2010. október 21., csütörtök

Szilvalekváros töltött muffin







Ez a finom muffin a Kifőztük magazin 8. számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető az oldalról.
Ötlete a kicsi lányomtól származik, ő mondta, hogy legyen benne még lekvár, töltsük meg!
Elkészítéséhez igazi szatmári, üstben főzött szilvalekvárra lesz szükségünk. Ez cukor nélkül készül és olyan sűrű, hogy a gombócokat meg tudjuk formázni belőle.
Ha valaki sima szilvalekvárral készíti, akkor a tésztánál hagyja el a 3 evőkanál vizet!

Hozzávalók (12 db muffinhoz)

a tésztához:
  • 15 dkg rétesliszt 
  • 15 dkg finomliszt
  • 1 zacskó sütőpor (12 g)
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg puha vaj
  • 8 dkg tejföl
  • 15 dkg szilvalekvár (szatmári)
  • 3 evőkanál víz
  • 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
a töltelékhez:
  • 25 dkg szilvalekvár (szatmári)
a tetejére:
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 kávéskanál olaj
  • durvára vágott dió

A muffintepsibe beletesszük a papírkosarakat és a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
A töltelékhez a szilvalekvárból, vizes kézzel, 12 db dió nagyságú gombócot formázunk.
Összevegyítjük a liszteket a sütőporral. A tojásokat a többi hozzávalóval együtt a robotgép habverőjével alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet is. A masszát egy nagyobb nejlonzacskóba kanalazzuk, az egyik sarkán 1 cm átmérőjű lyukat vágunk.
Minden kosár aljára csigavonalban, egy rétegben nyomjuk a tésztát, középre tesszük a lekvárgombócokat. Ezután a maradék tésztával beborítjuk a tölteléket.
20-25 percig sütjük, ha a tetejét megnyomva rugalmasnak érezzük a tésztát, akkor biztosan készen van. A formában hagyjuk kihűlni.
Az étcsokoládét az olajjal gőz fölött kevergetve felolvasztjuk, bekenjük a muffinok tetejét és rászórjuk a diót.

21 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon szépek lettek

Zsiri írta...

Nagyon guszták, és az ötlet is jó, úgyis rég sütöttem muffint

családi tűzhely írta...

Csábító kis darabok:)

Chef Viki írta...

Tortaként szoktam sütni egy igen-igen hasonlót, morzsa nem marad utána :-)

Az a napfényes kép gyönyörűséges!

Süli Mónika írta...

Szia Moha!

Nagyon tetszik a blogod.
Igaz, hogy a gyerkőceim tej és tojásallergiások, de kis átalakítással, mostanában a Te oldaladról is merítek ötleteket.
Az adventi koszorúd szépsége könnyeket csalt a szemembe.
Ezért szeretnélek a kreatív blogger díjjal jutalmazni.
http://zabtej.blogspot.com/2010/10/dijat-kaptam.html

BORI írta...

Nagyon jól néz ki, ki fogom próbálni! :)

Edó írta...

Moha,ez olyan gyönyörű!Isteni finom lehet!

Thrini írta...

Ezt már kinéztem magunknak, mikor letöltöttem az újságot!
Nagyon guszták!

Andi/cuki írta...

Ez nagyon gusztán néz ki azzal a sok levárral, ott középen!:-))

Reka írta...

Nagyon jol nez ki, nagyon ugyes vagy !!!!

Névtelen írta...

Szia!

Bocsi ha buta kerdes de kakao nem kell a tesztajaba?
Mitol olyan sotet a teszta?
Megszeretnem probalni ezt a recit mert eddig a muffinjaim mind ragacsos belsejuek lettek valamiert:(
valamit biztos rosszul csinalok:(
szep napot!

Vera

Moha írta...

Bianka köszönöm!

Zsiri köszi, sütésre fel!

Családi tűzhely köszönöm!

Chef Viki köszönöm, én is szoktam készíteni a szilvalekváros sütit, az is nagyon finom!

Bori köszönöm, jó étvágyat hozzá!

Süli Mónika nagyon köszönöm a díjat és a dicséretet is! Remélem a receptek a változtatásokkal is sikerülnek és finomak!

Moha írta...

Edó köszönöm, tényleg nagyon finom! Ki lehet próbálni részben teljes kiőrlésű lisztből is!

Thrini remélem ízleni fog!

Andi cuki köszi, és nagyon kell is bele:)

Réka köszönöm szépen!

Vera ebben nincs kakaópor, a 15 dkg sűrű szilvalekvár festi meg a tésztát! Próbáld ki, remélem sikerülni fog! Én is sokat kísérleteztem a muffinnal, míg végre elégedett lettem vele. Nézd meg ezt is, ez alaptésztának is jó: (a dió helyett lehet finomliszt)
http://mohakonyha.blogspot.com/2010/08/baracklekvaros-dios-muffin.html

Edó írta...

Moha,mindenképp ki kell próbálnom!csak egy bánatom van:nincs szatmári lekvárom..a többi lekvárom meg közel sem ilyen sűrű.Mit tegyek helyette?

Moha írta...

Edó két lehetőség van: a vizet kihagyod a tésztából, hiszen hígabb a lekvárod, esetleg leveszel még a tejfölből is. Középre meg kanalazol egy teáskanálnyi lekvárt.
Másik verzió: amit Ildikó péktársunk talált ki, hogy puha aszalt szilvát összeturmixolt egy kevés vízzel, így lett sűrű "lekvárja".

Névtelen írta...

Szia Moha!

Oó nem figyeltem hogy a szilvalekvart a tesztajahoz irtad:(
sajnos nincs olyan szilvalekvarom igy nem tudom kiprobalni.
Viszont azt szeretnem kerdezni hogy a tojasokat kulonvalasztod ugy ertem sargaja, feherje? Es igy levered hozza a tobbi dolgot?
Nekem valami miatt nem lesz ilyen a belseje.
A lisztet is robotgeppel kevered hozza?
Mert valahol azt olvastam hogy nem szabad sokaig keverni a tesztat
a lisztet pedig csak kanallal kell beleforgatni.
Ezert kerdezem.
Nagyon szeretnek egy jo muffint csinalni mert a parom nagyon szereti de eddig nem sikerult sajnos.

Koszi elore is a valaszt!
Napsuteses szep reggelt:)

Vera

Moha írta...

Vera ebben van a tésztában is lekvár, meg a gombócok középen. Az egész tojásokat keverem a többi hozzávalóval robotgéppel, aztán a végén a lisztet csak pár fordulattal bele és kész. Azzal már nem keverem sokáig.
Ha elolvasod a fölötted lévő válaszomat, ott írtam arról, hogyan tudod helyettesíteni a szilvalekvárt. Szép napot neked is:)

Viki írta...

Juj de guszták. Mindaddig kérdésem volt, amig Edónak nem válaszoltál. Ugyanis nekem sincs kemény -csak lágyabb- szilvalekvárom. Viszont az asztaltszilva megoldás nagyot tetszik, s azom an is. Köszönöm a receptet. Elmentettem, s hamarosan remélem sorra is kerül.

Viki írta...

an = van

Latsia írta...

Jézusom de ennék most belőlük!!!
Már az újság óta szemezek velük....

Moha írta...

Viki ez szerintem is jó ötlet, mert ez hasonlít legjobban a cukormentes üstben főtt szilvalekvárra, és a hozzáadott víz mennyiségével tudod szabályozni a sűrűségét is.

Latsia repítek neked néhányat!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...