Ez a finom muffin a Kifőztük magazin 8. számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető az oldalról.
Ötlete a kicsi lányomtól származik, ő mondta, hogy legyen benne még lekvár, töltsük meg!
Elkészítéséhez igazi szatmári, üstben főzött szilvalekvárra lesz szükségünk. Ez cukor nélkül készül és olyan sűrű, hogy a gombócokat meg tudjuk formázni belőle.
Ha valaki sima szilvalekvárral készíti, akkor a tésztánál hagyja el a 3 evőkanál vizet!
Hozzávalók (12 db muffinhoz)
a tésztához:
- 15 dkg rétesliszt
- 15 dkg finomliszt
- 1 zacskó sütőpor (12 g)
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 tojás
- 12 dkg cukor
- 5 dkg puha vaj
- 8 dkg tejföl
- 15 dkg szilvalekvár (szatmári)
- 3 evőkanál víz
- 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 25 dkg szilvalekvár (szatmári)
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 kávéskanál olaj
- durvára vágott dió
A muffintepsibe beletesszük a papírkosarakat és a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
A töltelékhez a szilvalekvárból, vizes kézzel, 12 db dió nagyságú gombócot formázunk.
Összevegyítjük a liszteket a sütőporral. A tojásokat a többi hozzávalóval együtt a robotgép habverőjével alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet is. A masszát egy nagyobb nejlonzacskóba kanalazzuk, az egyik sarkán 1 cm átmérőjű lyukat vágunk.
Minden kosár aljára csigavonalban, egy rétegben nyomjuk a tésztát, középre tesszük a lekvárgombócokat. Ezután a maradék tésztával beborítjuk a tölteléket.
20-25 percig sütjük, ha a tetejét megnyomva rugalmasnak érezzük a tésztát, akkor biztosan készen van. A formában hagyjuk kihűlni.
Az étcsokoládét az olajjal gőz fölött kevergetve felolvasztjuk, bekenjük a muffinok tetejét és rászórjuk a diót.
Nagyon szépek lettek
VálaszTörlésNagyon guszták, és az ötlet is jó, úgyis rég sütöttem muffint
VálaszTörlésCsábító kis darabok:)
VálaszTörlésTortaként szoktam sütni egy igen-igen hasonlót, morzsa nem marad utána :-)
VálaszTörlésAz a napfényes kép gyönyörűséges!
Szia Moha!
VálaszTörlésNagyon tetszik a blogod.
Igaz, hogy a gyerkőceim tej és tojásallergiások, de kis átalakítással, mostanában a Te oldaladról is merítek ötleteket.
Az adventi koszorúd szépsége könnyeket csalt a szemembe.
Ezért szeretnélek a kreatív blogger díjjal jutalmazni.
http://zabtej.blogspot.com/2010/10/dijat-kaptam.html
Nagyon jól néz ki, ki fogom próbálni! :)
VálaszTörlésMoha,ez olyan gyönyörű!Isteni finom lehet!
VálaszTörlésEzt már kinéztem magunknak, mikor letöltöttem az újságot!
VálaszTörlésNagyon guszták!
Ez nagyon gusztán néz ki azzal a sok levárral, ott középen!:-))
VálaszTörlésNagyon jol nez ki, nagyon ugyes vagy !!!!
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésBocsi ha buta kerdes de kakao nem kell a tesztajaba?
Mitol olyan sotet a teszta?
Megszeretnem probalni ezt a recit mert eddig a muffinjaim mind ragacsos belsejuek lettek valamiert:(
valamit biztos rosszul csinalok:(
szep napot!
Vera
Bianka köszönöm!
VálaszTörlésZsiri köszi, sütésre fel!
Családi tűzhely köszönöm!
Chef Viki köszönöm, én is szoktam készíteni a szilvalekváros sütit, az is nagyon finom!
Bori köszönöm, jó étvágyat hozzá!
Süli Mónika nagyon köszönöm a díjat és a dicséretet is! Remélem a receptek a változtatásokkal is sikerülnek és finomak!
Edó köszönöm, tényleg nagyon finom! Ki lehet próbálni részben teljes kiőrlésű lisztből is!
VálaszTörlésThrini remélem ízleni fog!
Andi cuki köszi, és nagyon kell is bele:)
Réka köszönöm szépen!
Vera ebben nincs kakaópor, a 15 dkg sűrű szilvalekvár festi meg a tésztát! Próbáld ki, remélem sikerülni fog! Én is sokat kísérleteztem a muffinnal, míg végre elégedett lettem vele. Nézd meg ezt is, ez alaptésztának is jó: (a dió helyett lehet finomliszt)
http://mohakonyha.blogspot.com/2010/08/baracklekvaros-dios-muffin.html
Moha,mindenképp ki kell próbálnom!csak egy bánatom van:nincs szatmári lekvárom..a többi lekvárom meg közel sem ilyen sűrű.Mit tegyek helyette?
VálaszTörlésEdó két lehetőség van: a vizet kihagyod a tésztából, hiszen hígabb a lekvárod, esetleg leveszel még a tejfölből is. Középre meg kanalazol egy teáskanálnyi lekvárt.
VálaszTörlésMásik verzió: amit Ildikó péktársunk talált ki, hogy puha aszalt szilvát összeturmixolt egy kevés vízzel, így lett sűrű "lekvárja".
Szia Moha!
VálaszTörlésOó nem figyeltem hogy a szilvalekvart a tesztajahoz irtad:(
sajnos nincs olyan szilvalekvarom igy nem tudom kiprobalni.
Viszont azt szeretnem kerdezni hogy a tojasokat kulonvalasztod ugy ertem sargaja, feherje? Es igy levered hozza a tobbi dolgot?
Nekem valami miatt nem lesz ilyen a belseje.
A lisztet is robotgeppel kevered hozza?
Mert valahol azt olvastam hogy nem szabad sokaig keverni a tesztat
a lisztet pedig csak kanallal kell beleforgatni.
Ezert kerdezem.
Nagyon szeretnek egy jo muffint csinalni mert a parom nagyon szereti de eddig nem sikerult sajnos.
Koszi elore is a valaszt!
Napsuteses szep reggelt:)
Vera
Vera ebben van a tésztában is lekvár, meg a gombócok középen. Az egész tojásokat keverem a többi hozzávalóval robotgéppel, aztán a végén a lisztet csak pár fordulattal bele és kész. Azzal már nem keverem sokáig.
VálaszTörlésHa elolvasod a fölötted lévő válaszomat, ott írtam arról, hogyan tudod helyettesíteni a szilvalekvárt. Szép napot neked is:)
Juj de guszták. Mindaddig kérdésem volt, amig Edónak nem válaszoltál. Ugyanis nekem sincs kemény -csak lágyabb- szilvalekvárom. Viszont az asztaltszilva megoldás nagyot tetszik, s azom an is. Köszönöm a receptet. Elmentettem, s hamarosan remélem sorra is kerül.
VálaszTörlésan = van
VálaszTörlésJézusom de ennék most belőlük!!!
VálaszTörlésMár az újság óta szemezek velük....
Viki ez szerintem is jó ötlet, mert ez hasonlít legjobban a cukormentes üstben főtt szilvalekvárra, és a hozzáadott víz mennyiségével tudod szabályozni a sűrűségét is.
VálaszTörlésLatsia repítek neked néhányat!