Tücsöknél láttam meg ezt a jópofa briósformázást, ki kellett próbálnom! Tésztaként maradt a saját bevált briós-kalács tésztám.
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- késhegynyi aszkorbin
- 5 dkg puha vaj
- 1 tojássárgája
- 3-3,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
A hozzávalókból a gép tésztát dagaszt, 3 dl tejet teszek bele először. Figyelem dagasztás közben, ha kell még, akkor hozzáöntöm a maradék fél dl tejet is. Lágyabb kalácstészta legyen belőle.
Letakarva hagyom duplájára kelni.
Ezután átgyúrom a tésztát és 24 egyforma darabra vágom. Minden darabból 15-20 cm hosszú rudat sodrok.
A Tücsöknél látott rajz alapján megformázom a briósokat, és sütőpapíros tepsire teszem őket.
Ismét fél órás kelesztés következik, majd lekenem a briósokat a felvert tojással. Előmelegített sütőben 210 fokon 15-20 perc alatt megsütöm őket.
24 megjegyzés:
Nagyon szép lett !!! Csak Pannás meg ne lássa , mert akkor állhatunk neki megint :) !
Nagyon csinik! A mama is így formázta mindig őket!:)
Bianka köszönöm!
Tücsök köszönöm! Ja kérem, aki gyermekmunkát alkalmaz, annak könnyű:))
Brigi köszi, nekem újdonság volt ez a forma.
Csodaszépek!:-))
Nagyon guszták!:)
HAMMMM!
Andi köszönöm!
Mary köszönöm!
Piszke küldöm, nyisd az ablakot:))
Ildy köszönöm, nekem is, jó kis formája van!
Kenyeret kell volna sütni, de nem volt kedvem hozzá. Erre megláttam ezt...- már sülnek:)
Rita ezzel én is sokszor így vagyok, ezt is szívesen viszik a gyerekek a suliba uzsonnára! Remélem nektek is ízleni fog!
Nagyon guszták lettek!
Pont ma kaptam meg én is ennek a briósnak a fonás mintáját, ez lesz a következő forma nálam is! :))
Jajj de szep mosolygosak!:)Olyan beleharapnivalo, finom meleg kakaoval!Nyami..:)
Most egyet be is tolnek ,vagy kettot is:):).A reci elmentve.
Udv:Kata :)
Szemirámisz köszi, szeretni fogod, nagyon jól megtartja ezt a formát a tészta!
Kata köszönöm, azért egy jó kávé mellé is finom:)
Gyönyörűek!!! :-)
Meseszépségesek!!!
Che belle queste tue brioches ! ciao
Nagyon finomak lettek. Persze szépségben még van hova fejlődni, nálam eltűntek a hurkák közti különbségek, egybemosódott a jó kis formázás. Nem tudom miért:(
Latsia köszönöm!
Csibe köszönöm!
Stefania grazie, ciao!
Rita örülök,hogy ízlett, talán picit keményebb legyen a tészta, akkor megtartja a formát.
Kedves Moha!!
Ezennel szeretném átadni a kreatív blogger díjat!
üdv. juharszirup
Itt megtalálod: http://juharszirup87.blogspot.com/
Csodás kis birósok, egyszerűen zabálnivalóak :))
Kedves Juharszirup nagyon köszönöm!
Zsiri köszönöm:)
Bocsi a tudatlannak tűnő kérdésért.. De olvasgatom a blogod nem rég óta, fini dolgok sorakoznak itt, amiket eldöntöttem hogy ki is próbálok. Csak ez az aszkorbin idegen számomra. Hol lehet beszerezni és legfőképpen minek kell ez a péksütikbe?
Köszi a válaszod!
Szilvi
Kedves Szilvi ez tulajdonképpen a mesterségesen előállított C vitamin, patikában kapható por alakban. Segíti a tészta kelését és kevésbé lesz morzsálódó a végeredmény. Szoktak helyette 1 evőkanál ecetet tenni a tésztába, én ezt nem szeretem. Megveszek egyszerre 100 g aszkorbint, az sokáig elég, hiszen tényleg csak késhegynyi kell belőle.
Sok sikert a sütéshez, remélem ízleni fognak a kipróbált dolgok!
Szia! A végeredmény bírja a fagyasztást? Üdv és kösz A.
Dió Bisztró igen, hagyd őket langyosra hűlni, egyenként folpackba / zacskóba csomagolni, majd egy nagy nejlonzacskóban jól lezárva tedd a fagyasztóba. Ha van nagyobb fedeles dobozod, az még jobb, de azon belül is legyenek egyesével folpackozva. A kenyerek / péksütik bármelyike fagyasztható, csak hajlamosak "hűtőszagúak" lenni, ha nem csomagolsz alaposan.
Evés előtt pár órával vedd ki, a folpackban hagyva, szobahőmérsékleten hagyd kiengedni. Az egész biztosan azonnal megevős mennyiséget lehet forró sütőbe dugni pár pillanatra, így "frissensült" lesz. (viszont, ha nem fogy el azonnal, akkor száraz)
Megjegyzés küldése