Ezek a táskák kenyértésztából készülnek, kicsit több olajjal a szokásosnál. Frissen finom vacsora vagy vendégváró falat. A tésztája az olaj miatt másnapra is puha marad, nyugodtan adhatjuk a gyerekeknek tízóraira az iskolába, ha már unják a hagyományos szendvicset.
A recept a Kifőztük magazin 8. számában jelent meg, az újság ingyenesen letölthető az oldalról!
Hozzávalók
a tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg graham liszt
- 2 evőkanál burgonyapehely
- 1 púpozott teáskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- késhegynyi aszkorbinsav
- 1 dl olaj
- 2 dl tej
- 1,5 dl víz
- 2,5 dkg friss élesztő
- sonka
- kolbász
- sajt
- snidlinges sajtkrém
- paprika (többféle színű)
- 1 tojás
- szezámmag, lenmag, napraforgómag, zabpehely
A tészta hozzávalóiból a robotgéppel lágyabb tésztát dagasztunk, figyeljük közben, esetleg 1-2 evőkanál víz még kell bele. Letakarva duplájára kelesztjük.
Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A sonkát és a kolbászt apró kockákra vágjuk. A sajtot lereszeljük a nagylyukú reszelőn. A paprikákat megmossuk, felkockázzuk.
A sajtkrémhez a natúr házi krémsajtot (elkészítése a Kifőztük 3. számában a "Technikák" rovatban) elkeverjük az apróra vágott snidlinggel, kevés sóval és frissen őrölt borssal.
A tésztát átgyúrjuk, és lisztezett deszkán fél centi vékonyra nyújtjuk, majd 8-10 egyforma négyzetre vágjuk. (Ha kisebb táskákat szeretnénk, akkor 12-14 darabra vágjuk)
A tojást kettéválasztjuk, a fehérjével bekenjük a tésztalapok szélét. Minden lap egyik felére teszünk a kiválasztott töltelékből, ráhajtjuk a tésztalap másik felét, és körben összenyomkodjuk a szélét. Sütőpapíros tepsibe tesszük a táskákat egymástól távolabb. Fél órán át hagyjuk kelni őket.
A sütőt bekapcsoljuk 210 fokra.
A tojássárgáját kevés vízzel elkeverjük, és megkenjük vele a tészták tetejét, megszórjuk a különféle magokkal. Forró sütőben 20-25 percig sütjük.
Tipp: a töltelékeket keverhetjük, lehet sajtot tenni a sonka vagy a kolbász mellé. Tölthetjük a táskákat éppen csak roppanósra párolt zöldségekkel, kevés olajon megpirított fűszeres darált hússal, amit besamel mártással elkeverünk. A lehetőségek száma rengeteg, használjuk bátran a fantáziánkat.
13 megjegyzés:
Állati jól néznek ki!
Nagyon szép és guszta
Nagyon jó ötlet!:)
Hurrá gondolkodtál helyettem is!most már csak sütni kell és lesz mit csomagolni a dolgozónak is.(a magvas díszítés egyébként is nyerő)
Egy sonkást és egy paprikást bevállalnék most... :)))
Már indulok is kóstolni!
Ildy köszönöm!
Bianka köszi:)
Mary köszönöm, néha az embert a gyerekei sarkallják az ilyen ötletekre!
Erika örülök, hogy tetszik, a magos tető finom ropogós, nálunk is nyerő!
Csipetkém küldöm feléd!
Csibe gyere:)
Ez nagyon jól néh ki és biztos, hogy finom is. Képzeld el, hogy én kb 3-4 héttel ezelőtt -egy kenyérsütés alkalmával- véletlenül viz helyett, tejet, 1 kanál olj helyett, pedig 1 dl-t tettem a kenyérhez, s amikor rájöttem, már a liszt is benne volt. (nem is tudom hol járt a gondolatom). Annyira nem rontotta el, hogy valóban igaz, hogy sokkal tovább puha marad az igy készült péksüti, vagy az én kenyerem.
Viki köszönöm! Néha bizony a véletlen is a háziasszony segítségére siet:)
Elkészítettem ezeket a töltött finomságokat!! Már a Kifőztük magazinban is felkelte a figyelmemet a recept,de tegnap este itt lecsaptam rá!Így ma lett belőle több ízletes változat is.
I. natúr krémsajt+chilli+bors+tr.sajt+sonka;
II. + ugyanez egy kis gombával kiegészítve;
III.hagymán pirított sonka+szalonna,gomba, petr.zöld, ha kihűlt mehet bele trap.sajta,tejföl+kakukkfű+oreganó+bors+chilli?
Ez egy nagyon jó recept, könnyen kezelhető a tészta,s egyszerű az elkészítése kezdőknek is ajánlom!! Köszi: Yram
Yram te aztán finomakat készítettél belőle! Örülök, hogy bejött nálatok is, mi is nagyon szeretjük.
Nagyon-nagyon finom!!!
Rita örülök, hogy ízlett!
Megjegyzés küldése