Oldalak

2010. október 13., szerda

Félbarna kenyér és a Szabó malom dicsérete





Barátnőm szombaton a pesthidegkúti termelői piacon járt, és vett nekem egy zacskó félfehér BL 112 kenyérlisztet a Szabó malom termékeiből.
Kíváncsi voltam, hogyan sikerül ezzel a liszttel a kenyerünk. Azt mondhatom remek lett, laza, egyenletes bélzetű és még a hozzáadott Graham-liszt sem tette nehézzé. Öregtészta is ebből készült felesben Graham-liszttel. Aki hozzá tud jutni a malom termékeihez bátran próbálja ki!

Hozzávalók

  • 2 dl víz
  • 25 dkg öregtészta  (ennek fele Graham-liszt, fele BL 112 kenyérliszt)
  • 12 g friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 20 dkg BL 112 kenyérliszt
Ezeket elkeverem a robotgép dagasztótáljában, és állni hagyom 30-40 percet. Hozzáadom a következőket:
  • 50-80 ml víz
  • 1 púpos teáskanál só
  • csipetnyi aszkorbin
  • 2 evőkanál olaj
  • 10 dkg Graham-liszt
  • 20 dkg BL 112 kenyérliszt
Kezdetben csak fél dl vizet teszek bele, dagasztás közben figyelem a tésztát, ha nagyon kemény, akkor mehet bele még víz.
Letakarva duplájára kelesztem a tésztát 40-50 perc alatt, félidőben egyszer átgyúrom. Lisztezett deszkára borítom, ellapogatom, két szélét behajtva feltekerem és a sütőpapírral bélelt dobozformába teszem.
Ismét hagyom kelni 50-60 percen keresztül, ekkor bevágom néhány helyen, megspriccelem vízzel és a dobozra sütőzacskót húzok. A zacskó száját bekötöm, így megy a 210 fokra előmelegített sütőbe.
60-65 percig sütöm, ezután eltávolítom a zacskót, kiveszem a kenyeret a dobozból, és rácsra téve hagyom kihűlni.

18 megjegyzés:

  1. Ez nagyon szép lett !
    Ropogós héj, és puha belső, nyami!

    VálaszTörlés
  2. A kenyérsütés nem az én világom , de most gondolkodóba estem :) !

    VálaszTörlés
  3. Bianka köszönöm!

    Szemirámisz pontosan! Olyan laza, puha belseje lett, mint egy sima fehér kenyérnek. A héja meg vastagabb és ropogós.

    Tücsök érdemes próbát tenni vele! A lányok csípnék, az biztos:)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű lett! Látszik, mennyire lágy és könnyű a belseje! A ropogós héjáról meg ne is beszéljünk :-)

    VálaszTörlés
  5. Mary köszönöm!

    Andi köszönöm!

    Chef Viki köszi, én is meglepődtem, mert nem bíztam benne, hogy ilyen lesz!

    VálaszTörlés
  6. Kaptál tőlem egy díjat, nézz be hozzám!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta, én is kipróbálom, köszi a tájékoztatást.

    VálaszTörlés
  8. Józsefné nagyon szívesen, remélem tudsz venni a lisztjükből!

    VálaszTörlés
  9. Pont tegnap találtam rá neten a Szabó malomra és a honlapjukon van néhány hely felsorolva, ahol lehet kapni
    http://www.szabomalom.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=58

    VálaszTörlés
  10. Janka, köszönöm, hogy beírtad ide!

    VálaszTörlés
  11. Szia! Most találtam rá erre a csodálatos kenyérre, gratulálok. Mostanában vettem a Szabó malomnál Bl 112-es lisztet is és keresgéltem a recepteket.Kérdezném, hogy a sütést a széthúzható tepsiben sütöd-e és ha igen milyen méretre húzod szét? Megsütöttem már én is, jól sikerült, de én kétfelé vettem, mert a jénai tálam is kicsi.A kenyér formázásával vannak még hiányosságaim. Te milyen módszerrel formázod a kenyeret.
    Gratulálok az oldaladhoz, nagyon sok jó dolgot találtam, további sikeres munkát. Üdvözlettel: Zsuzsa

    VálaszTörlés
  12. Kedves Zsuzsa! Örülök, hogy tetszik a blogom és a kenyérke is! Sajnos nem tudom pontosan megmondani, hogy mekkorára szoktam széthúzni, mert elég régen nem sütöttem már ebben a formában. Vagy tepsin sütök, vagy két kisebb formában mostanában. A formázásban nincs semmi különös trükk, kilapogatom és feltekerem a tésztát. Közben kicsit mindig lenyomkodva.

    VálaszTörlés
  13. Szia! Most tévedtem a blogodra és szeretnék gratulálni a kenyérhez s a többi remekművedhez. Szeretnék kérdezni valamit, küldtem üzenetet a Facebook-on. További jó sütögetést! Üdv. Hajnalka

    VálaszTörlés
  14. Hajnalka köszönöm, válaszoltam is!

    VálaszTörlés