.