Megint a saját születésnap, amit az ember próbál ugye egyszerűen megúszni. Most dobostortát terveztem, el is készült dupla adag tetővel, így lett belőle 16 olyan szeletke, ami megütötte a mércét:) A másik 16-ot boldogan elropogtatta a család. Ennyit az egyszerűségről....
Krém és az alapok Macikonyhától, kicsit kevesebb cukorral, és másfeles adagban, mivel én 26-os tortaformával dolgoztam.
Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortához)
a tésztához:
- 8 tojás
- 8 púpozott evőkanál kristálycukor
- 8 púpozott evőkanál liszt
- 2 csipet só
- 6 tojás
- 25 dkg cukor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 15 dkg étcsokoládé
- 3 púpozott evőkanál kakaópor
- 30 dkg puha vaj
- 30 dkg kristálycukor
- 2 teáskanál ecet
- 2 kávéskanál vaj
- 4 evőkanál víz
- 2 marék durvára darált dió (ez elmaradhat)
Megsütöm a lapokat egymás után. Sütőpapírból levágok 3 tepsiméretű lapot és a 26 cm-es tortaformát körülrajzolom mindegyiken.
A sütőt bekapcsolom 180 fokra.
4 tojást 4 evőkanál cukorral és egy csipet sóval robotgéppel, a legmagasabb fokozaton, sűrű habbá verek. Kézi habverővel óvatosan belekeverem a 4 evőkanál lisztet. A masszát elosztom a 3 sütőpapíron úgy, hogy jóval túlkenem a rajzolt körön kívül. ( Természetesen a sütőpapírt megfordítom, nem a rajzos felületre kerül a tészta.)
Egyenként 10-12 perc alatt készre sütöm a lapokat. Átfordítom őket egy tálcára, lehúzom az aljukról a sütőpapírt és a tortaforma alja mentén pontos méretre vágom mindet.
Mindezt elvégzem megint a maradék hozzávalókból, így 6 lapot kapok. A legszebbet teszem félre a tetejéhez.
A krémet a hűtőből kivéve újra habosra keverem a robotgéppel, 5 evőkanálnyit habzsákba szedek, majd a többivel betöltöm a tortát. A krémmel bevonom a torta oldalát is, rányomkodom a darált diót. A felső lapot is megkenem, bejelölöm a 16 szeletet, és a habzsákból minden szelet egyik szélére krémrózsát nyomok. Hűtőbe teszem a tortát, amíg elkészül a karamelles tető.
A félretett lapot félbevágom és két részletben dolgozom a karamelllel, így könnyebb egy kicsit.
Odakészítek az asztalra egy hosszú pengéjű éles kést és egy kocka fagyos vajat. A piskótát sütőpapírra teszem és vastag vágódeszkára.
Teflon serpenyőbe teszek 15 dkg cukrot, 2 evőkanál vizet, 1 teáskanál ecetet és 1 kávéskanál vajat, kis lángon kevergetve karamellizálom. Ráöntöm a piskótára, elsimítom rajta, majd a kés élét mindig vajazva 8 cikkre vágom a piskótát. Hagyom kihűlni a cikkeket.
A maradék hozzávalókból elkészítem még egyszer a karamellt és ugyanezt megteszem a másik félkör piskótával is. A cikkeket a torta tetejére teszem ferdén rátámasztva a krémrózsákra, majd középre is nyomok még egy krémrózsát. Lefedve behűtöm a tortát.
49 megjegyzés:
Isten éltessen sokáig ! :)
Gyönyörű a torta !
Boldog születésnapot !
Én nem mertem még ilyen soklapos tortát sütni, pedig a Dobost is meg az Eszterházyt is kedvelik a lányaim.
Így ahogy leírtad, nem is olyan bonyolult....
Tücsök köszönöm szépen!
Gondaanyu köszönöm! Nyugodtan próbálkozz meg vele, egyáltalán nem bonyolult, és így tökéletesen egyforma, szép lapok lesznek. A leeső piskótacsíkokat a kiskukták szívesen megeszik:)
Én így sütöm a mandulás csokoládétortához is a lapokat, kicsit több idő, de tökéletes a végeredmény. Amíg a következő lap sül, az előzőt papírtalanítod, méretre vágod, megy a dolog szépen.
