Oldalak

2010. október 3., vasárnap

Briós



Tücsöknél láttam meg ezt a jópofa briósformázást, ki kellett próbálnom! Tésztaként maradt a saját bevált briós-kalács tésztám.

Hozzávalók
  • 50 dkg finomliszt 
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • késhegynyi aszkorbin
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 tojássárgája
  • 3-3,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
kenéshez: 1 egész tojás

A hozzávalókból a gép tésztát dagaszt, 3 dl tejet teszek bele először. Figyelem dagasztás közben, ha kell még, akkor hozzáöntöm a maradék fél dl tejet is. Lágyabb kalácstészta legyen belőle.
Letakarva hagyom duplájára kelni.
Ezután átgyúrom a tésztát és 24 egyforma darabra vágom. Minden darabból 15-20 cm hosszú rudat sodrok.
A Tücsöknél látott rajz alapján megformázom a briósokat, és sütőpapíros tepsire teszem őket.
Ismét fél órás kelesztés következik, majd  lekenem a briósokat a felvert tojással. Előmelegített sütőben 210 fokon 15-20 perc alatt megsütöm őket.

24 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett !!! Csak Pannás meg ne lássa , mert akkor állhatunk neki megint :) !

    VálaszTörlés
  2. Nagyon csinik! A mama is így formázta mindig őket!:)

    VálaszTörlés
  3. Bianka köszönöm!

    Tücsök köszönöm! Ja kérem, aki gyermekmunkát alkalmaz, annak könnyű:))

    Brigi köszi, nekem újdonság volt ez a forma.

    VálaszTörlés
  4. Andi köszönöm!

    Mary köszönöm!

    Piszke küldöm, nyisd az ablakot:))

    Ildy köszönöm, nekem is, jó kis formája van!

    VálaszTörlés
  5. Kenyeret kell volna sütni, de nem volt kedvem hozzá. Erre megláttam ezt...- már sülnek:)

    VálaszTörlés
  6. Rita ezzel én is sokszor így vagyok, ezt is szívesen viszik a gyerekek a suliba uzsonnára! Remélem nektek is ízleni fog!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszták lettek!
    Pont ma kaptam meg én is ennek a briósnak a fonás mintáját, ez lesz a következő forma nálam is! :))

    VálaszTörlés
  8. Jajj de szep mosolygosak!:)Olyan beleharapnivalo, finom meleg kakaoval!Nyami..:)
    Most egyet be is tolnek ,vagy kettot is:):).A reci elmentve.
    Udv:Kata :)

    VálaszTörlés
  9. Szemirámisz köszi, szeretni fogod, nagyon jól megtartja ezt a formát a tészta!

    Kata köszönöm, azért egy jó kávé mellé is finom:)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon finomak lettek. Persze szépségben még van hova fejlődni, nálam eltűntek a hurkák közti különbségek, egybemosódott a jó kis formázás. Nem tudom miért:(

    VálaszTörlés
  11. Latsia köszönöm!

    Csibe köszönöm!

    Stefania grazie, ciao!

    Rita örülök,hogy ízlett, talán picit keményebb legyen a tészta, akkor megtartja a formát.

    VálaszTörlés
  12. Kedves Moha!!

    Ezennel szeretném átadni a kreatív blogger díjat!

    üdv. juharszirup
    Itt megtalálod: http://juharszirup87.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  13. Csodás kis birósok, egyszerűen zabálnivalóak :))

    VálaszTörlés
  14. Kedves Juharszirup nagyon köszönöm!

    Zsiri köszönöm:)

    VálaszTörlés
  15. Bocsi a tudatlannak tűnő kérdésért.. De olvasgatom a blogod nem rég óta, fini dolgok sorakoznak itt, amiket eldöntöttem hogy ki is próbálok. Csak ez az aszkorbin idegen számomra. Hol lehet beszerezni és legfőképpen minek kell ez a péksütikbe?
    Köszi a válaszod!
    Szilvi

    VálaszTörlés
  16. Kedves Szilvi ez tulajdonképpen a mesterségesen előállított C vitamin, patikában kapható por alakban. Segíti a tészta kelését és kevésbé lesz morzsálódó a végeredmény. Szoktak helyette 1 evőkanál ecetet tenni a tésztába, én ezt nem szeretem. Megveszek egyszerre 100 g aszkorbint, az sokáig elég, hiszen tényleg csak késhegynyi kell belőle.
    Sok sikert a sütéshez, remélem ízleni fognak a kipróbált dolgok!

    VálaszTörlés
  17. Szia! A végeredmény bírja a fagyasztást? Üdv és kösz A.

    VálaszTörlés
  18. Dió Bisztró igen, hagyd őket langyosra hűlni, egyenként folpackba / zacskóba csomagolni, majd egy nagy nejlonzacskóban jól lezárva tedd a fagyasztóba. Ha van nagyobb fedeles dobozod, az még jobb, de azon belül is legyenek egyesével folpackozva. A kenyerek / péksütik bármelyike fagyasztható, csak hajlamosak "hűtőszagúak" lenni, ha nem csomagolsz alaposan.
    Evés előtt pár órával vedd ki, a folpackban hagyva, szobahőmérsékleten hagyd kiengedni. Az egész biztosan azonnal megevős mennyiséget lehet forró sütőbe dugni pár pillanatra, így "frissensült" lesz. (viszont, ha nem fogy el azonnal, akkor száraz)

    VálaszTörlés