Sok boldogságot
Gyönyörű
Bianka köszönöm!
Széééép! :) Boldog szülinapot!
Nagyon szééép, söt tökéletes! Az utolsó mondatot pedig tényleg érdemes megszívlelni, és megvágás elött jól behüteni a tortát, hogy szépen vágható legyen,a krém megszilárduljon, és akkor lesz ilyen kifogástalan. (ez az, amit még nekem gyakorolni kell, de a türelmetlenségem gátol benne)
Boldog szülinapot! :o)
Moha,boldog születésnapot kívánok,élj még soká szerető családod körében!A tortád gyönyörű,mint mindig:)
Tökéletes Dobos!
Boldog szülinapot!
Boldog szülinapot! Gyönyörű a tortád! :) Nagy dobos-rajongó vagyok... :)
Nagyon boldog légy,Istenke éltessen!:)
Gyönyörű a torta!
Boldog szülinapot! :)
Elif köszönöm!
Maci nagyon köszönöm! Nekem eleve állt egy éjszakát a hűtőben még tető nélkül, aztán szombat reggel készült el rá a fedél, délutánig még azzal is ment a hűtőbe. Így tényleg szépen lehetett vágni. A krém pedig mennyei lett!
Edó nagyon köszönöm, aranyos vagy!
Alexandra köszönöm!
Duende köszönöm, most már én is rajongó vagyok, mert ez a krém nagyon finommá teszi! A cukrászdai verzió sajnos ehetetlen.
Brigikém nagyon köszönöm!
Csipet köszönöm szépen!
Sok boldog szülinapot! ( Pont ma van? Férjemnek ma van!:) )
Nagyon szép lett a tortád gratulálok!:)
Isten éltessen! Mi lett volna ha nem egyszerűen akarod megúszni?:) Gyönyörű ez a torta is!
Sok sok boldog szülinapot!!! A torta csodás lett, érdemes volt bíbelődni vele!
Sok Boldog Mindenjot Kivanok Neked!!!A torta pedig csodas lett!Gratulalok!!!
Udv:Kata :)
Nagyon boldog születésnapot kívánok!
Gyönyörű szép lett a torta!
Boldog szülinapot kívánok!!!! és nagyon sajnálom, hogy ilyen messze lakok tőled...
Mary köszönöm! Nem ma van, 4-én, csak most tartottuk. Férjednek is boldog szülinapot!
GasztroRéka köszönöm szépen! Igen, néha az ember túlbonyolítja a dolgokat!
Kiskukta köszönöm, valóban érdemes volt, finom lett!
Kata köszönöm szépen!
DebiGabi köszönöm!
Kata köszönöm, már morzsa sincs belőle!
Drága Moha! Boldog születésnapot és minden jót kívánok!Az ünnepi torta ámulatba ejtően tökéletes!
Boldog születésnapot! A torta pedig tökéletes:)
Nagyon boldog szülinapot kívánok!!!
A torta mesésen néz ki! Imádom a dobost, de sosem mernék nekifogni. Viszont ezt itt szivesen megkóstolnám! :))
Isten éltessen sokáig! A torta lenyűgöző!
Erika nagyon aranyos vagy, köszönöm!
Családi tűzhely köszönöm szépen!
Szemirámisz köszönöm, csak bátran, azért nem olyan nehéz elkészíteni!
Főz és fecseg köszönöm!
Draga MOHAM!
Boldog Szuletesnapot! Istenke eltessen soka eroben-egeszsegben, szerencseben nagyon soka! Jah! "...es az eleszto szelleme legyen mindig Veled!
Gyonyoruuu a tortad! ..hat meg az ize milyen fincsi lehet! Hajajajjjj! Kene vmi ilyet nekem is kesziteni mar. Ezer eve hogy a sutistanyeromon tudhattam. Gratulalok ujra Moham! Puszika: ILDIKO
Ps: En ma Halloweenra "gyakoroltam"Kiprobaltam a "boszorkany ujjakat ". Mereszelnem kellett hogy egyek belole.Joo rondak, de nagyon finom lett. exraztam bele megint . hihi Szia!!!
Én is, én is! Boldog születésnapot kívánok!
A torta egyszerűen meseszép!
Isten éltessen!
Olyan "beleharapnék torta" lett ez :-)))
Nemsokára nekem is meg kell sütnöm, keresek hozzá alkalmat ;-)
Boldog szülinapot!
A torta gyönyörű!
Szia! Kaptál tőlem egy díjat, Majd nézz be hozzám! Éva
Ildikó nagyon köszönöm! Süsd meg a tortát is, legalább egy kis itthoni íz kerül az asztalra!
A bosziujjakról tegyél képet Margitkánál majd!
Csibe köszönöm szépen!
Tigrislilijom köszönöm, szerintem ne keress alkalmat, csak süsd meg gyorsan! El fog fogyni biztosan:)
Belly nagyon köszönöm!
Eva90 köszönöm, benézek!
Isten éltessen!
A tortád szokás szerint fantasztikus és követendő.
Ez a férjem kedvence, eddig nem mertem nekikezdeni, de a tökéletes útmutató alapján van rá esély.
Mégegyszer szeretettel gratulálok
T.Éva
Éva nagyon szépen köszönöm! Kezdj neki bátran, nem olyan nehéz, legfeljebb te is két fedőlapot készítesz, aztán ropogtat a család:)
Kedves Moha! Isten éltessen minden jóban!(Klassz torta! Ügyes vagy!!!)
Tündér köszönöm szépen!
Én is gratulálok! De azért benézhetnél ám hozzánk is, tudod, a régi csapat várt ám.......
Nelly nagyon köszönöm! Olyan aranyosak vagytok, megyek...
A Jóisten éltessen még nagyon-nagyon sokáig!:-))
Andi köszönöm szépen!
A torta gyonyoru!!! Szeretnem a sajat szulinapomra eszt a tortat elkesziteni, de ... hany oramba fog ez kerulni?
Kinga jó pár órába:)) Viccet félretéve, előző nap készítsd, mert kell egy éjszaka neki a hűtőben. Ezen kívül szánj bőven időt a karamelles fedőlapokra, mert abból nálam is két menet volt!
Kedves Moha! Jelen pillanatban dobost tervezek 4 eves fiam szulinapjara. Ezen felul egy "uszodat" keszitenek. Szerinted a karamellat lehet szinezni? Kekre? :)
Koszonom a segitseged :)
Kedves schitzjuc, azt nem tudom, hogy lehet-e kékre színezni a karamellt, még sosem próbáltam. De talán a forró cukorban az ételfestékek nem igazán úgy működnek, mint egyébként. A karamell színe elég erőteljes önmagában is, ahhoz rengeteg festék kellene, hogy elnyomja, ami nem túl egészséges senkinek sem. Készíts esetleg egy picike kis külön tortácskát ami az uszoda lenne, és legyen egy másik ami a klasszikus dobos. Marcipán bevonattal könnyebb egy uszodát létrehozni, egy kis szögletes tortácska tetején. Akár az is tölthető a dobos krémjével, az a bevonat alá is megfelel, elég kemény lesz a hűtőben.
Koszonom a segitseget. Igen. Masik megoldas ez lett volna es lehet h lesz is ;-)
Akkor egyre gondoltunk, jobb ha nem nehezíted a saját dolgodat :))
Boldog születésnapot kívánok a kislegénynek!
Kedves Moha!
Én is a születésnapomra készülök a kedvenc tortámmal, a Dobostortával!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a tésztához a tojásokat kettéválasztva vered fel kemény habbá és utána forgatod össze, mint a hagyományos piskótát?
Mert egy recepttel ezt megjártam már...
Kedves Névtelen, nem választom ketté a tojásokat, úgy készítem, ahogy le is írtam a receptben. Egyben verem fel őket a cukorral, ehhez idő és egy nagyon jó robotgép kell, akkor szépen habosodik.
Nálam minden receptben az szerepel, ahogy valóban készül a süti / étel, így az olvasóimnak is sikerül elkészíteni, ha betartják, és a végeredmény olyan lesz, mint a képen.
Kedves Moha!
Nagyon köszönöm! Alig várom, hogy meg tudjam kóstolni a végeredményt!
A tiéd látványától összefut a nyál a számba! Gyönyörű!
Mariann
Kedves Mariann, nagyon szívesen! Boldog születésnapot neked!
Megjegyzés küldése